Vacante

#studiu Eurostat #concediu romani #vacanta romani

EUROSTAT: Sase romani din zece nu isi permit sa plece in concediu o saptamana pe an! Ce spun psihologii despre vacante

Peste jumatate dintre romani, aproape 67%, nu isi permit intr-un an o vacanta de o saptamana departe de casa, fiind urmati de bulgari (56,4%) si greci (53,6%), conform unui raport Eurostat publicat luni.

La polul opus, peste 6 din 10 oameni nu isi permit o vacanta anuala de sapte zile in Romania (66,6%) si Croatia (62,8%). Aproape jumatate din populatia din Bulgaria (56,4%), Grecia (53,6%), Cipru (53,5% in 2015) si Ungaria (50,7%) nu isi permite o vacanta anuala de o saptamana.

La polul opus privind vacantele de peste o saptamana se situeaza Suedia (8,2%), Luxembourg (13,1% din 2015), Danemarca (13,7%), Finlanda (14,2%), Austria (15,4%) si Olanda (16,2%).

In ultimii 5 ani, proportia oamenilor care nu isi permit o vacanta de o saptamana departe de casa a scazut in toate statele membre, cu exceptia urmatoarelor tari: Cipru (de la 47,6% in 2011 la 53,5% in 2015), Danemarca (de la 10,5% in 2011 la 13,7% in 2016) si Grecia (de la 51,2% in 2011 la 53,6% in 2016).

Specialistii ne avertizeaza ca, pentru o deconectare totala, este nevoie sa avem minim 10 zile consecutiv.

"Atunci cand reusim sa ne deconectam total obtinem o multime de beneficii atat pentru corpul fizic, cat si pentru psihic.

Iata cateva argumente pro unui concediu de neuitat:

Mereu spunem ca sanatatea este cel mai important lucru, dar cati o pretuim atunci cand o avem? Somnul reprezinta un factor important cand vine vorba despre sanatate. Un somn de calitate ne ajuta sa ne incarcam bateriile si sa avem o memorie mai buna, scade stresul si reduce riscul aparitiei depresiei, creste imunitatea, controleaza greutatea. Cum poti sa te bucuri de un somn sanatos altfel decat in concediu?!

Este bine ca in concediu sa schimbam rutina, adica sa mergem in locuri noi, sa facem activitati pe care nu le facem in mod obisnuit tocmai pentru a aduce noi experiente. Atunci cand faci un lucru la nesfarsit fara a aduce ceva nou se instaleaza rutina, ai senzatia ca nu evoluezi si odata cu asta depresia nu este departe.

Concediul ne aduce mai aproape de familie si de cei dragi reusind astfel sa petrecem timp de calitate.

Sa ai grija de nevoile tale este o dovada de stima de sine!", explica expertul Acasa.ro, psihologul Elena Done in articolul Concediul, un moft sau o necesitate?

Sursa foto: pixabay.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea