Vacante

#clima egipt #lira egipteana #limba oficiala egipt #araba #vacanta egipt #vacanta #egipt

Cum sa planifici o vacanta in Egipt

Egiptul ofera o experienta absolut spectaculoasa pentru turistul care nu este invatat cu peisajele desertice si traditiile musulmane. Daca vrei sa-ti faci vacanta in Egipt, este important sa tii cont de cateva detalii esentiale pentru a te bucura cu adevarat de calatoria ta pe un taram atat de diferit de cel european. Urmeaza pasii de mai jos si vei sti cum sa planifici o vacanta in Egipt.

Pasi de urmat

Pasul 1. Sejur sau circuit. Cand incepi sa planifici o vacanta in egipt este bine sa te decizi asupra a ceea ce-ti doresti. De obicei, o vacanta aici se organizeaza ca circuit sau ca sejur. Daca vrei o varianta de mijloc, alege sejururile cu excursii optionale, care iti permit atat sa te relaxezi pe malul marii, cat si sa vizitezi imprejurimile si chiar sa faci drumuri lungi, pana la cele mai interesante orase, precum Luxor sau Cairo.

Pasul 2. Clima. Este bine sa te interesezi asupra climei din regiunea pe care urmeaza sa o vizitezi, pentru a te imbraca corespunzator. Chiar si in aceeasi perioada a anului, in functie de zona temperaturile difera mult. Mergand de la nord spre sud, temperaturile cresc considerabil iar vara depasesc 40°C. De obicei operatorii de turism nu organizeaza circuite in perioada estivala, tocmai din cauza ca este foarte greu sa mergi pe jos in plin soare.

In schimb, statiunile de pe litoralul egiptean beneficiaza de adevarate oaze de verdeata, aceasta fiind intretinuta prin sisteme de irigare care permit dezvoltarea plantelor exotice in zonele desertice. Pentru a vizita desertul, cea mai buna perioada este intre septembrie si mai, pentru ca temperaturile nu sunt atat de ridicate. In perioada aprilie – noimebrie se organizeaza de obicei croaziere pe Nil.

Pasul 3. Imbracaminte&accesorii. Pentru o vacanta in Egipt trebuie sa te imbraci corespunzator, tinand cont de doua aspecte. Primul este legat de clima si de nevoia de a te proteja de razele soarelui. Ia cu tine imbracaminte si incaltaminte comoda, haine din bumbac, palarii, esarfe, ochelari de soare, lotiune antisolara si orice alt lucru care iti ofera confort la temperaturi medii si ridicate. Este foarte bine sa pui in bagaj minim o haina mai groasa sau cu maneca lunga, deoarece noaptea temperaturile scad. 

Al doilea aspect este legat de obicEgipt, granita cu Israeleiurile musulmane legate de vestimentatie . In afara de resorturi, in celelalte locuri este recomandat sa fii imbracat decent, cu haine care sa acopere umerii si genunchii. Pentru barbati se recomanda purtarea pantalonilor lungi. Sunt neindicate orice bluze cu brete sau cu umerii goi. In resorturile hoteliere, in schimb, poti sa adopti orice tinuta dorita, in special pe plaja si la piscina. In restaurante, insa, de obicei li se impune turistilor sa aiba o haina sau o bluza mai lunga, peste costumul de baie.

Pasul 4. Moneda locala. Moneda locala este lira egipteana (EGP). 1 EGP = 0.5 RON sau 1 EGP = 0.12 euro. Prin urmare, la un euro ai cam 7.7 lire egiptene. In Egipt poti folosi cu succes si dolarul american, iar cursul valutar este de 5.59 lire pentru 1 USD. Pentru micile cheltuieli precum bacsisul este mai avantajos sa folosesti lira egipteana.
Trebuie mentionat ca banii egipteni sunt reprezentati in marea lor majoritate de lire si foarte rar intalnesti submoneda lor, piastrii. Banii sunt adesea foarte murdari si, prin urmare, incomod de folosit.

Pasul 5. Bacsis. In Egipt trebuie sa te inveti sa ai la tine intotdeauna ceva marunt, pentru a da bacsis. Obiceiul este larg raspandit si se asteapta de la tine acest lucru, indiferent de serviciul care ti-a fost facut. Inclusiv serviciile nesolicitate. 

Pasul 6. Fotografiere&filmat. O amintire pe aparatul foto sau camera video este poate cel mai frumos suvenir cu care te poti intoarce din Egipt. Peisajele sunt absolut spectaculoase, atat in desert, cat si in resorturile luxoase, pline de verdeata si scaldate de apele marii. Este bine totusi sa tii cont de restrictiile de fotografiere si filmare in zone precum aeroporturile, zonele militare, porturile, moscheile si obiectivele turistice unde se interzice cu desavarsire sa inregistrezi.

Hilton Hotel, Taba, EgiptIn tot Egiptul exista pe drumuri, din loc in loc, bariere pazite de soldati care verifica masinile. Daca autocarul tau se va opri intr-o astfel de zona, nu folosi aparatul foto. Vei vedea ca soldatii urmaresc cu mare atentie pe cei din masina si anunta clar aceasta interdictie. In Muzeul de Egiptologie din Cairo este aceeasi regula, insa la piramidele de pe Giza poti filma si fotografia in voie, gratuit.

Evita sa folografiezi  de aproape sau sa filmezi egipteni, fie ei barbati sau femei. In special femeile musulmane, care poarta val, nu trebuie deranjate in niciun fel, potrivit traditiei. Exista insa si barbati care isi acopera fata cand sunt fotografiati de catre turisti. Pe de alta parte, exista a doua categorie de egipteni, cei din punctele de atractie turistica, unde chiar ei te invita sa va fotografiati impreuna, daca se poate chiar si cu o camila alaturi. Pentru o simpla poza cu un localnic imbracat in haine traditionale vei scoate din buzunar cativa euro.

Pasul 7. Limba. Limba oficiala este araba, insa cum turismul este extrem de dezvoltat in Egipt, majoritatea celor care lucreaza in domeniul turistic vorbesc cel putin o limba de circulatie internationala. Daca insa vrei sa faci o impresie buna de la inceput, poti invata cateva cuvinte in araba. Foloseste un minighid de conversatie sau un ghid turistic pentru Egipt care contine si un minidictionar la final.

Pasul 8. Medicamente. Pentru o vacanta in Egipt este bine sa pui in bagaj medicamente impotriva insolatiei si a deranjamentelor stomacale. In Egipt turistii se imbolnavesc foarte usor de o afectiune foarte cunoscuta aici, diareea calatorului . Citeste mai multe detalii in articolul Cum sa eviti diareea calatorului.

 

 

Lucruri de care vei avea nevoie

  • Haine decente
  • Ghid turistic
  • Aparat Foto

 

Sfaturi&Avertismente

• In Egipt este bine sa calatoresti insotit, iar acest lucru este valabil in special pentru femei. Una dintre cele mai la indemana posibilitati o reprezinta ofertele operatorilor de turism care propun pachete in care sunt incluse transportul, cazarea, transferul de al aeroport, ghidul si asistenta turistica.

• Oferte de vacanta pentru Egipt gasesti pe toata durata anului, inclusiv de Craciun, revelion sau Paste. Cele mai mici preturi sunt practicate primavara si toamna, pentru sejururile de pe litoralul egiptean, care incep cam de la 200 euro de persoana.detalii gasesti in articolul Vacanta in trei tari: resorturile egiptene din Taba (IV) si Vacante in Egipt in vara 2009.

Ti-ai petrecut vacanta in Egipt? Povesteste cum ai organizat o astfel de vacanta si care au fost dificultatile de care te-ai lovit sau ce experiente deosebite ai trait acolo. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea