Vacante

#bilbor #lalea pestrita #bucovina #ardeal #romania

Vacanta in Bilbor, zona cu cel mai pur aer din Romania

Tinut de poveste, in care timpul parca a impietrit, astfel poate fi caracterizata regiunea Bilbor, situata intre Bucovina si Ardeal si cunoscuta pentru faptul ca adaposteste cea mai nepoluata zona din tara. Daca vrei sa afli mai multe despre aceasta regiune, citeste urmatoarele randuri.

Bilbor este o regiune asezata in mijlocul padurilor nesfarsite dintre Harghita si Suceava, pe Valea Bistricioarei, intre vechile provincii Bucovina si Ardeal. Numele Bilbor provine de la Bielbar, care in limba slavona inseamna „locul bradului alb”

Si-a castigat renumele de cea mai nepoluata locatie a Romaniei si-a castigat-o datorita padurii bogate de conifere de la poalele Muntilor Calimani, care se o inconjoara.

In aceasta regiune interventia umana nu se vede foarte mult iar peisajul este unul foarte rar, in acelasi loc gasindu-se pasuni cat vezi cu ochii, dealuri, arbori sanatosi, izvoare de apa dulce si minerala, turme de oi, dar si capite de fan inmiresmate.
Sursa foto: webshots.com

Ce poti vedea la Bilbor
 

Zona este una protejata de lege, datorita faptului ca adaposteste mai multe monumente ale naturii: laleaua pestrita (care traieste 14 zile pe an si infloreste in perioada aprilie-mai si este monument al naturii), jneapanul, tisa, trestia de camp, zambrul, cimbrisorul, garofita pitica sau bujorul de munte, care cresc aici in mediul lor natural. Acestora li se alatura animale care au fost introduse pe lista celor protejate de lege: cocosul de mesteacan, jderul, barza alba sau ursul brun.

Daca vei ajunge aici, vei avea ocazia de a vedea o rezervatie naturala unica prin intinderea sa: Mlastina Dobreanu sau Mlastina cu borviz, care se intinde pe o suprafata de aproximativ 3,5  hectare si este o rezervatie naturala importanta care este alimentata mereu de izvoare de apa minerala. Aici se gasesc turba si tufuri calcaroase care inglobeaza ramasite ale plantelor din era glaciara , precum si multe alte plante relicve ale vegetatiei tundrei.

Acesteia i se adauga Rezervatia de la Paraul Rusilor, care se intinde pe o suprafata de 0,2 hectare si care detine o ingradire pentru protejarea Mesteacanului Pitic.

De asemenea, ai putea ajunge si la alte obiective turistice din comuna Bilbor: Biserica ortodoxa "Sfantul Nicolae", inaltata la 1795-1797, care pastreaza inca structura traditionala si urmele arhitecturii de lemn din Moldova, Biserica ortodoxa "Sfintii Apostoli Petru si Pavel", ctitorita in 1936, asezata in centrul localitatii, construita in stil bizantin; cladirile Primariei si a scolii generale, care sunt monumente istorice, construite in 1936.
 

Ce poti face in Bilbor
 

Daca esti pasionat de plimbari si drumetii in aer liber, atunci aceasta zona te va impresiona cu siguranta, nu doar datorita aerului curat, ci si organizarii unor trasee unde se pot organiza excursii. Potrivit autoritatilor locale, aici pot fi organizate excursii pe jos pe urmatoarele trasee:

  • Bilbor - Valea Sestinei - Naureasca: marcaj cruce albastra, 7 kilometri, diferenta de nivel fiind de 490 metri, durata aproximativ 2,5 ore.
  • Bilbor - Paraul Borkut - Bistricioara - Alunis (1440m) - Dragoiasa: marcaj linie albastra, 10 kilometri, diferenta de nivel 412 metri, durata aproximativ 3,5 ore.Bilbor - Paraul Vaman - Neagra - Brosteni (Paraul Csutak): marcaj cruce albastra, 7.5 kilometri, 366 metri diferenta nivel, durata 3 ore.
  • Rachitis - Naureasca - Toplicioara: marcaj punct rosu apoi linie rosie, 12-14 kilometri, durata 5-6 ore cu posibilitatea de popas la Cabana Coada Vacii.
  •  Bilbor - Toplicioara - Varful Racila - Alunis - Vaman - Harlagia (1589 metri) - Varful Tibles (1669 metri): marcaj o dunga rosie, 30 kilometri, diferenta nivel 720 metri, durata excursiei aproximativ 10-12 ore.


Poti incerca si excursiile pentru a vedea obiectivele turistice ale zonei, insa si activitati organizate impreuna cu locuitorii bilboreni iar iarna poti merge la sanius sau la plimbari cu sania trasa de cai.
Sursa foto: regiuneabilbor.ro
Odata ajuns aici, vei putea sa ii insotesti pe satenii care locuiesc aici la cosit, la stransul fanului, la cules de bureti, ghebe si fructe salbatice, precum afinele sau zmeura. In plus, ai putea sa ii rogi pe cei care te gazduiesc sa te plimbe cu caruta sau sania, sa te invete sa calaresti sau sa pregatesti bucate din aceasta zona.
 

Cat te costa cazarea la Bilbor
 

In aceasta comuna nu vei gasi cazare decat la locuitorii din zona, care iti vor pune la dispozitie fie propria locuinta, fie o casa dedicata agroturismului. Preturile sunt de aproximativ 50 - 60 de lei pe noapte pentru o camera dubla, in care nu este inclus micul dejun. Insa daca vei vorbi cu proprietarii, vei putea negocia cu ei serviciile de care sa te bucuri pe parcursul sederii tale in aceasta comuna.
 

Cum ajungi in Bilbor
 

Accesul in aceasta comuna se face prin:

- Drumul Judetean 174A cu acces direct la Drumul National 15 (Toplita- Borsec -Capu Corbului-Tulghes-Piatra Neamt).
- Drumul Judetean 174B cu acces direct la Drumul National 15 (Toplita-Borsec-Capu Corbului-Tulghes-Piatra Neamt), in localitatea Capu Corbului.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea