Vacante

#carnaval #venetia #san marco #grand canal

Carnavalul de la Venetia 2009 iti trezeste simturile

“Descopera, vezi, simte, atinge, miroase, gusta Venetia”, asa suna invitatia oficiala a autoritatilor pentru carnavalul de anul acesta. De fiecare data, Carnavalul de la Venetia are o noua tema, iar in 2009, aceasta se numeste “Sensation”. Evenimentul, care va avea loc intre 13 – 24 februarie 2009, invita participantii sa descopere, cu ajutorul simturilor, parfumul orasului.

Zborul ingerului deschide festivitatile
 

Momentul de deschidere il reprezinta “Zborul ingerului”, o traditie foarte veche, care aduna o multime impresionanta in Piata San Marco . Personajul care intruchipeaza un inger zboara de pe Turnul Campanile pe deasupra multimii adunate in piata. Momentul este acompaniat de cortegiul de personaje istorice, in frunte cu Dogele si sotia acestuia.

Daca vrei sa iei parte la festivitatea de deschidere a Carnavalului de la Venetia, trebuie sa fii in Piata San Marco pe 15 februarie, la ora 12:00. Din acest moment, incepe Festivalul Istoric, cu artisti care sustin reprezentatii stradale, cu dansuri, costume de epoca si spectacole de tot felul. Parade istorice mai vezi si in Piata San Marco si in zonele aproape de apa. Fa tot posibilul sa ocupi un loc langa unul dintre canale, in special cel mai cunoscut ( Grand Canal ), pentru ca de-a lungul acestora au loc parade in barci si gondole, cu muzicanti si personaje de carnaval.

Daca iti place arta veche, mergi la un spectacol de muzica medievala in Campo San Barnaba. Pe langa auz si vaz, un alt simt poate fi testat in timpul carnavalului: gustul. Mergi la o degustare de produse locale, cu evenimente din lumea gastronomiei, in Cartierul Cannaregio.
 

Dupa ce te-ai distrat pe strazi, ai ocazia sa dansezi pana dimineata la una dintre petrecerile din hoteluri, palate si sali de spectacol. Exista cateva evenimente speciale (baluri, cine de gala, spectacole de opera etc) care se tin cu ocazia Carnavalului din Venetia. “In final, toate institutiile culturale venetiene majore au colaborat pentru a asigura aspectul cultural pentru Carnavalul din Venetia, a declarat primarul orasului, Massimo Cacciari, la o conferinta de presa, conform site-ului Venetiei.

Este bine sa-ti rezervi un bilet din timp si sa fii pregatit sa scoti din buzunar cel putin 200 euro. De exemplu, Balul Tiepolo are loc in Palatul Pisani – Moretta, intr-o atmosfera de secol XVIII, cu lumanari, magicieni, mimi si acrobati. Un bilet la bal costa 450 euro si asigura spectacolul si o cina. Tinuta obligatorie: costum de epoca.

Daca vrei sa-ti faci un program pe zile, gasesti aici calendarul evenimentelor din timpul Carnavalului de la Venetia. Programul se afla si pe site-ul oficial.
 

 

Costumul de carnaval: de la personaje alegorice la travestiti
 

Carnavalul de la Venetia exista inca din secolul al XIII-lea si implica purtarea mastilor traditionale, cu diverse functii si simboluri. Costumele de carnaval sunt intruchipari de personaje alegorice, cu modele de secol XVI, XVII si XVIII, adesea cupluri: Arlecchina – Arlecchino, Conti, Dama Bianca, Colombina, Pierrette, Domino etc. Un astfel de costum se inchiriaza cu sume intre 100 si 200 euro pe zi. Cei care doresc sa achizitioneze un costum de personaj venetian scot din buzunar in jur de 1600 euro de persoana.

Se pot inchiria si diverse accesorii, de la palarii la incaltaminte, peruci si altele. De exemplu, pentru o palarie de doge, platesti 30 euro, iar daca vrei sa o cumperi ca suvenir, trebuie sa platesti 125 euro. Cele mai ieftine masti pornesc cam de la 10 euro, insa pretul poate ajunge mult mai sus, in functie de complexitatea acesteia. Iata cateva modele de costumatii pe care le poti purta la carnaval: 

Moretta. Masca Moretta este destinata numai doamnelor, cand acestea vor sa fie misterioase si sa intrige. Masca este complet neagra si dificil de purtat, intrucat singurul punct de sustinere il reprezinta un buton tinut cu dintii din fata. Din aceasta cauza, purtatoarea mastii nu poate vorbi deloc, iar tacerea ei, alaturi de negrul stralucitor al mastii, o face cu atat mai interesanta pentru barbati.

Bauta. Bauta este o masca complet alba, destinata ambelor sexe. De obicei, masca se purta cu pelerina neagra (tabarro). Era folosita in mod obligatoriu de catre femeile casatorite cand mergeau la teatru. In schimb, tinerele aflate la varsta maritisului nu aveau voie sa poarte bauta. Albul mastii este inlocuit astazi cu o paleta larga de culori si cu modele stralucitoare, adesea infrumusetate cu mici bijuterii. Avand doar ochi si nas, fara gura, cu o barbie proeminenta si ascutita, bauta se muleaza pe trasaturile chipului, permitand sa-ti pastrezi identitatea secreta.

Gnaga. Una dintre imaginile carnavalului este cea a travestitului. Barbatii tineri din Venetia obisnuiau sa foloseasca o masca, numita “gnaga”, acoperind in intregime nasul si ochii. Cu puternice trasaturi feminine, adesea exagerate, masca sublinia ridicolul, dar era totodata si apanajul homosexualilor care se costumau in femei. Gnaga reprezinta una dintre formele farsei, interpretand si ironizand personalitatea feminina. Se pare ca numele de “gnaga” deriva din cuvantul “gnao” (secol XIV), onomatopee care imita mieunatul pisicii.

Tabarro. Tabarro este unul dintre cele mai simple costume cu putina: reprezinta o pelerina (de obicei din lana), de culoare neagra, formata din gluga si mantie larga. Lungimea mantiei difera, putand acoperi doar umerii, sau coborand mai jos de mijloc. Pentru evenimente deosebite, cum sunt sarbatorile, un tabarro putea avea o culoare stralucitoare.
 

Carnavalul Copiilor la Venetia: concurs de masti
 

Ziua, turistii care merg cu familia la carnaval pot participa la numeroasele spectacole de muzica, dans, teatru si acrobatie care au loc in principalele locatii din oras, cum sunt Piata San Marco sau Riviera del Brenta. Exista si un carnaval special dedicat copiilor, cunoscut sub numele de The Children’s Carnival. Celebrarile carnavalului pentru cei mici incep oe 14 februarie.

In Piata San Marco va avea loc traditionalul concurs “Cea mai frumoasa masca”, dedicat copiilor. Concursul incepe luni, 16 februarie 2009 , pentru copiii cu varste pana in 12 ani si se termina sambata, 21 februarie 2009 , cu o ceremonie speciala.

Seara, stradutele Venetiei devin extrem de aglomerate, iar evenimentele stradale si cele de interior sunt dedicate in special adultilor. Daca nu vrei sa-ti faci griji pentru cei mici, poti apela la serviciile de baby-sitting, oferite de catre hoteluri.
 

Cat te costa o vacanta la carnaval
 

Pentru o vacanta de o saptamana, in perioada Carnavalului de la Venetia, platesti de la 300 euro. Suma iti asigura transport cu autocarul si 5 nopti de cazare cu mic dejun. Daca mergi pe cont propriu, rezerva camera din timp si orienteaza-te catre hotelurile de pe insulele din apropierea Venetiei. Vei beneficia de tarife mai bune si ai legaturi rapide, cu autobuzele de apa.
 

Este bine sa stii
 

Carnavalul de la Venetia reprezinta una dintre cele mai mari atractii turistice din lume, ceea ce a dus la aglomerarea orasului in timpul festivitatilor. Cei care isi fac vacanta aici in aceasta perioada isi asuma acest lucru, precum si preturile piperate, daca vor sa traiasca atmosfera carnavalului.

“De cand eram mica mi-am dorit sa vizitez Venetia. Cu trecerea timpului insa am auzit tot felul de lucruri negative despre acest oras: ba ca miroase urat, ba ca este atat de aglomerat incat nici nu te poti misca si altele. Pozitia mea a ramas insa ferma: Venetia este un oras superb, plin de romantism. Intr-un final, la inceputul acestui an, am reusit sa imi indeplinesc visul si sa ajung in Venetia. M-a impresionat foarte mult locul. Faptul ca este aglomerat este adevarat, dar stradutele inguste si pline de istorie te fac sa uiti ca esti pierduta prin puzderia de vizitatori si te fac sa visezi la timpurile uitate ale curtezanelor. De mirosit urat, nu miroase, decat poate pe la periferie si pe canalele dosnice si prost aerisite. Piata San Marco este intr-adevar impresionanta si penajul miilor de porumbei ce se agita de zor pe caldaramul din fata acesteia nu te face decat sa zambesti si sa te gandesti la jocurile copilariei .”, ne-a povestit Sanda Neagu, editor in Bucuresti.

Iata cateva lucruri utile, pentru vacanta ta la carnaval:

Cum ajungi. Exista mai multe autobuze de apa si barci cu motor care te duc rapid in orice parte a Venetiei. Pe Gran Canal circula vaporetto, liniile 1 si 82, care leaga locatiile importante, precum Catedrala San Marco sau Piata Rialto.“Daca luati trenul pentru a face trecerea de la Venetia continentala la cea aflata pe apa, nu uitati sa validati biletul (care costa 1 euro) inainte de a intra in vagon. Exista controlori care te asteapta la urcare si care te amendeaza cu 50 euro in caz ca tichetul este nevalidat. In al doilea rand, daca vreti sa va plimbati cu gondola, trebuie sa stiti ca aceasta costa 100 euro si te plimba in jur de 2 ore”, ne-a mai spus Sanda Neagu. Despre transportul din Venetia gasesti detalii pe site-ul oficial. Daca vrei sa te plimbi cu o gondola la un pret mai mic, alege traghetto . Este o gondola publica, mai lunga si mult mai ieftina decat cele particulare.

Foto . Personajele misterioase din spatele mastilor si-au facut o profesie din a poza. Chipurile mascate sunt surprise printr-o inclinare de cap, un gest abia intrezarit, cel mai adesea, pe un fundal impresionant: un canal cu gondole, un basorelief, o coloana etc. Poti face multe poze acestor personaje, pentru ca nu par a se grabi. Daca totusi masca isi flutura evantaiul, este semn ca vrea sa plece.

Ia cu tine un card de memorie pentru a putea face cat mai multe poze. Poti deveni si tu tinta fotografiilor, indiferent daca esti costumat sau nu. Initial, poate fi agasant, insa te obisnuiesti: aici toata lumea fotografiaza pe toata lumea.

Taxe ascunse. Pentru ca este un oras turistic, se percep taxe pentru orice serviciu, oricat de banal ar fi. De exemplu, la terase, multi prefera sa-si cumpere mancarea la pachet, pentru a nu plati taxa de loc. Exista restaurante unde se adauga la nota de plata in jur de 5 euro, pentru muzica live.

Protejarea costumului inchiriat. Daca ai inchiriat costumul de carnaval, ai grija unde te asezi si langa cine stai. In multime, il poti murdari foarte usor. Daca vrei sa hranesti porumbeii din Venetia, foarte prietenosi dealtfel, fa-o intr-o zi cand nu esti imbracat cu hainele inchiriate.

Pentru informatii despre editia de anul trecut, citeste articolul Carnavalul de la Venetia vine in ianuarie.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea