De prin lume adunate

#lectura #romane #carte #literatura #librarie #librarii

Ce gasim pe rafturile librariilor in ianuarie 2010

Inceputul anului se anunta aglomerat in librariile si editurile din Romania. 2010 este anul reeditarilor si al publicarii unor opere importante atat din literatura romana, cat si din cea internationala. Noi va prezentam cateva noutati literare pe care le veti gasi in luna ianuarie in librariile din Bucuresti si din tara.

Cartea fugilor de J.M.G. Le Clezio

 

Cartea fugilor descrie cu o fina intuitie psihologica angoasa fiintei in fata constiintei subite a faptului ca lumea a devenit un spatiu de nelocuit, din care nu exista alta posibilitate de evadare decat o fuga perpetua. Antrenandu-ne in vartejul unui ritm nebunesc si al unei imaginatii debordante, calatoria pe care o intreprinde in jurul lumii tanarul Hogan, un vietnamez de nouasprezece ani din Lang Son, ne dezvaluie un univers ostil, monstruos, impanzit de orase alienante, populatii care mor in cea mai neagra mizerie si intinse regiuni devastate, un univers in care nimeni nu poate prinde radacini.

Transformand calatoria intr-o adevarata 'arta a fugii", Le Clezio surprinde cu o subtilitate admirabila dorinta de evadare si foamea obsesiva dupa o alta lume care il mana pe tanarul Hogan de la un capat la altul al pamantului, il impiedica sa se aseze in vreun loc anume, il constrang sa ramana permanent in miscare. Cartea se gaseste la editura Polirom, la pretul de 36,95 lei.

Sotia calatorului in timp de Audrey Niffenegger

 

Cand Henry a cunoscut-o pe Clare, ea avea sase ani, iar el avea treizeci si sase. S-au casatorit cand ea avea douazeci si trei, iar el avea treizeci si unu. Pare ciudat, dar nu e, pentru ca Henry este unul dintre primii oameni diagnosticati cu cronoafectiuni: din cand in cand ceasul lui genetic se reseteaza si se trezeste aruncat in viitorul sau in trecutul sau.

Cei doi eroi ai romanului, un bibliotecar si o studenta la arte, trebuie sa se confrunte cu aceasta situatie bizara. "Urasc sa fiu acolo unde ea nu este, cand ea nu este. Si totusi plec mereu, iar ea nu ma poate urma", spune Henry. Romanul a fost ecranizat iar premiera filmului a avut loc pe 6 noiembrie 2009 . Cartea se gaseste la editura Tritonic, la pretul de 29,60 de lei.

Bucurestiul interbelic. 1935

 

Un oras, care in cea mai mare partea a existentei sale atestate cu acte, a fost si este capitala, are, orice s-ar spune, puterea sa de seductie. E un destin al vorbelor croit, fara indoiala, dupa chipul si asemanarea locurilor si locuitorilor. Astfel, Bucurestiul a fost cand umil, cand orgolios, cand lenes, cand intreprinzator, viteaz ori las, stralucitor sau ponosit.

Peste toate si la un loc, un oras care a implinit ce-i mai bun sau mai rau intr-un spatiu istoric, cultural, economic, spiritual, psihoafectiv. Lasati-va sedusi. Parasiti, pentru o vreme macar, internetul si alte nazbatii contemporane si bateti cu gandul caldaramul capitalei, hai sa zicem, proaspat stropit de maturatorii, pe care ii iubea atat de mult Nenea Iancu. Cartea se gaseste la editura Tritonic, la pretul de 16 lei.

Viata incepe vineri de Ioana Parvulescu

 

Anul 1897. Un barbat este gasit fara cunostinta, in camp, langa Bucuresti, in zona "mosiei Baneasa". Nimeni nu stie exact ce e cu el si fiecare banuieste altceva: e un escroc international care vrea sa-si piarda urma? Un criminal? Un bolnav? Incetul cu incetul, in jurul lui se aduna o multime de oameni: un medic si fiica lui, un politist, un comisionar in varsta de 8 ani, care umbla prin toata Capitala cu scrisori si pachete si, nu in ultimul rand, gazetarii de la Universul.

Romanul, alert, cu un fir al actiunii semipolitist, cu personaje extrem de vii, dintre cele care-ti devin prieteni, se petrece in numai treisprezece zile: de vineri 19 decembrie pana la sfarsitul anului. Atmosfera lumii bucurestene din preajma anului 1900 este recreata ca-ntr-un film. Ajunge sa deschizi cartea si te afli, deja, acolo. Cartea se gaseste la editura Humanitas la pretul de 29 de lei.

Dumnezeu numara lacrimile femeilor de Pia Degermark

 

Cartea Piei Degermark vine sa ne spuna ca locul eroului din tragedia traditionala l-a luat astazi vedeta. In societatile occidentale, in care monarhiile sunt constitutionale, iar urcarea si coborarea treptelor puterii sunt reglate de regulile democratiei, ironiile si hazardul destinului se refugiaza in viata actorului, a cantaretului pop, a sportivului sau a top-modelului, intr-un cuvant, in viata personajului profan in care se acumuleaza, pentru o vreme, gloria lumii.

Cum arata o viata din care o buna parte se petrece in cele mai bogate cercuri ale societatii, in care la nunti gradinile de vara sunt impodobite cu zeci de mii de garoafe aduse cu avionul din Olanda, iar partiile de la St. Moritz sunt coborate de catre eroi urmati de un schior profesionist care duce tava cu paharele pline de sampanie? Dupa care, cealalta parte a vietii se petrece in falsificari de cecuri, intre hoti, alcoolici si narcomani, in camine sociale, in sanatorii de dezintoxicare si la inchisoare. Cartea se gaseste la editura Humanitas, la pretul de 25 de lei.

Casa de pe plaja de Jane Green

 

Jane Green, autoarea romanului A doua sansa, ajunge din nou in topul bestsellerurilor recomandate de New York Times, cu noul ei roman Casa de pe plaja, o poveste plina de caldura, plasata intr-un spatiu aparte, fermecator, lipsit de rutina si stresul aglomerarii urbane, cu personaje interesante care incearca cu orice pret sa-si indeplineasca visurile si chiar reusesc. In Casa de pe plaja, Jane Green continua traditia impletirii mai multor povesti, care se intalnesc si-si afla finalul in locuinta din Nantucket a excentricei vaduve Nan. Afland ca risca sa-si piarda casa, ultimul lucru ramas de la sotul ei si vestigiu al unei lumi candva pline de bucurie si antren, Nan hotaraste sa inchirieze camere pe perioada verii.

Casa de pe plaja devine astfel locul care-i aduce laolalta pe Daniel, bantuit de esecul propriei casnicii si de un secret bine pazit, pe Daff, o mama divortata incercand sa gaseasca o cale de comunicare cu fiica rebela, si pe Michael, fiul lui Nan, prins fara voie intr-o relatie cu sefa sa casatorita, Jordana. Aici, in casa insufletita de caldura si umorul lui Nan, oaspetii sai redescopera prietenia, bucuria si promisiunea unui nou inceput. Autoarea exploreaza cu finete parcursul launtric al personajelor, zbaterile, indoielile si revelatiile lor, la capatul carora cititorul insusi regaseste speranta si increderea in frumusetea vietii. Cartea se gaseste la editura Polirom, la pretul de 30 de lei.

Fata fantoma de Sophie Kinsella

 

Lara Lington a avut intotdeauna o imaginatie debordanta, dar iata ca, dintr-odata, imaginatia asta a ei a cam inceput sa-si faca de cap! Femeile tinere, obisnuite, la vreo douazeci si ceva de ani, care incearca sa-si vada de viata lor, sa-si faca o cariera, nu sunt vizitate de fantome, nu?

Si totusi, se pare ca spiritul stramatusii Sadie, nelinistit, si-a gasit o forma de manifestare in lume si e hotarat sa ramana prin preajma Larei, pana cand aceasta ii va indeplini dorintele. Cumva, ajutandu-si stramatusa in vanatorea ei de comori, Lara descopera ca propria ei viata a devenit interesanta si romantica. Cartea se gaseste la editura Polirom, la pretul de 39 de lei.

Darul ploii de Tan Twan Eng

 

Nominalizat pentru Premiul Man Booker Prize, Darul ploii evoca povestea unei complicate prietenii ce invinge rigorile timpului si sfideaza atrocitatile razboiului. Presarat cu intrigi si rasturnari neasteptate de situatii, romanul dezvaluie pretul loialitatii si al tradarii, intr-o poveste sfasietoare despre onoare si dragoste.

Suntem in anul 1939, iar Philip este fiul cel mic al unuia dintre afaceristii englezi care dominau companiile comerciale din Penang . De la moartea mamei sale, Philip a devenit un singuratic. Cea mai mare placere a lui este de a se furisa pe insula nelocuita din apropierea casei parintesti. Spre disperarea lui, aceasta este in scurt timp inchiriata unui diplomat japonez, iar lui i se interzice sa mai mearga acolo.

Darul ploii este o poveste plina de vraja si dramatism, care ne face martorii unor momente importante ale istoriei: ultimele zile ale Chinei imperiale, expansiunea coloniala a Marii Britanii, deschiderea Japoniei catre Vest. Cartea se gaseste la editura Trei, la pretul de 49 de lei.

Jurnal din razboiul porcului de Adolfo Bioy Casares

Jurnal din "Razboiul porcului" este istoria nelinistitoare a "vanatorii" de batrani declansate in numele unei tinereti iresponsabile si pline de cruzime.

In toiul prigoanei, traind o tulburatoare poveste de iubire, Isidoro Vidal se salveaza, in plan simbolic, de teroarea propriei batraneti, mai cumplita decat eventualele atacuri ale agresorilor. Cartea se gaseste la editura Curtea Veche, la pretul de 17 lei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea