Muzica

#epoca de aur #muzica #gabriel dorobantu #adrian daminescu #madalina manole #catalin crisan #gabriel cotabita #slagare #muzica usoara #dance #pop #90

Slagare romanesti din Epoca de Aur (III)

O melodie devine slagar atunci cand o fredonezi si dupa 20 ani chiar daca ti-a placut sau nu. Sau cel putin asta e definitia pe care vine sa o dea Gabriel Cotabita, unul dintre interpretii primiti aici alaturi de noi pentru a incheia aceasta incursiune in lumea slagarelor

De-a lungul celor 3 episoade din „Slagarele romanesti din Epoca de Aur”, am scotocit in raftul burdusit de discuri vechi zgariate de acul pick-up-ului si am reinviat voci marcante ale vremurilor apuse precum Cristian Vasile, Jean Moscopol , Luigi Ionescu , Stela Enache , Mirabela Dauer, Adrian Daminescu sau Gabriel Dorobantu.

Saptamana trecuta am sorbit cu pofta din nectarul Corinei Chiriac, eterna chiriasa a „Stradei Sperantei”, in timp ce ne-am relaxat pe fotoliul invaluit de fum al Mirabelei Dauer. Am depanat amintiri si ne-am cantat „Anii de liceu” in timp ce inimile ne palpitau si suspinau dupa o dragoste ranita, alaturi de Angela Similea. Am incheiat capitolul impacati si linistiti, urandu-le o seara buna iubitilor si iubitelor ce ni s-au perindat prin ganduri, pe acordurile Loredanei Groza.

Acum, cu o ultima rasucire de cheita deschidem din nou raftul incarcat cu amintiri si emotii. Din multimea de benzi demne de atentia noastra, alegem cu greu alte discuri prafuite menite sa ne aduca un ultim gand curat si absolvit de griul prafului: acela de a nu uita nicicand sa iubim...slagarele. Auditie placuta!

Adrian Daminescu - „Si m-am indragostit de tine”

Adrian Daminescu s-a inscris in randul interpretilor melodiilor nemuritoare prin piesa „Si m-am indragostit de tine”. Artistul a participat cu acest slagar la festivalul Mamaia in 1991.

„Si m-am indragostit de tine” a fost compusa de Dinu Giurgiu. Initial, s-a dorit a fi o piesa cu tenta politica, fiind vazuta mai mult decat un vals. Daminescu nu a inteles intentia compozitorului de a face un vals si nu prea vedea legatura cu politica. In plus, stia ca pe atunci, in perioada post-revolutionara melodiile politice nu ajungeau slagare .

Cand a citit insa textul a inteles. Era ideea de acel Titanic Vals care se scufunde si toti cei de la bord, in pasi de vals isi accepta linistiti soarta. Desi a reorchestrat melodia intr-o noapte, mesajul cantecului ramane acelasi: o realitate politica care mai e valabila si in ziua de azi, un vals pe care il jucam cu totii fara sa vrem, un gand vechi care a primit insa un nume nou.

„Nu cantau viori

Si nici tu macar la o chitara,

Iar in primii zori

Nu inflorise nici un trandafr

Ma mir…

Si m-am indragostit de tine…

De tine, de tine, de tine.

Si m-am indragostit de tine…

De tine, de tine, de tine.”

 

Gabriel Cotabita – „Domnisoara, nu pleca”

Gabriel Cotabita intelege prin slagar acea piesa care poate fi cantata si dupa 20 ani, chiar daca iti place sau nu. O melodie care iti ramane in cap, fara sa vrei. Si astazi, nostalgicii au confirmat acest lucru fredonand „Domnisoara, nu pleca”, cu usurinta si placerea cu care sorbi o cafea buna menita sa-ti trezeasca simturile adormite.

„Domnisoara, nu pleca” a fost una dintre primele piese post-revolutionare. Amintandu-si de inceputurile acestei melodii, Cotabita o incadreaza in categoria cantecelor care atunci cand au fost lansate nu au castigat premiile juriului, ci doar popularitate in randul publicului.

A debutat la una dintre ultimele editii ale concursului „Slagar in devenire”, realizat de Televiziunea Romana in colaborare cu Radio Romania. La aceea editie, Catalin Crisan si Temistocle Popa au iesit pe primul loc, in timp ce „Domnisoara, nu pleca” a lui Cotabita si „Un actor grabit” al regretatei Laura Stoica nu au primit nimic.

Juriul insa si-a rascumparat greseala fata de omul sarmant cu omniprezentul fular alb aruncat non salant peste umar. Astfel, la festivalul de la Mamaia din 1991, „Domnisoara nu pleca” a iesit pe primul loc. Pana la urma cine poate rezista in fata unei voci sexy, soptite care invita cu atata insistenta o domnisoara la o cafea?

„Domnisoara, hai sa bem o cafea

Si sa-mi povestesti ceva, orice ai vrea

Pentru noi aceasta seara e grea

Te rog, frumoasa domnisoara, nu pleca

Da, da

Poate tu esti sansa mea

Te rog, domnisoara, nu pleca.”

 

Catalin Crisan – „Daca pleci”

Se pare ca slagarul lui Catalin Crisan, aparut in 1994, este recunoscut ca fiind cea mai scurta melodie din fonoteca Radio-ului Roman cu doar 2 strofe a cate 4 versuri. Amintindu-si de momentul creatiei, interpretul povesteste ca pur si simplu s-a asezat la pian intr-o zi si a inceput sa o cante.

A chemat-o apoi pe sotia sa sa o intrebe daca ii place. Aceasta a zis ca este o idee prea simpla, dar merge. Atunci artistul i-a zis „uite cum facem, ma duc s-o cant intr-un spectacol, daca arunca cu rosii in mine n-o mai cant”. Efectul a fost insa invers, artistul fiind asediat cu ropote de aplauze si cu o multime de premii pentru cel ce avea sa devina unul dintre slagarele anilor `90.

„Daca pleci vreau sa vin cu tine,

Daca pleci ia-ma si pe mine,

Daca pleci n-ai sa poti trai

Cu tot ce-a fost si nu mai vrei sa stii.”

 

Gabriel Dorobantu – „Hai vino iar in gara noastra mica”

De departe acest slagar este piesa-emblema a indragitului cantaret. Cand ne raportam la Dorobantu, inevitabil ne vine in minte „Gara”. O „gara” pe care de altfel artistul nu si-a dorit-o de la bun inceput.

Melodia a fost compusa de Dumitru Lupu, pe versurile lui Florin Pretorian. Cand Dumitru i-a facut cunostiinta cu piesa, in culise la teatrul din Pitesti, Gabriel a zis ca nu e un cantec pentru el.

Compozitorul nu s-a lasat insa cu una cu doua si i-a dat de inteles interpretul ca trebuie sa o cante pentru ca i vine ca si turnata. Gabriel s-a lasat induplecat si a mers la studioul de inregistrari. Insa era total nepregatit si dezinteresat, tocmai de aceea prima oara a cantat-o prost. Ulterior, a ajuns sa indrageasca slagarul care l-a rasplatit cu nemurirea.

Referindu-se la textul melodiei „Hai vino iar in gara noastra mica”, Dorobantu a explicat ca pentru el trenul inseamna viata, este locul unde comunici, legi prietenii, te indragostesti si simti emotii. Si de ce neaparat o gara mica si nu una mare? Ne-o spune chiar el: „In garile mari, oamenii se pierd, in garile mici, oamenii se regasesc mai repede.” Astfel, prin acest slagar, Gabriel Dorobantu ne invita sa impartim acelasi peron impanzit de prieteni intr-o gara mica in asteptarea unui tren ce zugraveste viata.

„Hai, vino iar in gara noastra mica.

Priveste-ma, sa vezi cat mi-e de frica

Alinta-ma si da-mi curajul vietii,

Saruta-ma, s-alungi umbra tristetii.”

 

Madalina Manole – „Fata draga”

Se spune ca in anii `90 printre romani plutea „fenomenul Madalina”. Aceasta „fata cu parul de foc” a Romaniei s-a pliat perfect pe conceptul de slagar romanesc. Fan inrait a „doamnei cantecului romanesc”, Angela Similea, Madalina si-a petrecut intreaga copilarie imitand-o in fata oglinzii pe marea interpreta.

Odata ce l-a intalnit insa pe Serban Georgescu, aceasta a putut sa puna in practica talentele artistice dobandite in fata oglinzii in cautarea unui idol. Alaturi de celebrul compozitor a luat nastere „Fata draga”, piesa care a propulsat-o pe Madalina pe culmile succesului. Cu o voce puternica, grava, artista a vrajit publicul cu o poveste de dragoste si un dor nebun, a tulburat sufletele si a a sters lacrimile indragostitilor pe acordurile calde ale unei piese pe care o putem considera la fel de actuala ca in anii ’90.

„Fata draga nu fi trista

Fiindca e pacat

Fara lacrimi nu exista

Dor adevarat

Dar se zvanta norii-n soare

Lacrima usor

Si surasul reapare

Cald si-nfloritor.”

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea