Muzica

#holograf #partizan #gloria gaynor #altar #smiley #criza economica #melodii #alte-genuri #rock #dance #pop

Ce refrene mai fredonam pe timpul crizei economice

Suntem in plina criza economica. Zilnic suntem bombardati cu zeci de informatii care mai de care mai alarmante: ba se scumpesc alimentele, ba gazele naturale, ba nu se mai dau credite la banci si lista ar putea continua la infinit.
Si cum noua, romanilor, ne place sa facem haz de necaz si abia asteptam sa luam peste picior necazurile cotidiene, m-am gandit sa va propun cateva cantece ale caror refrene s-ar potrivi de minune acestor vremuri tulburi.

Partizan - "Banii"

In perioada in care Timpuri Noi isi luase vacanta pe termen nedeterminat, Artanu’, solistul grupului, si-a incercat norocul si cu o alta titulatura.Partizan a fost un proiect mult mai comercial, comparativ cu ce ne obisnuisera pe vremuri baietii de la Timpuri Noi. Lovitura au dat-o cu “Fata mea”, un single ale carui versuri s-ar putea lua la tranta dreapta cu orice manea.

In cazul piesei “Banii” lucrurile stau un pic altfel. Avem de-a face cu o piesa mult mai elaborata. "Banii" este o veritabila oda inchinata banilor. De mare efect este si videoclipul, o poveste tragi-comica despre efectele pe care le au banii asupra oamenilor.

Banii, melodie, banii, tragedie,
Banii, comedie, banii sunt la fel.
Banii, ce culoare/savoare, banii se inmultesc cu anii,
Ce savoare/culoare, banii sunt la fel.

 
Smiley feat. Alex, Don Baxter, Marius Moga – " Am bani de dat "

Cine ar fi crezut ca o piesa pe care Smiley a compus-o in 2006 se va potrivi ca o manusa situatiei actuale a romanilor? “Versurile, dar si melodia, au fost facute acum trei ani. Habar n-aveam ce-o sa se intample, dar m-am gandit ca oricum romanii au si vor avea probleme cu banii. Este adevarat ca de cand a aparut clipul, melodia este foarte ceruta in spectacole, dar avea succes si inainte sa apara criza asta la noi”, declara Smiley pentru Click! la inceputul acestui an.

Am bani de dat
Am datorii la stat …
Oh no! Nu am bani in buzunar
N-am nici un leu macar
Si strig: “No tengo dinero,
no tengo dinero!”
Yooo! Sunt doar un vagabond,
N-am nici un leu in cont
Si strig: „No tengo dinero,
no tengo dinero!”


Gloria Gaynor – "I will survive"

Piesa este si va ramane un adevarat imn al miscarii feministe, versurile ei vorbind despre puterea unei femei de a trece cu bine peste o relatie sentimentala esuata. Este imnul celor care au curajul de a lua viata in piept si, de ce nu, al celor care nu vor sa sa se lase infranti de o amarata de criza economica.

Oh no, not I. I will survive
Oh as long as I know how to love I know I'll Stay alive;
I've got all my life to live,
I've got all my love to give and I'll survive,
I will survive. Hey hey.

 
Varza - "Urla foamea-n noi"

La prima vedere,Varza pare una din zecile de trupe no name care au invadat muzica romaneasca in ultimii ani. Dar oare mai conteaza asa de mult acest lucru, cand lansezi pe piata un hit care pune degetul pe rana?

Nici scenariul clipului nu este de lepadat, fiind parca rupt din realitate. Ne intalnim cu un personaj pe care cu siguranta l-am vazut cel putin de 2 – 3 ori in viata. Este exemplul tipic de roman somer, un vajnic aparator al sedentarismului, cel care s-a abonat pe vesnicie la fotoliul din fata TV-ului, dar si la produsele tip fast-food.

Holograf - "Banii vorbesc"

Banii vorbesc, banii vorbesc
Unii te ridica, altii te lovesc
Banii nu tac, banii se fac
Totul e in mana lor
Banii vorbesc.

Cam asa suna primul mare hit postdecembrist al Holograf-ilor si trebuie sa recunoastem ca problema banilor ramane la fel de actuala si in 2009. Indiferent de forma si culoarea lor, banii ne dau mari dureri de cap. Banii urca si coboara individul pe scara sociala, banii alimenteaza poftele bancherilor hrapareti, banii rastoarna valori si instaureaza altele.
 

Altar - "Nascut invingator"

Incheiem in forta lista cu piesele numai bune de ascultat pe timpul crizei economice. “Nascut invingator” al clujenilor de la Altar are un mesaj cat se poate de clar, menit sa iti ofere speranta in vremuri mai bune. Daca pornesti de la premiza ca te-ai nascut cu mentalitate de invingator, poti sa faci absolut orice, inclusiv sa muti muntii in loc.
 
Insisi baietii de la Altar sunt considerati niste invingatori. Sa nu uitam ca dupa o perioada de pauza (1998-2003), Altar a avut puterea de a reveni pe piata rock romaneasca reusind sa recupereze aproape tot ceea ce a pierdut in cei 5 ani.

Un invingator este si personajul principal al clipului, nimeni altul decat campionul de lupte K1, Ionut Iftimoaie .

Nascut invingator am sa ma ridic
Nascut invingator,nu ma va opri nimic
Nascut invingator,am sa ma ridic
Nascut invingator,nu ma va opri nimic
Am zis nimic...Nimic!

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea