Vacante

#franta #valea loirei #castele

Excursii medievale si renascentiste: Castelele de pe Valea Loirei

Castelele de pe Valea Loirei au fost construite, in cea mai mare parte, in epoca Renasterii, intre secolele XV si XVI. Regii Frantei le-au ridicat pentru a avea resedinte in aceasta regiune a tarii, cunoscuta pentru peisajele impresionante, productia de vin si posibilitatile de vanatoare. Sotiile si amantele lor si-au pus amprenta asupra interioarelor si au creat gradini celebre si astazi. Unele dintre castelele renascentiste au inlocuit vechi fortarete medievale si premedievale, astfel incat portiuni din complexele arhitectonice dateaza de dinainte de secolul al XV-lea.

Chambourg4Loire este cel mai lung fluviu al Frantei  (1000 km) si unul dintre cele mai spectaculoase, intinzandu-se pe o suprafata care acopera cateva regiuni, din Ardeche, spre Haut Lore, Saoune, Allier, Nievre, pana se varsa in oceanul Atlantic, la St Nazare. Printre cele mai cunoscute castele de pe Loire se numara Chambord, Chenonceau, Bois, Azay le Rideau, Cheverny, Amboise, Usse, Chaumont, Loches, Saumur si Montsoreau.
 

Ce includ excursiile pe Valea Lorei
 

In Romania, agentiile de turism propun oferte combinate: Valea Loirei si Paris,  Elvetia – Valea Loirei – Italia – Germania, sau Paris- Versailles – Fontainebleau si altele. Daca alegi ca excursie optionala vizita la castele, platesti intre 30 si 50 euro.  Excursia dureaza o zi, in care ai asigurat transportul, ghidul roman si ghidul local. Biletul la obiectivele turistice si masa se platesc separat.

Avantajul acestor excursii consta in intrarea de grup, care inseamna reduceri de pret si evitarea cozilor. Uneori, castelele, pe cat de somptuoase sunt pe dinafara, pe atat de banale pot fi in interior: cateva sali cu scari si coloane, cateva statui si piese de mobilier. Si aici intervine un alt beneficiu al excursiilor cu ghizi. Acesta poate sa imbunatateasca considerabil perceptia asupra locurilor vizitate, prin explicatii detaliate sau picante, mai ales atunci cand nu suntem dispusi sa cautam singuri informatia intr-un pliant. “Ghidul roman traduce. Cel local, de nationalitate franceza, te ajuta sa intri mai bine in atmosfera locurilor. Intelegi povestea castelului altfel, istoria si poporul, pentru ca-ti da si viziunea din partea unui francez, pe care tu nu o poti avea ca roman. Amprenta lui personala te introduce in atmosfera. Daca apelezi la o excursie organizata, cu ghid, poate platesti mai mult, 50 euro de persoana, insa eu consider ca merita“, ne povesteste Clara Anton, doctor geriatrie, din Bucuresti.

Chateau de Chaumont sur LoireDezavantajul unui circuit pe Valea Loirei consta in primul rand in faptul ca nu toate castelele se pot vizita. Unele sunt proprietati private, iar altele au numai cateva sali deschise publicului. Daca mergi pe cont propriu, in special in sezonul estival, pierzi mult timp la cozile de la casele de bilete. “Intrarea este destul de scumpa ( cam 15 euro) si coada mare. Peisajul nu este impresionant. O parte a castelului era locuita si o parte se vizita. In interior mi s-a parut ca era mentinut bine. Sunt foarte multe chestii comerciale in jur : magazine, inghetata, terase, etc”, afirma Maria Scarlat, manager in Bucuresti.

Exista oferte si de cazare in unele dintre castelele de pe Valea Loirei, transformate in hoteluri de lux. Astfel, conform Chateaux Tourisme, un sejur in Castelul Noizay costa 489 euro pentru doua persoane si include: cazare in camera dubla de luxe, cina a la carte (fara bauturi incluse), mic dejun continental , intrarile la ultima locuinta a lui Leonardo da Vinci (Manoir du Clos Luce) si in cramele de pe domeniul Marc Bredif, cu degustare de vin .

Va prezentam in continuare trei dintre castelele de pe Valea Loirei.
 

 

Pe urmele Ioanei D’Arc: Castelul Chinon
 

ChinonOrasul medieval unde este castelul poarta acelasi nume, Chateau-Chinon si se afla in regiunea franceza Bourgogne. Fortareata Chinon, din secolul al X-lea, se afla pe dealul orasului si este impartita in trei sectoare: Fort du Coudray, le Chateau du Milieu si le Fort Saint Georges.  La inceputul secolului al XV-lea, castelul fost resedinta lui Charles VII-lea, Delfin al Frantei. In 1429, castelul Chinon era vizitat de Ioana D’Arc, la inceputul campaniei acesteia de eliberare a Frantei de sub dominatia engleza. Turistii pot vizita aici un muzeu dedicat al Ioanei D’Arc. Din 1840, complexul regal este declarat monument istoric de catre Ministerul Francez al Culturii.

Program: 1 octombrie – 30 martie: 9:30 – 17:00. Inchis pe 25 decembrie 2008 si 1 ianuarie.

Pret intrare:  6 euro adulti; 4.50 euro copii.

Daca ajungi in orasul Chinon, ai ocazia sa vizitezi centrul vechi si sa te plimbi pe stradutele inguste si lungi, unde gasesti restaurante, librarii, boutique-uri si cladiri cu fatade istorice. Din punct de vedere culinar, orasul se lauda cu vinul de Chinon, unul dintre soiurile cele mai apreciate din Franta.
 

Chambourg

Vanatoare la Chambourg
 

Resedinta regala se afla in comuna Chambourg, in regiunea Loir-et-Cher si este unul dintre cele mai mari si mai cunoscute castele din Franta, gratie arhitecturii sale in stil renascentist. Francois I a comandat construirea castelului pentru favorita sa, Contesa de Thoury, care locuia in apropiere. Din 1840, Chambourg este declarat monument istoric, iar din 1981, a intrat in patrimoniul mondial UNESCO.

Castelul detine o colectie de opere de arta si de mobilier, covoare tesute de mana de pe vremea lui Ludovic al XV-lea, tapiterii de secol XVI, etc.  Unul dintre scopurile de baza ale construirii castelului il reprezinta vanatoarea, activitate foarte apreciata in timpul Renascerii. Prin urmare, in salile din Chambourg intalnesti tesaturi si picturi care ilustreaza scene cinegetice.  La etajul al II-lea al castelului exista un Muzeu al Vanatorii si al Naturii, cu arme de secol XVI si XVIII, colectii de tablouri si tapiterii.
Castelul organizeaza spectacole tematice, de sunet si lumini, spectacole muzicale, parade ecvestre, etc. Pentru mai multe informatii despre programul acestora si preturi, poti accesa site-ul oficial.

Program: octombrie – martie: 9:00 – 17:30. Inchis pe 25 decembrie 2008 si 1 ianuarie.

Pret intrare: 8.50 euro (din septembrie in iunie); 9.50 euro (din iulie in august).
 

Chenonceau

Chateau de Chenonceau, amprenta de Medici si Poitiers
 

Construit pe raul Cher, in apropiere de satul Chenonceaux, castelul reprezinta unul dintre ultimele puncte de atractie din Valea Loirei. I se mai spune si Castelul Doamnelor, din cauza legaturii lui cu mai multe nume feminine din istorie. In 1513, Katherine Briconnet, o doamna din mica nobilime, se implica in construirea castelului Chenonceau, aducandu-si contributia asupra stilului, design-ului  si chiar asupra elementelor arhitecturale, atunci cand sotul sau, Thomas Bohier, este plecat cu treburi. Mai tarziu, la infrumusetarea lui au contribuit Diane de Poitiers Si Catherine de Medicis, amanta si respectiv, sotia regelui Henri al II-lea al Frantei. Interiorul castelului detine colectii de mobila renascentista, tapiterii de secol XVI si XVII si opere de arta de Rubens, Nattier, Tintoretti, etc.  Principalele atractii ale castelului le reprezinta gradinile, oranjeria si muzeul figurilor de ceara. Un tur virtual al castelului il poti face aici.

Spatiile verzi de la Chenonceau pastreaza structurile originale de pe vremea Dianei de Poitiers, permitand vizitatorilor sa descopere traditia franceza in ceea ce priveste amenajarea gradinilor. Biletul de intrare in gradinile castelului poate fi platit separat si costa intre 7.50 si 10 euro de persoana. Gradinile sunt deschise publicului pe toata durata anului si se organizeaza promenade nocturne, contra a 5 euro. De Craciun, echipa de gradinari si atelierul floral al castelului propun o promenada florala in culorile sarbatorii crestine. Mai multe informatii gasesti pe site-ul oficial.

Program. Difera in functie de perioada; de exemplu, intre 1 – 15 noiembrie, este deschis intre 9:00 – 17:00.

Pret intrare: 9.50 euro acces castel si gradini; 11 euro acces castel, gradini si muzeu (bilet intreg); 7.50 si 9 euro (bilet redus). Mai multe informatii gasesti pe site-ul oficial.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea