De prin lume adunate

#timp liber #evenimente #festival #festival film #divan film festival

Divan Film Festival la Port Cetate

Cea de-a treia intalnire a degustatorilor de film si arta culinara are loc anul acesta intre 19 si 26 august, sub numele de "Divan Film Festival", pe malul Dunarii, in Portul Cultural Cetate, judetul Dolj.

Fundatia pentru poezie "Mircea Dinescu", cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Consiliului Judetean Dolj si Primariei Cetate invita timp de 7 zile, pe malul Dunarii, in Portul cultural Cetate, la 2 km de localitatea Cetate si 18 km de Calafat, cineasti romani si nu numai din tarile balcanice pentru a se intalni in cadrul unui eveniment cultural-artistic complet diferit fata de cele care au avut loc pana acum in Romania.

Cu o prima editie "Balcanii" si a doua cu "tari dunarene", festivalul a strans alaturi invitati din Romania si tarile invitate, in fiecare zi proiectandu-se filme dintr-o tara anume, inclusiv degustandu-se preparate traditionale.

Timp de o saptamana, si ziua, dar si noaptea, pe un ecran in aer liber, sunt vizionate scurtmetraje, documentare si lungmetraje din sau despre spatiul si mentalitatile balcanice. Farmecul acestei intalniri de pe malul Dunarii, la care participa producatori, regizori, actori, directori de festival, critici de film si jurnalisti din Romania si din strainatate, sta in faptul ca invitatii vor avea prilejul sa deguste pe indelete delicatesele culinaro-cinematografice.

"Intentia noastra este ca, incepand cu aceasta editie, festivalul sa-si asume dechiderea si catre alte coordonate ale universului cinematografic mondial", a declarat Marian tutui, directorul artistic al festivalului.

"Un prim pas este tema provocatoare a seminarului international Evadarea din Balcani, ce are loc cu prilejul festivalului nostru. Al doilea pas este intentia noastra de a prezenta festivalul si in cadrul unei saptamani a filmului balcanic, probabil la Moscova. Motiv pentru care invitatul de onoare al editiei de anul acesta este binecunoscutul cineast Karen sahnazarov, directorul general al concernului cinematografic Studiourile Mosfilm."

Regizorul rus, in varsta de 60 de ani, prezinta in cadrul Divan Film Festival, in premiera mondiala, cel mai recent film al sau, "Tigrul alb / Belii tigr", precum si "Salonul nr. 6", propunerea Rusiei pentru Oscar 2010, la categoria cel mai bun film strain. In dialog cu aceasta pelicula, la Divan Film Festival va fi proiectat si filmul "Salonul nr. VI", versiunea realizata de Lucian Pintilie in Iugoslavia.

Expozitii, concerte si mancare traditionala balcanica

Festivalul nu are un caracter competitiv, ci are ca scop cunoasterea si promovarea cinematogarfiilor balcanice care au cunoscut in ultimii ani o puternica dezvoltare, recunoscuta de juriile marilor festivaluri internationale prin acordarea a nenumarate premii la Cannes, Berlin, Venetia, Salonic.

Eenimentul este deschis nu doar invitatilor, ci si vizitatorilor ocazionali, pasionati de film sau gastronomie. Vizionarea filmelor si cazarea n corturi de cate 2 persoane sunt gratuite.

Si pentru ca o sarbatoare trebuie tratata ca atare, organizatorii au mai pregatit pentru invitati si vizitatori ocazionali expozitii de sculptura si fotografii, standuri cu vanzare de carti de cinema, DVD-uri cu filme, concerte cu muzica balcanica veche, serenade si mancare traditionala din tarile invitate.

Editia din 2012 vine cu provocarea filmica de a incerca sa arate exact ce nu este tipic pentru tarile balcanice, acele trasaturi sau genuri cinematografice care ies din context.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea