Filme

#florian pittis #jean constantin #nicu constantin #actori #actori romani

Actori romani care ne-au parasit in ultimii 10 ani

Ultimul deceniu este poate una dintre cele mai negre perioade pentru istoria teatrului si filmului autohton. In acesti zece ani, publicul roman a pierdut, din pacate, o buna parte a celor mai buni actori din toate timpurile.

La data de de 8 iunie 2007 se stingea din viata Adrian Pintea, actorul pe care multi dintre noi l-am indragit datorita rolului principal din "Iancu Jianu zapciul" (1980) si "Iancu Jianu haiducul" (1981). Numele lui Pintea este legat si de alte productii cinematografice memorabile: "Intre oglinzi paralele" (1978), "Padureanca" (1986), "Cei care platesc cu viata" (1991).

 

5 ani fara Florian Pittis

Florian Pittis, un alt reper important atat din lumea filmului, cat si a muzicii autohtone, a murit la data de 5 august 2007, actorul pierzand lupta cu cancerul. In urma lui raman zecile de roluri din perioada de glorie a Teatrului Bulandra, dar si piesele imprimate alaturi de indragitul grup Pasarea Colibri.

Anul 2008 a adus alte disparitii ireparabile. Ne-au parasit Ilarion Ciobanu, alias Gherasim din "Toate panzele sus", dar si Ovidiu Iuliu Moldovan, colegul sau de platou din indragitul western romanesc "Profetul, aurul si ardelenii".

In acelasi an, a murit si Colea Rautu, un actor care a intrat in constiinta publicului mai ales datorita rolurilor negative. Unii dintre voi vi-l mai amintiti probabil din filme ca "Haiducii lui Saptecai" (1971), "Zestrea domnitei Ralu" (1972), "Mihai Viteazul"(1970), "Nemuritorii" (1974). Tot in acelasi an, filmul si teatrul romanesc au ramas mai sarace in urma disparitiei maestrului Stefan Iordache, cel care l-a potretizat admirabil pe profesorul Victor Petrini in "Cel mai iubit dintre pamanteni", excelenta ecranizare a romanului omonim al lui Marin Preda.


Comedia romaneasca, mai saraca fara Jean Constantin si Nicu Constantin

In 2009, comedia romaneasca a primit o grea lovitura prin disparitiile lui Jean Constantin si Nicu Constantin. In acealasi an, l-am pierdut pe Gheorghe Dinica, alias Paraipan din indragita serie a "Comisarului".

Lista marilor actori care au trecut in eternitate este completata in 2012 cu alte trei nume: Emil Hossu, Ion Lucian, Iurie Darie si Serban Ionescu.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cinema

Top

Cauta-ti perechea