De prin lume adunate

#unde iesim #ce vizitam azi #casa vernescu

Ce vizitam azi: Casa Vernescu

Trasuri elegante, fracuri, jobenuri, rochii de seara fosnitoare si luxoase,baluri si serate extravagate si picturi murale impresionate, toate acestea sunt doar cateva dintre atractiile celei mai frumoase case a Bucurestiului de altadata, Casa Vernescu . Loc de intalnire al protipendadei bucurestene, Casa Vernescu este una dintre monumentele arhitectonice, simbol ale capitalei, un loc incarcat de istorie si magie.

 

Mic istoric

 

Istoria Casei Vernescu incepe in jurul anului 1763, atunci cand nobilul francez Jean-Baptiste Linche devine secretarul domnitorului roman Constantin Racovita. Contele Linche se casatoreste cu o romanca cu care are un fiu, pe nume Filip Lens. Acesta construieste Casa Lens in anul 1821. Filip Lens se casatoreste cu Lisaveta Balotescu-Carpinisanu si ii ofera acest palat ca dar de nunta.

Filip Lens reface casa dupa incediul din 1822. Casa Lens devine astfel cea mai frumoasa casa a vremii din Bucuresti. In 1853, Filip Lens moare, iar casa  devine sediul mai multor institutii, printre care si Colegiul Militar, Ministerul de Razboi sau Statul Major al Armatei Rusesti. In acele vremuri, Casa Lens este vizitata de Lev Tolstoi. In anul 1886, mostenitorii lui Filip Lens vand casa lui Guta Vernescu, un avocat si politician renumit in acele vremuri si unul dintre fondatorii Partidului Liberal. Timp de doi ani, Guta Vernescu il angajeaza pe arhitectul Ion Mincu pentru a reface vila. In aceasta perioada, Casa Lens Vernescu cunoaste gloria anilor de aur ai Micului Paris.

Sursa Foto: camerehotel.ro

Casa de pe Calea Victoriei devine astfel centrul unui univers aparte, luxos si rafinat, un loc al balurilor si seratelor mondene. Daca de arhitectura cladirii se ocupa Ion Mincu, interiorul casei este completat de picturile lui George Demetrescu Mirea. Marmura, decoratiunile aurite, vitraliile si oglinzile masive ii dau casei un aer impresionant, iar pictorul George Demetrescu Mirea creeaza pe peretii si tavanele casei adevarate alegorii. El infatiseaza o lume a visului, cu nori, amorasi, iar pe tavan sunt inscrise numele unor personalitati precum Seneca, Pascal sau Shakespeare.

Casa Vernescu devine astfel locul de intalnire al protipendadei Bucurestiului, iar balurile si serate organizate aici le egalau in fast si bogatie pe cele de la Viena sau Paris.

Catre sfarsitul vieti, Guta Vernescu falimenteaza si vinde casa statului roman. Acum este momentul in care Casa Vernescu isi incepe declinul, iar pana la sfarsitul celui de-al doilea Razboi Mondial devinde sediul Ministerului Economiei Nationale, Ministerului Industriei si Comertului si a Guvernului Romaniei.

In anul 1944, Casa este achizitionata de Armata Rosie, care distruge o mare parte din picturile murale, iar dupa 1945 este preluata de Guvernul Petru Groza si devine casa de protocol pentru comunisti. In anul 1990 devine sediul Uniunii Scriitorilor din Romania, iar in anul 1993 Casa Vernescu este renovata si devine sediul unui restaurant de cinci stele.

Sursa Foto: camerehotel.ro

 

Restaurantul Casa Vernescu

 

Daca vrei sa retraiesti pentru cateva ore farmecul Bucurestiului de altadata, sa simti parfumul balurilor si seratelor, sa auzi clinchetul paharelor de sampanie si acordurile fine ale celebrului vals "Valurile Dunarii", Casa Vernescu este alegerea potrivita.

Casa Vernescu a rezistat incercarilor vremurilor si a ramas un simbol al luxului de pe Calea Victoriei, vechiul Pod al Mogosoaiei. Restaurantul Casa Vernescu este unul dintre cele mai luxoase locuri din capitala, un loc pe care ar trebui sa il vizitezi macar o data in viata. Decorul eleganta incanta privirea, iar mancarurile rafinate va vor incanta simturile. Atmosfera este plina de rafinament si mister, mobilierul luxos, iar coloanele impunatoare, arcadele aurii si scara monumentala realizata din marmura de Guatemala intregesc farmecul unui loc legenda al capitalei.

Sursa Foto: camerehotel.ro

Din meniu poti alege preparate fine, realizate de unul dintre cei mai buni bucatari ai capitalei, Joseph Hadad. Acesta detine secretele a peste 200 de retete sofisticate. Joseph Hadad a realizat show-uri culinare pentru personalitati precum Bill Clinton, Francois Mitterrand, Margaret Thatcher, Regele Hussein al Iordaniei, Regele Juan Carlos I al Spaniei sau Printul de Lichtenstein.

Te avertizam insa de pe acum ca preturile sunt unele dintre cele mai piperate din capitala, felurile principale avand preturi de peste 60 de lei, ajungand si la 300 de lei, aperitivele 40 lei, deseturile 30-65 de lei, iar vinurile 95-800 de lei.

Tot in incinta Casei Vernescu exista si un restaurant chinezesc , Oba, Cafe Vernescu, Casino Palace Bucharest si Aristoclub Lounge & Bar.

Sursa Foto: camerehotel.ro

Unde se afla Casa Vernescu

 

Casa Vernescu ofera o experienta gastronomica unica. Aici poti petrece alaturi de familie, prieteni sau parteneri de afaceri, iar restaurantul este potrivit pentru receptii, cocktail-uri, aniversari, petreceri corporate, banchete sau o cina romantica. Casa Vernescu se afla pe Calea Victoriei, la numarul 133, iar rezervari se pot face la numarul de telefon 021.311.97.44. Daca te-ai decis sa ii faci o vizita, trebuie sa stii ca este recomandat sa fii imbracat decent, cu sacou si cravata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea