De prin lume adunate

#craciun #sarbatori #traditii #vasc #sarut #noroc

Traditia vascului de Craciun

Vascul este un simbol al iubirii, pacii si al norocului. Planta este, de fapt, un parazit care nu radacini si creste in alti copaci. Cu doua sute de ani i. Ch, druizii foloseau vascul pentru a celebra venirea iernii. Chiar si popoarele razboinice opreau luptele atunci cand se aflau intamplare sub . Planta este si un leac pentru numeroase afectiuni, de la infertilitate pana la otravire.

 

Traditii

Inca din cele mai indepartate timpuri vascul a fost o planta misterioasa, plina de magie si sacra in folclorul European. Vascul are puteri de lecuire a infertilitatii femeilor, de regenerare a organismului si afrodiziace.

Vascul era cules atat la sfarsitul verii cat si la solstitiul de iarna si obiceiul impodobirii caselor in ajun de Craciun este o reminiscenta a culturilor druide.

 

 

Povestea vascului

Vascul era planta sacra a zeitei Frigga. Aceasta era zeita dragostei si mama lui Balder, zeul soarelui de . Balder a avut un vis care prevestea moartea. Frigga a fost foarte speriata de acest vis al fiului sau. Daca Balder ar fi murit, toata viata de pe Pamant ar fi disparut. Balder nu putea fi ranit de nicio fiinta de pe pamant. El avea insa un dusman de moarte, pe , zeul raului. Loki stia de o planta care nu era de pe pamant si care crestea in meri si stejari. Aceasta planta era vascul.

Loki confectioneaza o sulita din vasc pe care i-o da zeului iernii, Hoder. Acesta era orb si il loveste din greseala cu vascul pe Balder care moare. Timp de trei zile fiecare element al universului a incercat sa il readuca la viata pe Balder. Frigga, mama sa, a reusit pana la urma sa il invie. Se spune ca lacrimile pe care le-a varsat pentru fiul sau s-au transformat in bobitele albe ale vascului. In ziua in care fiul sau a reinviat, Frigga i-a imbratisat si i-a sarutat pe toti cei care treceu pe sub vascul care facuse bobitele albe. De atunci a ramas scris ca cei care se aflau sub vasc sa nu isi faca nici un rau si sa se sarute.

Sarutul de sub vasc

Sarutul sub vasc este asociat pentru prima oara cu festivitatile organizate de greci cu ocazia Saturnaliilor iar mai tarziu cu traditiile primitive legate de casatorie. Acest obicei isi avea originile in mai multe credinte. Una dintre aceastea era aceea ca vascul era un leac pentru fertilitate. De Craciun, fiecare fata care statea sub coronita de vasc nu putea refuza sarutul. Acesta putea insemna iubire, prietenie sau noroc. Daca fata ramanea nesarutata avea ghinion in dragoste in anul urmator si nu se casatorea.

Obiceiul mai spunea ca de fiecare data cand un barbat saruta o fata, trebuia sa rupa si una dintre bobitele albe ale vascului. Dupa ce toate bobitele au fost rupte nimeni nu se mai saruta sub coronita de vasc.

Chiar daca semnificatia stramosilor a fost uitata, obiceiul sarutului sub vasc este un obicei pastrat in multe tari. Daca un cuplu indragostit se saruta sub vasc inseamna ca vor avea o relatie lunga si fericita. In Franta, acest obicei se practica in ziua de Anul Nou.

Daca te atrag povestile de Craciun, mai citeste si:

Legendele Pomului de Craciun
Povestea lui Mos Craciun
Traditii de Craciun in jurul lumii
Renii lui Mos Craciun
Targuri de Craciun
Spiridusii lui Mos Craciun
De ce primim cadourile de la Mos Craciun in ghetute?
Superstitii de Craciun
Cum aluneca Mos Craciun pe cos?
De ce ne dorim un Craciun cu zapada
Cele mai citite carti despre Craciun
Delicatese de Craciun

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea