Vedete din Romania

#ce sa nu faci azi #buna vestire #traditii #superstitii

Buna Vestire 2024: Traditii si superstitii de care sa tii cont in aceasta zi! Ce sa NU faci azi

 

Buna Vestire, cunoscuta si ca Blagovestenie sau Ziua Cucului, este o sarbatoare importanta in calendarul ortodox, marcata pe 25 martie. Aceasta zi are o semnificatie deosebita, deoarece comemoreaza momentul in care Arhanghelul Gavriil a vestit Fecioarei Maria ca il va naste pe Iisus Hristos.

Traditii si superstitii de Buna Vestire

Credinciosii participa la slujbe religioase speciale organizate in biserici, unde se pot ruga si se pot impartasi. De asemenea, Buna Vestire este una dintre putinele zile din Postul Pastelui cand se acorda dezlegare la peste, fiind permisa consumarea preparatelor din peste ca simbol al abundentei si al vietii.

Gospodinele pregatesc pachete in care pun coliva, paine si vin, pe care le duc la biserica pentru sfiintire, apoi le dau de pomana pentru sufletele celor adormiti.

Se crede ca graul semanat de Buna Vestire va fi mai bogat si mai roditor, de aceea, multi oameni aleg sa planteze grau in aceasta zi. In unele zone, se elibereaza porumbei albi ca simbol al pacii si al sperantei.

Exista o serie de superstitii legate de Buna Vestire care spun ca pomii fructiferi plantati de Buna Vestire vor fi mai roditori.

Cantecul cucului are o semnificatie speciala. Se crede ca primul cantec al cucului auzit de Buna Vestire anunta un an bun si prosper. De asemenea, se spune ca numarul de ori in care cucul isi canta numele de Buna Vestire indica cati ani mai are de trait o persoana.

Pentru a avea noroc tot anul, se crede ca este bine sa porti haine noi de Buna Vestire.

Buna Vestire este o zi de sarbatoare, speranta si bucurie. Fie ca traditiile si superstitiile legate de aceasta zi sa va aduca liniste sufleteasca, prosperitate si un an binecuvantat!

Ce sa NU faci in ziua de Buna Vestire

Pe langa traditiile si superstitiile legate de aceasta zi, exista si o serie de lucruri pe care nu trebuie sa le faci, sub niciun chip. Iata care sunt acestea:

  • Nu trebuie sa te certi sau sa te confrunti cu ceilalti. Se crede ca ziua de Buna Vestire este o zi a pacii si a linistii, iar certurile pot atrage ghinionul si discordia.
  • Nu trebuie sa faci curatenie. Se crede ca a face curatenie de Buna Vestire este o lipsa de respect fata de sarbatoare si poate atrage ghinionul.
  • Nu trebuie sa speli haine. Spalatul hainelor de Buna Vestire este considerat a fi un pacat si poate aduce necazuri.
  • Nu trebuie sa lucrezi. Se crede ca este pacat sa lucrezi de Buna Vestire, deoarece aceasta este o zi de sarbatoare si de odihna.
  • Nu trebuie sa te tunzi. Se crede ca daca te tunzi de Buna Vestire atragi bolile si necazurile.
  • Nu trebuie sa dai de pomana oua, carne sau lactate. In ziua de buna Vestire se dau de pomana doar alimente care sunt de post. 

FOTO: wowbiz.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vedete-din-romania

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Integreaza “amintirile” cumparate in viata ta, in garderoba ta

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare