Vacante

#cele 7 noi minuni ale lumii #mexic #chichen itza

Viziteaza Minunile Lumii (VI): Templele mayase de la Chichen Itza

Un sarpe mayas va aduce sfarsitul lumii. La fiecare echinox, o umbra lunga serpuieste pe Marea Piramida, ca o confirmare a profetiei. Astfel suna o legenda a orasului antic Chichen Itza , din Mexic. In 2007, situl arheologic mayas a fost votat printre cele 7 Noi Minuni ale Lumii.

Cum ajungi la Chichen Itza

Piramidele de la Chichen Itza se afla in Peninsula Yucatan, la o distanta de 120 km de orasul Merida. Una dintre variantele pe care le ai la dispozitie este sa alegi un tur organizat de o agentie. Te costa in jur de 400 pesos. O alta posibilitate este sa mergi cu transportul in comun, din Merida. Autobuzele circula din ora in ora, iar pretul pentru un bilet dus este de 58 pesos. Daca pleci din Cancun, drumul cu masina dureaza intre 2 si 4 ore.

Cum te pregatesti pentru o excursie de o zi in Chichen Itza

Cand vizitezi situl arheologic, este recomandat sa ai o sapca, pentru a te proteja de soare, ochelari si lotiune antisolara , mai ales in timpul verii. Pentru ca se merge mult pe jos, opteaza pentru o incaltaminte cat mai comoda si ia cu tine destula apa imbuteliata . “Sezonul ploios se incheie si, in noiembrie, nu ne temem de ploaie. Insa este bine ca turistii sa aiba si ceva pentru ploaie, insa este mai important sa fie pregatiti pentru vant. Daca ziua in orase temperaturile pot depasi 22 de grade Celsius, seara si dimineata, dar mai ales noaptea, se face destul de frig.” ne explica Cristian C. Francu, C.E.O. la Klever Travel.

Piramida KukulcanUn oras mayas sub constelatii

Intre 600 si 1250 i.Hr orasul antic a fost un centru politic, economic, religios si militar din Yucatan. Chichen Itza este cel mai vizitat sit arheologic din peninsula, gratie arhitecturii impresionante si a asezarii geografice. A fost fondat in anul 514 e.n de catre un preot, pe nume Lakin Chan. Acesta mai era numit si Itzamna. De aici se pare ca vine si denumirea actuala, “Chichen Itza”, pentru ca cele doua cuvinte au fost folosite de atunci de catre localnici, “chichen” si “itza”. Istoria orasului se imparte in doua perioade distincte: Vechiul Chichen si Noul Chichen. Primul a fost fondat prin 400 i. Hr de catre mayasi si a fost guvernat de catre preoti. Noul Chichen a fost fondat in jur de 850 i. Hr, iar cultul religios s-a caracterizat in special prin imagini ale zeului sarpe Kukulcan.

Situl este impartit in 3 sectiuni. Grupul structurilor din nord are un stil Toltec. Se considera ca grupul central apartine unei perioade timpurii. Ultimul, grupul din sud, este cunoscut sub numele de “Old Chichen”. 

El Castillo (Castelul), Marea Piramida Kukulcan. Piramida mai este cunoscuta si sub numele de Templul Sarpelui si reprezinta una dintre cele mai cunoscute imagini ale sitului mayas. Unul dintre atributele care o fac speciala se datoreaza proprietatilor ei astronomice: in timpul echinoxului se formeaza o umbra asemanatoare unui sarpe, de-a lungul treptelor templului. Evenimentul aduna turisti de pretutindeni, asa cum se intampla cu Taj Mahalul in noptile cu luna plina. Poti vizualiza fenomenul virtual aici.

Pentru ca are 365 de trepte, unii cercetatori considera ca Marea Piramida are valoarea unui calendar. Aceasta teorie se leaga de o legenda maya, care anunta ca pe 22 decembrie 2012, conform profetiei, Mare Sarpe Kukulkan se va ridica din pamant si va aduce sfarsitul lumii.

ObservatorulPe langa dovezile legate de cunostintele avansate de astrologie, constructia surprinde si cu o acustica foarte buna. Persoanele care au reusit sa ajunga in varf au observat ca pot comunica foarte usor cu cineva aflat la baza piramidii. Cand se putea urca pana sus, pe varful ei, turistii aveau sansa sa admire intreg orasul antic. Vizita in interiorul piramidei este o experienta complet diferita. Persoanele claustrofobe ar putea sa nu aprecieze coridoarele intunecoase si pline de umezeala.

El Caracol (Observatorul). Cladirea numita El Caracol (termen spaniol pentru “sarpe”) este inca o dovada pentru interesul manifestat de mayasi fata de astronomie si arhitectura. Observatorul a fost destinat studiului miscarii planetelor. Cladirea circulara este compusa dintr-un turn asezat pe doua platforme dreptunghiulare. In interiorul turnului exista mai multe ferestre mici, folosite pentru studierea rotatiei astrilor.

Cat te costa o vacanta in Mexic, la piramide

In aceasta toamna gasesti la agentii excursii in Mexic, cu tema “Pe urmele Mayasilor” din Peninsula Yucatan. O astfel de vacanta dureaza cam de 2 saptamani si costa in jur de 2500 euro de persoana. Pretul asigura cazarea, mic dejun sau cina, in functie de oferta, transport cu avionul, intrari la obiectivele turistice din program, insotitorul de grup si ghidul local. “Propunem circuitul din Mexic in toamna pentru ca vremea este mai potrivita in noiembrie, vara fiind ploi.” afirma in continuare Cristian C. Francu, pentru Acasa.ro.

Templu mayas Chichen ItzaCa sa vizitezi intreg complexul, este suficienta o zi. Situl este compus din mai multe cladiri: Piramida Kukulcan (“El Castillo” -Castelul), Osuarul, Piata celor 1000 de coloane, Tempul Jaguarului, Tempul Razboiului, Observatorul, Platforma Venus, Plaforma Uliului si Jaguarului, Drumul catre Locul de Sacrificii, Platforma Craniilor, Templul Curtii Ovale si Templul Barbatului Barbos. Iata o harta a sitului, cu toate punctele de atractie.

Conform noilor reguli, nu se mai poate urca pe Castel. Daca vrei sa eviti caldura excesiva de la pranz si valurile de turisti care vin aici, atunci cele mai bune momente pentru vizita sunt dimineata devreme si dupa amiaza tarziu. Ca sa vezi totul pe indelete, poti sa innoptezi la unul dintre hotelurile care se afla foarte aproape de situl arheologic. Pretul unei camere este intre 45 si 180 USD pe noapte, potrivit Travel Yucatan.

Este bine sa stii

Program cu publicul. Centrul mayas este deschis 365 zile pe an, de la orele 9:00 la 17:00. Muzeul aflat la intrarea in complex poate fi vizitat tot pana in ora 17:00.

Cat costa intrarea. Biletul de intrare costa 98 pesos si include Spectacolul de Sunet si Lumini. Acesta are loc seara, la 19:00, in sezonul rece si la 20:00, in timpul verii. Daca doresti sa primesti un set de casti pentru translare, mai platesti inca 25 pesos.

Servicii si facilitati la intrare. La intrarea in Chichen Itza, exista un centru de informatii turistice, o sala de mese si standuri cu suveniruri. Tot aici vei gasi dulapuri in care sa depozitezi lucrurile de care nu ai nevoie in sit.  Daca ti se face foame, exista restaurante in apropierea ruinelor.

Informatii despre celelalte 7 Noi Minuni ale Lumii gasesti in articolele despre Taj Mahal, Petra, Colosseum, Marele Zid Chinezesc, Machu Picchu si Christo Redentor.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea