Vacante

#casa schroder #caraibe #willemstad #wuda #beemster #schokland #mori de apa #amsterdam #olanda #unesco #vacanta

Vacante de exceptie marca UNESCO (VII): Olanda

Olandezii au exploatat apa si beneficiile ei inca din Antichitate. Marturie stau morile de apa din vechile orase ale Olandei sau instalatiile hidraulice prin care pamantul a fost salvat de sub ape si folosit in agricultura.

Amsterdamul a fost inclus pe listele UNESCO datorita zidului de aparare care inconjoara orasul. Fortificatiile capitalei olandeze sunt construite pe principii hidraulice prin care apa si nu tunurile a devenit principala modalitate de aparare. Siguranta centrului orasului se baza pe 45 de constructii cu ajutorul carora erau inundate terenurile din jur. Astfel, dusmanii Olandei avansau cu greu si erau mai usor de capturat. Zidul care inconjoara Amsterdamul este un sistem de aparare unic in lume. In plus, a fost conservat intact.  

Pentru o camera la un hotel de patru stele in capitala Olandei, scoti din buzunar intre 60 de euro si 100 de euro.

La cateva ore de Amsterdam, in partea de vest a Olandei, gaseti regiunea . Aceasta regiune a fost in antichitate o peninsula. Cateva secole mai tarziu, fasia de pamant a fost in pericol sa se piarda sub ape si a fost parasita. Astazi este un sit arheologic unde vei gasi, in aer liber, muzeul Schokland in care ai ocazia sa observi arhitectura tipica vechilor case olandeze.

Mai multe informatii despre Schokland gasesti pe site-ul oficial al acestei regiuni.

O alta regiune care a fost scoasa de sub ape se afla la . Aici, peisajul a fost pastrat intact, iar canalele, digurile si satele respecta perfect multe dintre principiile hidraulice de amenajare. UNESCO considera ca aceasta localitate are o importanta istorica extraordinara pentru dezvoltarea ingineriei hidraulice.

De altfel, cea mai mare statie de pompare pe baza de vapori din lume se afla tot in Olanda. Mai exact, in provincia Fries din partea de N-V a tarii, au fost construite in 1920 instalatiile hidraulice de la Wuda . Aceste sisteme de controlare a apei functioneaza chiar si in zilele noastre, iar istoria lor este uimitoare.

si lalele

In Olanda ai parte si de numeroase si incantatoare mori de apa . Constructiile hidraulice de la Kinderdijk-Elshout au fost realizate cu scopul de a transforma pamantul Olandei in teren numai bun pentru cultivat. Aceasta regiune olandeza contine elemente tipice ale acestei tehnologii: diguri, rezervoare si, mai ales, un numar considerabil de mori de apa conservate perfect.

este o alta localitate olandeza aflata pe listele UNESCO. Orasul este unic datorita arhitecturii sale in care coexista armonios cladirile tipic olandeze cu asezaminte construite intr-un stil nemaintalnit in Europa. Este vorba despre arhitectura traditionala din Caraibe. Acest fapt se datoreaza legaturilor comerciale pe care localitatea Willemstad le-a avut cu diverse zone din Caraibe.

Mai multe informatii despre istoria acestui loc, gasesti aici.

Arhitectura moderna a inceput in Olanda. Marturie sta de la Rietveld care este recunoscuta de catre specialisti drept cel mai important monument al arhitecturii moderne. Aceasta cladire a fost construita de artistii olandezi care au apartinut grupului De Stijl. Casa se deosebeste prin organizarea inedita a interiorului in spatii flexibile.

Informatii despre alte locatii UNESCO din Europa, gasesti aici.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea