Vacante

#franta #mancare #vin

Vacante culinare in Franta: destinatii unde faci cursuri de gatit

O camera eleganta intr-o ferma de secol XII, un program cu numeroase vizite si activitati, de la castele si sate medievale la degustari de vin si, nu in ultimul rand, cursuri de gatit, astfel arata oferta turistica pentru o vacanta culinara in Franta.  Preturile nu sunt tocmai mici, insa atractivitatea unor astfel de programe cu greu ar putea fi contestata.
 
Cei care isi doresc sa descopere gastronomia franceza, privind, invatand, gustand si preparand ei insisi gasesc numeroase regiuni deosebit de frumoase unde sa traiasca o astfel de experienta.
 

Bordeaux, degustari de vin si cursuri de gatit
 

Bordeaux se afla in afla in sud-vestul Frantei si face parte din primele 10 orase ca marime ale acestei tari. Bordeaux si-a castigat renumele in primul rand datorita traditiei vinului, dar si ca urmare a unor valori culturale precum Port de la Lune, zona care a intrat in patrimoniul mondial UNESCO fiind declarata un “ansamblu urban de exceptie”.

Sursa foto: saint-emilion-tourisme.comTraditia vinului de Bordeaux are in spate cam 2000 de ani de istorie, iar astazi Bordeaux este considerat unul dintre centrele viticole cele mai importante din lume.

Regiunea se poate mandri cu peste 120.000 de hectare, 57 dintre ele de origine controlata. Nu doar pasionatii de vin, dar si turistii curiosi ajung sa aprecieze vinurile de aici, datorita diversitatii si calitatii lor: vinuri rosii, albe seci sau dulci etc. Se spune despre Bordeaux ca este o capitala a vinurilor si gastronomiei, castigandu-si in timp reputatia de destinatie a gurmanzilor ("Bordeaux la Gourmande").

De fapt, vinurile reprezinta cel mai bun motiv pentru a descoperi aceasta regiune. Turistii participa la degustari de vinuri in castele si se inscriu la cursuri de gatit pentru a invata sa prepare o masa tipic frantuzeasca, cu feluri de mancare specifice locului insotite de vinul potrivit.

Iata cateva astfel de preparate: caviar si sturion, ciuperci cu usturoi si patrunjel, tocana de carne cu sos de vin, crutoane si usturoi, sardine pe foc de lemne, melci a la Cauderanaise, friptura Bordelaise la gratar pe vita de vie etc.

Turistii gasesc oferte de cazare care includ lectii de gastronomie la proprietarii de vile care fac parte din domeniul vinului. Alaturi de gazde musafirii pregatesc mese cu vinuri locale, fois gras, branzeturi cu patrunjel sau branza albastra, salate de fructe etc.

Din program fac parte si excursii la obiectivele turistice si degustari de vinuri. O astfel de vacanta este costisitoare. Pentru o saptamana pretul ajunge la 2200 euro, suma care asigura 7 nopti de cazare, mic dejun, 7 mese cu vinuri selectate, cursuri de gatit, 6 excursii cu ghid, 6 degustari de vin, precum si taxele si serviciile.
 

La Provence, cursuri de gastronomie si excursii culinare
 

Aflata in sud-estul Frantei, delimitata la sud de Marea Mediterana, La Provence este una dintre cele mai frumoase si renumite destinatii turistice ale Frantei. Gastronomia provensala este doar unul dintre atuurile acestei zone. Bucataria locala se bazeaza pe produse regionale destul de simple: pestele, legumele, uleiul de masline. Gastronomia provensala are puternice accente mediteraneene.

Sursa foto: web-provence.comDin Marsilia provine unul dintre preparatele traditionale frantuzesti: bouillabaisse, o mancare in care se folosesc nu mai putin de 12 tipuri diferite de peste.

Alte preparate specifice locului sunt aperitivele din pasta de masline pe paine, vita cu slanina, friptura din carne de taur, pestele cu legume si maioneza de usturoi sau celebra tocanita ratatouille.

In Provence hotelurile mici, afaceri de familii, ofera programe culinare turistilor interesati sa descopere aromele specifice acestei destinatii. Gastronomia provensala este renumita pe plan international, iar bucatarii specializati initiaza vizitatorii in domeniu.

Pachetele de vacanta combina cursurile de gatit cu excursiile, degustarile de vin si chiar cu tratamente spa.

Tot din program pot sa faca parte vizite la ferme de albine producatoare de miere, pe plantatii de maslini, la ferme unde se face branza etc. Insa astfel de programe, care nu includ cazarea, costa cel putin 700 euro si pot depasi 2000 euro, in functie de sezon si de serviciile oferite. 

Exista insa si pachete de vacanta care includ toate serviciile. De exemplu, daca stai la o ferma de secol XVII-lea, renovata si modernizata, poti opta pentru un pachet complex, la aproximativ 1300 euro pentru doua persoane.

O astfel de oferta asigura pentru cele doua persoane cazarea cu mic dejun, cursurile de gatit si diversele vizite si activitati din program. Se viziteaza pietele traditionale provensale, ateliere de ceramica, sate medievale, ferme de animale etc.
 

Burgundia, branza si vin
 

Sursa foto: linternaute.com

Burgundia (Bourgogne) este o regiune istorica central-estica, una dintre cele mai mari regiune ca suprafata, ale Frantei.

Ca destinatie turistica , Burgundia este o zona deosebit de ofertanta. Are o bogata istorie in spate si o valoare culturala regasita atat creatiile artistice din muzee, cat si in traditia vinului.

Pentru amatorii de vacante gastronomice, Burgundia poate fi un adevarat paradis, deoarece oferta turistica de aici propune tururi viticole, cursuri de gatit si vizite la ferme de branza, combinate cu vizite la castele, plimbari cu balonul sau ore de golf.

Un tur de o zi poate costa 260 euro, pret in care sunt incluse cursuri de gatit de o jumatate de zi cu un bucatar francez, pranz cu vinul inclus, vizite pe plantatiile cu vita-de-vie si degustare la o crama.

Alte tururi combina vizite la ferme unde se produce branza cu opriri pe plantatii de vita-de-vie si degustari de vinuri.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea