Vacante

#lefkara #cipru #insula #larnaca #paphos

Vacanta pe taramul Afroditei, Cipru

Aflat in sudul Turciei, Cipru este a treia insula ca marime din Marea Mediterana. Dezvoltarea turismului aici a fost posibila gratie combinatiei de elemente naturale si atractii turistice de aici.

Insula are in jur de 260 de zile insorite pe an, iar bogatia naturala merge de la zonele montane impadurite pana la apele turcoaz care scalda plajele cu nisip auriu. Pe langa acestea, in Cipru vizitatorii descopera orase moderne cu o arhitectura eleganta alaturi de ruine antice si sate traditionale pitoresti.

Principalele zone de interes sunt Larnaca, Limassol, Nicosia (capitala) si Paphos, iar cele mai importante resorturi hoteliere se afla in partea de est a insulei. Aici exista, de altfel , celebrele plaje nisipoase cu ape limpezi si golfuri albastre, ideale pentru scufundari.

Orasul Larnaca se afla pe coasta de sud a Ciprului si detine un important port comercial al insulei. Orasul este renumit pentru resorturile sale strajuite de palmieri. Larnaca este gazda a numeroase evenimente culturale si festivaluri si totodata se mandreste cu tot felul de atractii turistice, de la centre de scufundari la temple, moschei si situri arheologice. In Larnaca ai ocazia sa vezi Djami Kebir, o moschee de secol XVI sau Hala Sultan Teke, o moschee care atrage mii de pelerini. Detalii despre principalele atractii turistice ale insulei gasesti in articolul Vacante de exceptie marca UNESCO (X): Cipru.

sat in CipruIn Paphos se spune ca s-ar fi nascut Afrodita, potrivit legendei. Orasul se afla in sud-vestul Ciprului si astazi reprezinta una dintre atractiile majore ale insulei. De la muzee la manastiri, evenimente culturale si plaje senzationale, orasul isi pastreaza renumele, legat de cel al zeitei frumusetii. Plajele cele mai cunoscute sunt Coral si Lara Bay.

Gastronomia cipriota

Gastronomia cipriota foloseste in principal mirodenii, condimente si diverse ierburi. Acestea sunt combinate cu produse proaspete de pe insula, precum fructele, pestele si diverse tipuri de carne slaba, toate stropite cu ulei de masline si vin.

mancare cipriotaAperitivele cipriote se numesc mezedes, sunt servite alaturi de un pahar cu apa si contin o mare diversitate de alimente: masline, rosii, usturoi, peste, salata, scoici in sos de tomate, sosuri traditionale (loukanika), file de porc afumat (lountza) etc. Daca alegi mezedes, ai posibilitatea sa gusti din foarte multe preparate traditionale, deoarece contin cam tot ce implica bucataria cipriota, in portii mici si savuroase.

Una dintre componentele majore este branza prajita, facuta din lapte de oaie sau de capra si numita halloumi. O portie de halloumi costa in jur de 3 euro la restaurant. Pentru carnea afumata de porc platesti cam tot atat. Alta delicatesa o reprezinta ciupercile umplute cu usturoi, smantana si vin, aproximativ 4 euro o portie.

Printre cele mai cunoscute sosuri sunt humus-ul, facut din naut, usturoi, suc de lamaie si ulei de masline si celebrul tzatziki, compus din iaurt cu menta, castravete si usturoi. O portie de sos costa in jur de 2 euro.  Vinul este si el deosebit de important pentru bucataria cipriota, acesta avand o traditie de mii de ani pe insula. Printre cele mai cunoscute este vinul dulce numit Commanderia.

La felul principal poti incerca unul dintre numeroasele preparate de peste (peste spada, calamar, somon etc), pregatit la gratar sau prajit si garnisit cu sos tartar . O portie costa aproximativ 12 euro. Dca preferi friptura, acest preparat este de obicei facut cu rosii, ciuperci, ceapa, vin, divere ierburi si condimente. O portie costa 14 euro.

Magazine in Nicosia, CipruProduse handmade in Cipru

In privinta cumparaturilor, trebuie sa stii ca cipriotii se pricep la negociat. Prin urmare va trebui sa te targuiesti serios atunci cand vei merge prin magazine. Printre cele mai cunoscute produse sunt cele din piele, argint si materiale naturale, precum sunt cosurile din nuiele.

Daca te atrag tesaturile in general, in Cipru vei putea achizitiona pentru casa perdele , fete de masa si diverse dantele tesute manual. Dantela cea mai cunoscuta este lefkara , un produs traditional care poate constitui un suvenir potrivit pentru o vacanta in Cipru. Este cunoscuta pe plan international si realizata de mestesugarii ciprioti. In privinta alimentelor si bunurilor de consum, un suvenir traditional potrivit il constituie vinurile si bauturile tari locale.

Cat te costa o vacanta in cipru

In Cipru gasesti hoteluri pentru toate buzunarele. Cele mai ieftine sejururi sunt la hotelurile de 2 stele si nu depasesc 250 euro de persoana. Charterele de vara au ca destinatie cele mai cunoscute zone din Cipru: Limassol, Ayia Napa, Larnaca, Paphos, Protaras, Polis si Nicosia.

Daca mergi in vacanta luna aceasta, pentru un sejur la un hotel de 4 stele platesti de la 669 euro, conform agentiei Prestige Tours. Pachetul asigura biletul de avion, transferul de la aeroport, 7 nopti de cazare cu masa si asistenta turistica. Alte detalii gasesti in articolul Cipru si Turcia, destinatii de top in vara 2009

CipruEste bine sa stii

• Clima. Clima in Cipru este de tip temperat-mediteraneana. Sezonul cald si uscat incepe din mai si tine pana in septembrie. Incepand cu noiembrie se intra in sezonul ploios, pana spre mijlocul lui martie. Verile sunt fierbinti, iar iernile blande. Media maxima a temperaturii in lunile de varf ale verii ajunge la 29° C.

Limba oficiala. Limbile oficiale in Cipru sunt greaca si turca. Limba secundara foarte des intalnita este engleza.

Moneda folosita. Euro.

Imbracaminte. In cazul in care vizitezi in vacanta lacase de cult precum bisericile si manastirile de pe insula, este recomandat sa fii imbracat decent si modest. Barbatii trebuie sa poarte pantaloni lungi, iar femeile guste sau pantaloni lungi si sa aiba bratele acoperite. Costumul de baie si tinutele foarte lejere sunt recomandate numai la plaja si in jurul piscinelor.

Reguli de fotografiere. In ceea ce priveste fotografiatul, trebuie respectate reglementarile locale. Nu fa poze langa zone sau instalatii militare. Daca vei vizita biserici si alte atractii turistice unde exista picturi murale, exista posibilitatea sa ti se ceara sa nu folosesti blitul, in scopul protejarii acestor creatii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea