Vacante

#ski #vacanta de iarna #borovets #bansko #bulgaria

Vacanta la schi in Bulgaria: Borovets si Bansko

O varianta de vacanta de schi, pentru turistii care vor altceva decat Romania sau Austria, o reprezinta statiunile bulgaresti.  Din punct de vedere calitativ, se situeaza deasupra serviciilor de la noi din tara si sub cele austriece. Apropierea de Romania si preturile mici le fac atractive in perioada de iarna.

Ofertele hotelurilor si agentiilor de turism din statiunile de schi bulgaresti propun vacante de Craciun / revelion si sejururi in perioada premergatoare sarbatorilor sau pentru 2009. Acestea contin cazarea cu masa si diverse facilitati gratuite. Iata cateva exemple:  transferul pana la / de la partia de schi (ski-bus/ shuttle bus), acces in sauna si la piscina, parcare gratuita cu sau fara paza, infra red sauna, baie cu abur, sala de gimnastica etc. Daca masa festiva de Craciun este mai ieftina, aproximativ 50 euro de persoana, cea pentru revelion ajunge la un pret dublu.

In ambele statiuni se poate schia pana tarziu, in primavara. Incepand din ianuarie , preturile sunt mult mai mici, ajungand la 25 euro camera pe noapte. Cele mai rentabile le gasesti la cabane, cu servicii decente, fara facilitati complexe.

Borovets Borovets

Este cea mai veche statiune din Bulgaria si cea mai mare printre statiunile pentru sporturi de iarna. Borovets a fost fondata in secolul al XIX-lea, ca loc de vanatoare al regilor. Inconjurata de Muntii Rila si de padurile de pini, astazi ea este una dintre cele mai moderne statiuni ale Bulgariei, detinand hoteluri si restaurante luxoase si o retea de piste pentru schi, foarte bine pusa la punct. Turistii veniti aici beneficiaza de peste 40 de km de partii, ajungand la altitudini de 2600 metri.

Borovets a fost declarata de Forbes una dintre statiunile montane de top din estul Europei, dupa cum citeaza Bulgarian Property Shop. Fanii sporturilor de iarna pot profita de zapada pana in aprilie, gratie tunurilor de zapada artificiala si a echipamentelor moderne de profil ( instalatii nocturne, ski lift pentru adulti si pentru copii, telegondola, telescaun).

In general, crestele din Borovets sunt inzapezite din decembrie pana la jumatatea primaverii. Pistele au grade de dificultate diferite: incepatori, nivel mediu si avansati.  Exista scoli de schi si de snowboard cu instructori specializati, care vorbesc mai multe limbi straine. Pentru incepatori, zona recomandata este Martinovi Baraki. Pistele pentru nivelul intermediar se afla in sectorul Markoudjik, iar cele mai bine cotate sunt in Qstrebets, unde au loc competitii sportive.

Climatul bland al iernii si aerul nepoluat fac ca statiunea sa fie atractiva si pentru cei care vin sa se recreeze intr-un spa. Se ajunge usor aici din Sofia, aflata la o distanta de 80 km.  Distanta de la Bucuresti este de 450 km.

Bansko si muntii PirinBorovets are numeroase baruri si cluburi, pentru cei care cauta locuri cu o viata de noapte intensa. La polul opus, pentru liniste si reculegere, exista posibilitatea de a face excursii la Manastirea Rila .

Un sejur de 6 zile pentru revelion costa 400 euro de persoana si include cazarea cu mic dejun, accesul gratuit in sauna si taxa de statiune. Oferta asigura cina festiva de revelion si este valabila pentru categoria 4 stele.

Pentru turistii pretentiosi, exista oferte de vacanta (Craciunul si revelionul inclus) la vilele de 5 stele. Un pachet ajunge la pretul de 1400 euro. O astfel de suma inseamna multa mancare si bautura buna, de la rakia (bautura bulgareasca din fructe fermentate) la vin local rosu si alb sau sampanie frantuzeasca. In aceeasi oferta ai asigurate o dupa amiaza cu ceai si prajituri, sau cu vin si degustare de branzeturi. In ziua de Anul Nou poti face o plimbare calare prin Borovets, iar in prima zi din 2009 servesti un mic dejun special. Clientii hotelului primesc o cutie cu bomboane de ciocolata la plecare.

Bansko

Statiunea montana Bansko se afla in sud-vestul Bulgariei, la poalele muntilor Pirin, rezervatie naturala   declarata patrimoniu mondial UNESCO. Distanta dintre Bansko si Sofia este de 160 km. Inconjurata de muntii Pirin, Rila si Rhodopes, statiunea este ideala pentru amatorii sporturilor de iarna, aici sezonul cald fiind destul de scurt.

Bansko centruCele doua zona majore pentru schi in Bansko sunt: zona joasa, Chalin Valog, cu inaltimi intre 1100 si 1600 metri si cea inalta, Shiligarnika, cu inaltimi intre 1700 si 2500 metri.  Statiunea dispune de o gondola cu o capacitate de 8 persoane, are telescaune si echipamente pe cablu, care asigura transportul turistilor pe partii. Lungimea totala a acestora este de 65 km. Exista variante multiple pentru ski-pass-uri, valabile in toata reteaua de transport pe cablu.

Tavernele bulgaresti locale se numesc mehana, unde mancarea este preparata in fata clientilor si unde au loc spectacole de muzica macedoneana, cu folclor autentic din zona. In Bansko poti incerca specialitatile locale, cum sunt chomlek sau sudjuk. Acesta din urma este un carnat uscat si picant din Balcani. Contine carne tocata, amestecata cu diverse condimente, chimion, usturoi, otetar, piper rosu si sare. In Bulgaria, sudjuk este servit de obicei ca aperitiv, impreuna cu bautura lor traditionala, rakia, sau cu alte bauturi tari. Chomlek este un preparat din carne de vitel, cartofi, ceapa, usturoi si foi de dafin, stropite cu vin rosu si presarate cu sare si piper.

Hotelurile si unitatile de cazare din Bansko sunt pentru toate buzunarele. De exemplu, daca vrei sa-ti petreci revelionul 2009 aici, platesti pentru o camera la 4 stele 90 euro. Preturile sunt mai mici in decembrie, inainte de Craciun si incepand cu primele zile ale lui ianuarie, cand pretul coboara la 40 euro pe noapte.  In martie – aprilie 2009, o camera la un hotel de 3 stele ajunge la 25 – 35 euro.

Este bine sa stii

Schimb valutar. Este indicat sa schimbi banii in leva, inca de la vama. In statiuni, schimbul valutar nu este mereu avantajos pentru turisti. O alta varianta avantajoasa este sa scoti banii direct de pe card.

Pretul la mancare si bautura. Hotelurile au oferte pentru toate regimurile de masa, mic dejun, demipensiune, pensiune completa sau all inclusive. Poti incerca insa si restaurantele sau pub-urile din statiuni. Un meniu cu doua feluri de mancare si o bautura costa in jur de 30 lei de persoana. Printre cele mai populare tipuri de bere locala sunt Zagorka si Kamenitza. Pretul unei sticle este intre 2 si 6 leva.

Servicii copii. Statiunile montane bulgaresti sunt concepute astfel incat se tine seama de nevoile celor mici. Astfel, pe partii exista teleschiuri pentru copii. Hotelurile acorda discounturi de pana la 100% pentru copii, la cazare, masa si cina festiva (Craciun sau revelion), in functie de varsta. La restaurante, meniurile contin portii pentru copii.

Taxa statiune. Taxa de statiune este de 1.5 euro de persoana, indiferent de varsta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea