Vacante

#mangalia #litoral #litoral romanesc

Vacanta la mare la Mangalia, statiunea cu izvoare si urme arheologice

Vrei o vacanta in care sa amesteci mersul la plaja cu vizite in locuri care poarta urmele istoriei? Ori poate sa inveti sa calaresti dupa ce ai terminat o baie de soare? Mergi in vacanta la Mangalia, o statiune linistita, dar plina de viata, pe litoralul romanesc.

Mangalia este una dintre cele mai vechi asezari de pe litoralul romanesc, Callatis-ul fiind unul dintre cele trei porturi grecesti de la Marea Neagra. Numele Mangalia si l-a primit de la turci, care au avut si ei o influenta in istoria localitatii.

Orasul Mangalia este impartit in doua zone: cea de nord, care iese in fata prin statiunile Neptun, Olimp, Jupiter, Venus, Saturn, Cap Aurora si partea de sud, care gazduieste portul comercial al orasului.  Municipiul se afla la 44 de kilometri de Constanta, fiind una dintre cele mai sudice statiuni de pe malul Marii Negre.
 

Ce sa faci la Mangalia
 

Orasul este intai de toate o statiune balneoclimaterica , care beneficiaza nu numai de prezenta marii, ci si a lacului Mangalia, care este cunoscut datorita apelor sale sulfuroase. Aceste ape calde sunt recomandate pentru bolile reumatice, turistii beneficiind si de prezenta in aceasta locatie a unor izvoare de ape minerale.

Daca vrei sa descoperi principalele obiective turistice din statiune, ar fi bine sa cauti urmatoarele locatii:

  • Muzeul arheologic Callatis - detine colectii de bani vechi grecesti, sculpturi, ceramica si bijuterii datand din perioadele greaca, romana si turca a orasului. In cadrul complexului muzeal exista si o biblioteca care gazduieste peste o mie de volume pe teme arheologice.

 

  • Urmele ramase din perioada citadelei Callatis si dinainte: necropola vechiului oras, ruinele cetatii Callatis

 

  • Moscheea sultanului turc Esmahan, datand din secolul al XVI-lea.

 

  • Pestera Limanu - despre care povestile spun ca era folosita de marinari, hoti si negustori, care isi adaposteau aici marfa. Galeriile pesterii sunt ele insele un mic oras, lungimea acestora fiind de peste patru kilometri. O alta legenda spune ca de fapt celalalt capat al pesterii este in Turcia si pestera ar putea fi folosita pe post de tunel.

 

  • Herghelia de la Mangalia - situata la cateva sute de metri de tarm, gazduieste cai si manji, doritorii putand lua si lectii de echitatie.


In plus, daca esti pasionat de plimbari, mai poti merge sa vezi si alte obiective turistice de pe litoralul romanesc, distantele dintre Mangalia si Eforie Nord sau Mamaia nefiind prea mari.

Daca ai probleme de sanatate, porneste dimineata in plimbari pe plaja: briza marii iti va face bine pentru ca poarta aerosoli si elemente obtinute prin evaporarea apei din mare si din Lacul Mangalia. In plus, mergi la izvoarele termale situate in nordul statiunii si cauta namolul din Saturn si Venus, cele doua statiuni care sunt administrate de municipalitatea Mangaliei.

Nu ocoli nici sporturile nautice precum inotul, plimbarile cu ski-jet-ul, banana sau barca ori sporturile de jucat pe plaja preum voleiul sau fotbalul.

Iar daca ai ajuns in oras in luna august, nu ocoli festivalul Callatis, care are loc in fiecare an la scena Scoica, sau alte recitaluri care se desfasoara pe plaja si in cluburile din statiune.
 

La plaja la Mangalia
 

Plaja are 600 de metri lungime, aproximativ 100 – 150 de metri latime si o forma usor circulara. Se intinde intre digul portului si plaja statiunii Saturn cu care comunica printr-o  portiune neamenajata. La marginea plajei exista o faleza inalta care devine vara un loc de promenada pentru turisti.

Nisipul este fin si auriu iar apa nu este foarte adanca. Faptul ca intrarea in apa marii se face lin iar adancimea in preajma malului este de aproximativ 1 metru, recomanda aceasta zona pentru cei care vor sa invete sa inoate si pentru familiile cu copii mici.

Statiunea are veri fierbinti si ierni caldute, cu temperaturi medii de aproximativ 28 de grade in timpul verii si peste 10 ore de soare pe zi. Temperaturile sunt insa mai suportabile decat in alte zone pentru ca briza marii este foarte puternica pe perioada verii. In timpul iernii precipitatiile sunt scazute iar temperaturile nu coboara sub 0 grade.

Sezonul incepe in mai si se incheie in octombrie, insa varful se inregistreaza in lunile iulie si august, atunci cand se inregistreaza si cel mai mare numar de turisti.
 

Cat te costa o vacanta la Mangalia
 

Daca mergi la Mangalia te poti caza la hoteluri (de doua, trei si patru stele),  apartamente inchiriate si pensiuni.

Preturile pornesc de la 60 de lei, pentru o camera la hotel de doua stele, 110 de lei la hotel de trei stele si de la 200 de lei in cazul celor de patru stele. In aceste preturi sunt incluse, in cazul unor hoteluri de trei si patru stele, cazarea si micul dejun.

Apartamentele se inchiriaza la preturi pornind de la 140 de lei in timp ce la pensiuni si vile particulare costurile incep de la 70 de lei pentru o camera dubla.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea