Vacante

#creta #vacanta #insule #mare #grecia

Vacanta la mare in Creta, insula lui Zeus

Plaje superbe, o mare capricioasa, munti de escaladat, pesteri de vizitat, dansuri si cantece de admirat - acestea sunt ingredientele principale ale unei vacante in Creta . Daca vrei sa stii cateva lucruri despre insula despre care se spune ca ar gazdui muntele - leagan al lui Zeus si cel mai mare defileu din Europa, citeste randurile care urmeaza.
 

Despre Creta, cea mai mare dintre insulele Greciei

 
Creta este cea mai mare si mai populata dintre insulele grecesti din Marea Mediterana , fiind una dintre cele 13 provincii ale Greciei. Se afla la aproximativ 160 de kilometri de partea continentala greceasca si este formata din patru zone: Heraklion , Lassithi, Rethymno si Chania. Cel mai important oras al insulei este Heraklion, care este si capitala.

Are istorie incarcata de evenimente: a fost centrul civilizatiei Minoan, prima civilizatie avansata din Europa, a infruntat Imperiul Roman, a fost parte din Imperiul Bizantin si s-a confruntat cu ocupatia otomanilor. In porturile cretane si-a avut sediul un emirat al piratilor, care a lasat apoi locul unei puternice influente renascentiste adusa de venetieni. Influenta otomana a fost una foarte importanta in istoria insulei: multe biserici si manastiri au fost transformate in moschei, orasele au fost inconjurate cu ziduri inalte si bastioane, multi localnici au fost convertiti la islamism.

Insula are cateva orase importante: Heraklion (numit si Iraklion sau Candia), Chania (Hania), Rethymno, Ierapetra, Agios Nikolaos si Sitia. In plus are un relief variat, propice turismului: munti cu platouri superbe, pesteri legendare, dar si plaje care se prelungesc spre apa marii limpede.
 

Ce sa faci in vacanta in Creta

 
Cea mai mare insula greceasca este un loc potrivit pentru a observa cultura locala: cauta satele cretane pentru a vedea dansuri autentice, vechi de sute de ani, dar si pentru a asculta muzica care este recunoscuta in toata Grecia, datorita instrumentului principal la care se canta, lira. In aceste locatii, dar si in marile orase, vei avea ocazia sa admiri portul traditional al locului, care este folosit in zilele de sarbatoare.

Daca te pasioneaza sa vezi cum se picteaza icoanele, te poti indrepta catre manastirile care gazduiesc scoli de pictat icoane. Acestea l-au influentat si pe El Greco, unul dintre cei mai cunoscuti pictori europeni, care s-a nascut pe meleaguri cretane.

Mergi in excursii prin satele si orasele din Creta, vei avea ocazia sa vezi nu doar o arhitectura impresionanta, ci si livezi de maslini, lamai, portocali si alti pomi producatori de citrice. De asemenea, nu trebuie sa ratezi urmele civilizatiilor care au trecut pe aici, pe care le poti gasi in siturile arheologice din Knossos, Phaistos, Gortys, Chania (oras port venetian) sau castelul de la Rethymono.

Incearca si un sport foarte respectat si practicat in aceasta zona: hiking-ul. Locatii precum muntii Albi, Asterousia sau Psiloritis (supranumit si Muntele lui Zeus) ori defileurile Mygas, Samaria (cel mai mare defileu din Europa), Koutsouras, Agia Eirini sau Pervolakia (in apropierea unei manastiri faimoase, Kapsa) sunt recunoscute printre cei care practica acest sport.

Insula are cateva zeci de locuri unde se poate face hiking, cateva dintre acestea fiind amplasate in preajma unor pesteri foarte vizitate de turisti, ca de exemplu Kamares. 

In cazul in care esti pasionat de pescuit, iti poti ruga gazdele sa te ia la o partida de pescuit, aceasta fiind una dintre ocupatiile principale ale locuitorilor insulei. De asemenea, daca iti place sa navighezi din porturile din Creta poti porni in excursii pe mare. Nu uita nici de sporturile acvatice: inot, scufundari, plimbat cu barca, water-ski, wind-surfing, banana, canoes, hidrobicicleta, kayak - indian canoe.
 

La plaja la mare in Creta

 
Clima din Creta este una de tip temperat, cu influente mediteraneene si nord africane: atmosfera este umeda in apropierea marii, cu ierni blande si veri calde.

In lunile de vara temperaturile medii sunt in jurul valorii de 27- 30 de grade, maximele ajungand pana la 40 de grade. Aceste temperaturi sunt insa mai suportabile datorita brizei marii.

Temperatura apei este in medie de 25-26 de grade, maximele fiind inregistrate in luna iulie, atunci cand termometrul urca pana la 27 de grade. Faptul ca in timpul iernii in apa sunt minim 17 grade face marea cretana potrivita pentru inotat in tot timpul anului.

In partea de nord a insulei apa este mai putin adanca, iar intrarea se face mai lin. In nordul zonei de coasta vantul bate destul de puternic si produce valuri care pot fi periculoase pentru inotatorii mai putin experimentati.

In schimb, in partea de sud a coastei cretane, vantul bate dinspre plaja spre mare, astfel ca apa este calma. Exista insa un dezavantaj: acela ca vantul ridica straturi de nisip care ii incomodeaza pe cei aflati pe plaja. Plajele cele mai putin afectate sunt: Marathi, Kalyves, Almyrida, Plaka, Bali, Agia Pelagia, the Limanakia in Hersonissos, Loutro, Kali Limenes, Arvi, Myrtos si Makrygialos. Insa acest fenomen nu este intalnit insa decat in putine zile, in lunile iulie si august.

In segmentul sudic al plajei Cretei vei gasi mai putini oameni pe plaje, iar daca vei veni aici cu un cort, te vei putea aseza in zona, intr-un camping din apropierea plajei.

Pe plaje poti sa-ti inchiriezi sezlonguri si umbrele de plaja, preturile fiind de aproximativ 5 euro. Insa pe plaja exista si locuri pentru cearsafurile, pe care si le aduc turistii. Acestia pot veni pe anumite plaje si cu animalele de companie iar in anumite zone este permis si nudismul.
 

Cum ajungi in Creta

 
Pe insula se poate ajunge cu avionul sau pe apa.

Creta are doua aeroporturi internationale: Heraklion si Chania. De pe Heraklion se poate pleca spre Atena si Salonic iar de pe Hania se ajunge spre Rhodos .

Plecarile spre Creta care pornesc din Bucuresti se fac de obicei cu avioane charter, transportul fiind parte din pachetele turistice oferite de agentiile de turism. Pentru cei care aleg varianta de transport pe cont propriu, un bilet de avion pe directia Bucuresti - Heraklion costa aproximativ 250 de euro.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea