Vacante

#serbia #belgrad #vacanta

Vacanta la doi pasi - Belgrad

Iugoslavia, Tito, razboaie, toate acestea s-au incheiat, iar Belgradul este, astazi, un oras tocmai bun de vizitat. De un timp, turistii occidentali si nu numai, sunt atrasi de veselia sarbilor care par a fi uitat pentru totdeauna ranile provocate de conflictele balcanice. Cum Serbia este o tara aflata la doi pasi de Romania, iata, in continuare, cateva dintre obiectivele turistice pe care le poti vizita in Belgrad.

Fortareata Kalemegdan  

Fortareata a fost construita in secolul al XIV-lea. Lungile procese de reconstructie ale acestei cetati s-au incheiat abia patru sute de ani mai tarziu, cand turcii au invadat zona balcanica a Europei. Nici fosta Iugoslavie nu a scapat de inaintarea otomana astfel ca, din aceasta epoca, fortareata Kalemegdan inca mai pastreaza cateva monumente importante. De exemplu, in partea inalta a constructiei, gasesti Fantana lui Mehmed Pacha Sokolovic, precum si mausoleul lui Turbe de Damad Ali Pacha. Acestea sunt obiective turistice de maxim interes ale Belgradului ,care reamintesc de timpurile in care eroii mergeau pe strazi.

Fortareata lui Kalemegdan este insa interesanta si prin numeroasele ei turnuri si porti medievale. Cel mai vechi turn care strajuieste Belgradul este Turnul lui Despot. Il recunosti usor pentru ca are forma unui patrat si este asezat intr-o zona deschisa spre Dunare, nu de alta, dar in epocile vechi a fost  folosit ca principala intrare in fortareata. La fel de interesant este si Turnul Nebojsa. Acesta a fost inBelgrad Evul Mediu, locul in care erau torturati si executati numerosi locuitori ai Belgradului.

Dunarea de la Belgrad

Este nevoie sa treci prin doua secole, adica prin doua porti (Poarta Istanbul si Poarta Karageorges) construite in secolul XVIII si, respectiv, XIX si vei descoperi simbolul Belgradului. Acesta este reprezentat de o statuie sculptata de cunoscutul Ivan Mestrovic. Statuia este construita pe o coloana neoclasica si simbolizeaza eforturile armatei sarbe pentru eliberarea patriei in timpul primul razboi mondial. Tot aici gasesti si cea mai frumoasa panorama asupra celor doua rauri care traverseaza capitala Serbiei (Dunarea si Sava).

Daca te intereseaza armele de razboi, iti recomand sa vizitezi Muzeul Militar. Te asteapta numeroase tunuri de marimi si forme diferite pe care sarbii le-au pastrat ca "suvenir" din multele razboaie care au avut loc in acesta parte de Europa.

A venit momentul sa cobori din cetate si sa te plimbi pe bulevardele Belgradului. Vei observa mai multe stiluri arhitecturale . Ca si in celelalte capitale atinsa de comunism, imobilele interbelice sau din epoci chiar mai vechi se invecineaza haotic cu ziduri tipic comuniste. Pana aici nimic deosebit, ar spune turistul est-european. Este adevarat, insa inca nu ai ajuns in Piata Republica.

Aici gasesti Muzeul National si o sculptura in bronz. Aceasta este reprezentarea unui important erou sarb: Mihailo Obrenovic. De asemenea, acesta este locul in care belgradenii isi dau intalnire si, de asemenea, aici se strang ca sa protesteze cei care fac greve.

Ortodocsi si musulmani

Nici cei care sunt interesati de religie, nu vor fi dezamagiti la Belgrad. Numeroase biserici isi inalta crucile pe mai toate deluletele orasului. Cele mai cunoscute dintre ele sunt Saborna Crkva si Sveti Marko.

Prima este construita in secolul al XIX-lea intr-un stil care combina caracteristicile bizantine cu arhitectura austriaca si adaposteste mormintele a doi dintre cei mai importanti scriitori sarbi (Dositelj Obradovic si Vuk Karadzic ). Tot aici se odihnesc importanti preoti si conducatori sarbi.

Cea de-a doua biserica imbina stilul medieval orthodox sarb cu caracteristici grecesti. O recunosti dupa cele douasprezece cupole si dupa culorile de rosu si ocru. Iti recomand sa o vizitezi seara, deoarece biserica se transforma intr-un adevarat spectacol de lumini. Becurile asezate ingenuos pe zidurile acestui locas de cult fac toata distractia turistului nocturn.

Belgradul detine si o moschee. O gasesti aproape de port. Moschea Bairakli a fost construita in secolul al XVII-lea de sultanul Suleiman II. A fost reconstruita de mai multe ori, insa pastreaza numeroase elemente arhitecturale de pe vremea turcilor. De exemplu, curtea interioara. Pe minaretele acestei moschei, otomanii isi arborau steagul care marca inceputul rugaciunii in toate moscheile orasului.

Unde te cazezi

Gara din Belgrad este inconjurata de mici hoteluri care au oferte la preturi convenabile. Daca iti doresti un loc de cazare cotat la cinci stele, ai de ales intre Aleksandar Palas si Hyatt Regency. Primul este asezat intr-o intersectie uriasa aproape de centrul orasului si la 20 de minute de gara de mers pe jos. Preturile variaza intre 15 si 200 euro/noapte, in functie de conditiile pe care le propun hotelurile.

Belgrad


 


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea