Vacante

#israel #ierusalim #vacanta

Vacanta in trei tari: Israelul, Pamantul Sfant (I)

Priveste de sus Tara Sfanta, in Saptamana Mare, lasa-te patruns de trandafiriul iordanian al orasului pierdut, Petra si fa o baie de soare intr-un resort egiptean de lux, la tarmul Marii Rosii.

Acasa.ro, cu sprijinul agentiei Perfect Tour, te invita in vacanta in trei tari: Ierusalimul si Marea Moarta (Israel), Petra si Aquaba ( Iordania ), Taba Heigts si Manastirea Sfanta Ecaterina (Egipt).

Pentru ca am intrat in Saptamana Mare, astazi iti vom povesti despre Ierusalim si locurile sfinte. Loc sacru de pelerinaj pentru musulmani, evrei si crestini, odata ce patrunzi in oras, incepi sa intelegi ca te afli intr-adevar in cetatea unui Dumnezeu al tuturor. Daca mergi in primavara, vei avea parte de o vreme prielnica plimbarilor indelungate, deoarece temperaturile nu urca mult. Pentru a vedea pe indelete intregul oras, este bine sa-ti rezervi o saptamana sau cel putin 3-4 zile.

 

Panorama unica in lume: Muntele Maslinilor

 

Autocarele cu turisti urca pe Muntele Maslinilor, de unde un mic amfiteatru atrage privirea asupra cetatii sfinte. Din pricina altitudinii, vantul puternic ingreuneaza fotografierea si urcarea pe treptele inalte. Nimeni nu pare insa dornic sa renunte. In fond, intalnesti aici turisti de prin toate colturile lumii si chiar tinere imbracate in uniforma militara , care-si fac poze pentru a avea un suvenir.

La picioarele noastre se afla un cimitir evreiesc, cu peste 100.000 de morminte, care dateaza din timpurile biblice. “Acest cimitir era si pe vremea lui Christos si este functional si astazi”, ne explica Dina, ghida noastra israelita. Construite dupa modelul grecesc sau roman, multe morminte sunt de pe timpul domniei lui Irod. In departare, o pata neagra aluneca printre placile de piatra: este un grup de evrei care spulbera orice dubiu: cimitirul continua sa fie folosit sub ochii nostri. Unele sectiuni ale zonei sunt considerate ca facand parte din cel mai vechi cimitir evreiesc din lume, folosit continuu.

Panorama IerusalimPe Muntele Maslinilor ai una dintre cele mai spectaculoase panorame asupra Ierusalimului. In departare se vede Qubbat as-Sakhrah (The Dome of the Rock), edificiul simbol al cetatii sfinte. Sanctuarul musulman este construit deasupra pietrei sacre de pe care Profetul Mohammed a fost ridicat in ceruri. Imensa cupola aurie domina orasul vechi al Ierusalimului si poate fi zarita din orice parte.

Tot de pe Muntele Maslinilor zaresti turlele aurii ale Bisericii Maria Magdalena, invaluite in corolele verzi ale copacilor. Biserica a fost construita in 1888 de catre tarul Alexander al III-lea al Rusiei, in memoria mamei sale, Imparateasa Maria Alexandrovna.

Biserica Tuturor Natiunilor si Gradina Ghetsimani

 

La poalele Muntelui Maslinilor se afla unul dintre locurile cele mai frumoase ale Ierusalimului: Biserica Tuturor Natiunilor. Se spune ca lacasul a fost construit pe locul unde Christos s-a rugat in noaptea in care a fost arestat de soldatii romani. I se spune “Biserica Agoniei” sau “Biserica Tuturor Natiunilor”, iar in interiorul sau exista in altar o piatra pe care se crede ca Iisus a ingenunchiat si s-a rugat inainte de a fi crucificat. Biserica Tuturor Natiunilor

Pe langa legatura profund religioasa, incarcatura spirituala este tesuta si din elemente arhitecturale apartinand mai multor tari, atribut care i-a adus si numele de “Biserica Tuturor Natiunilor”. Fatada edificiului religios are atribute de bazilica crestina, in timp ce acoperisul alcatuit din cupole superbe aminteste de arta islamica. Poarta imensa este o dantelarie din fier forjat, care impresioneaza prin undele de lumina patrunzand de afara.

Intrarea este libera pentru toata lumea, iar in in biserica poti intalni calugari franciscani, care isi vad de treburile lor. Inauntru trebuie pastrata linistea, altfel un calugar vine si atrage atentia turistilor galagiosi. Biserica a fost construita de arhitectul Antonio Barluzzi intre 1919 si 1924.

Gradina GhetsimaniImprejmuita cu gard, imediat langa biserica se afla Gradina Ghetsimani. Micuta si inspirand liniste, gradina contine cativa maslini batrani, ale caror trunchiuri intortocheate seamana cu statui suprarealiste. O multime de flori coloreaza bucata de pamant, mai mica decat si-ar fi imaginat-o turistul.

Biserica si Gradina Ghetsimani se afla in afara zidurilor vechi ale cetatii, care se vad chiar in fata lor (portiunea estica), oferind o priveliste impresionanta asupra vechiului Ierusalim. Filmatul si fotografierea sunt permise in ambele locuri, gratuit, dar se impune pastrarea linistii.

Sfantul Mormant, din profan in sacru

 

Odata intrat in orasul vechi, te pierzi pe stradutele bazarului de un colorit seducator: sandale si genti de piele, covoare si esarfe, lampadare orientale, mici suveniruri, bijuterii, mirodenii, baterii, tablouri, vaze, tot ce-ti doresti. Negustorii stiu cam toate limbile pamantului si vand “tot asa”. Cineva isi cumpara un suvenir in lei romanesti, iar ceva mai incolo suntem salutati pe limba noastra. Daca nu ai lei, dar nici shekeli, folosesti euro sau dolari, merge orice. bazar, IerusalimRestul se da in moneda cu care ai platit. Cine nu negociaza, insa, arunca banii cu nemiluita. Poti gasi o gentuta rustica, din piele, cu 1 euro, sau o pereche de cercei din alabastru, cu 25 euro. De talent si rabdare tine totul. Si bineinteles, nelipsitul zambet de pe buze.

Stradutele pietonale in panta, cu o multime de trepte, sunt greu de strabatut, mai ales daca esti in graba. Negustorii alearga tragand dupa ei o roaba plina cu marfuri si dau peste tine daca nu te feresti la timp. Nimeni nu are timp de pierdut. Oricum nu te poti supara, pentru ca esti furat imediat de aroma unor mancaruri vandute la tarabe.

Mergand pe stradutele serpuite ale bazarului patrunzi tot mai mult in interiorul fortificatiilor din partea veche a Ierusalimului. Pe Drumul Patimilor, dai peste locurile in care se spune ca au fost cele 14 opriri ale lui Christos, in calea Sa spre rastignire. Din loc in loc exista o placuta explicativa, o capela sau o biserica, ridicate pentru a comemora aceste opriri: Capela Ridicarii Crucii, Biserica Durerii Sfintei Fecioare etc. Imitand drumul crucii , unii credinciosi poarta si ei o cruce in spate, urmati de multimi. Intamplarea face sa ne intalnim cu un astfel de grup, care intra in curtea uneia dintre biserici. Procesiunea isi face loc printre turisti, ignorand cu desavarsire tot ceea ce nu are legatura cu ritualul sau religios.

Piatra MiruiriiEste greu sa patrunzi cu adevarat semnificatia acestor locuri pe stradutele stramte si intortocheate, pline de oameni. Intr-o parte a zidului vezi insemnat locul in care Christos a cazut sub cruce, iar la cativa pasi magazinele bazarului isi vad de viata lor de zi cu zi. Si deodata ajungi in fata Bisericii Sfantului Mormant, de pe Golgota.

Aici, potrivit Noului Testament, Christos a fost rastignit si tot aici se afla locul de inmormantare al Mantuitorului. Imediat dupa ce intri te poti inchina in primul loc sfant, The Stone of the Anointing (Piatra miruirii), unde se crede ca trupul lui Christos a fost pregatit pentru inhumare. Lumea sfinteste pe dala de piatra diverse lucruri, in special icoane, crucifixe sau rozarii, cumparate din cetate.

In centrul edificului se afla Sfantul Mormant. Un calugar acorda accesul in interiorul mormantului grupurilor mici (2-4 persoane). Este recomandat sa fii imbracat decent, cu pantaloni lungi sau 3 sferturi si cu bluza cu maneci. Multe femei isi acopera capul cu un batic, insa acesta nu este obligatoriu.

Poti cumpara manunchiuri de lumanari din fata Mormantului, realizate din diverse tipuri de ceara. Fiecare manunchi are 33 de lumanari, simbolizand viata Mantuitorului. Acestea se aprind de la sfesnicele aflate la intrare si se sting tot acolo, in conurile metalice de langa sfesnice. Un manunchi costa in jur de 3 euro si se cumpara de la calugari.

De la Zidul Plangerii se pleaca cu spatele

Zidul Plangerii

Zidul Plangerii (Wailing Wall) este unul dintre cele mai sacre locuri ale iudaismului, insa astazi atrage oameni de pretutindeni, indiferent de religie, veniti sa se roage aici. Numele de “Zidul Plangerii” vine de la faptul ca acesta este singurul fragment ramas din cel de-al Doilea Templu, daramat de romani. Zidul este vizitat de evreii veniti sa se tanguiasca in fata lui si sa se roage lui Dumnezeu, ca printr-o poarta spre cer.

Daca mergi sa te rogi la Zid, trebuie sa tii cont de cele doua sectiuni distincte, cea pentru barbati si cea pentru femei, despartite prin “mechitza”, un soi de gard. Potrivit traditiei evreiesti, barbatii si femeile trebuie sa se roage in locuri separate. Pe de alta parte, exista scaune de plastic si bancute, unde persoanele in varsta se pot odihni si unde mamicile isi ingrijesc copiii. Si tot conform traditiei, credinciosii isi scriu rugaciunea pe o bucatica de hartie (kvitlach) si o infig in zid, intre doua pietre dispuse perpendicular.

La plecare, se ramane cu fata la zid, in semn de respect, astfel incat vezi credinciosii mergand cu spatele, insa acest lucru nu este obligatoriu. Esplanada imensa, oamenii de toate neamurile, aparatele foto , toate creeaza un aer de vacanta amestecat cu ceva solemn si de pret.

Intrare in Sfantul Morman

Este bine sa stii

 

• Viza de Israel nu-ti mai permite intrarea in alte state arabe (exemplu: Siria). Intreaba agentia de turism sau ambasada inainte de a merge in Israel.

• Inainte sa vizitezi Mormantul Sfant, asigura-te ca ai la tine obiectele pe care doresti sa le sfintesti.

• Pentru a evita cozile imense din Ierusalim si multimile de turisti, viziteaza orasul fie in extrasezon (de exemplu, in primavara), fie dis-de-dimineata. Vei intra mai repede la obiective si apoi iti va ramane suficient timp de shopping, in bazar.

• Pentru cumparaturi, evita magazinele izolate din oras, care vand suveniruri la preturi mari. Cele mai bune preturi, dar si cea mai larga oferta, o gasesti in zonele cu boutique-uri si magazine numeroase sau in bazar, unde te poti targui pana esti multumit. Iata cateva preturi orientative: o iconita mica, 4-6 dolari; un rozariu, 5 dolari, o cescuta de ceramica cu simboluri crestine, 4 dolari, un set cu apa sfanta, pamant sfant, tamaie si crucifix , 7 euro, un suc la 0.33 ml, 3 euro, un set de 4 baterii, 4 euro. Un shekel israelit = 2.67 lei, conform cursului valutar din 14 aprilie 2009.

• Daca mergi intr-un sejur in Egipt, la Marea Rosie, poti alege o excursie optionala in Ierusalim. Excursia incepe de pe Muntele Maslinilor, continua cu orasul vechi, Zidul Plangerii, Drumul Crucii si Mormantul Sfant. Excursia costa 170 euro de persoana, potrivit agentiei Perfect Tour.

Vino cu noi si maine, pentru a descoperi unele dintre cele mai frumoase si mai vechi obiective turistice ale Egiptului.

Citeste si articolele:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea