Vacante

#praga #sarbatori de iarna #cehia

Vacanta in Praga de sarbatori

In perioada sarbatorilor de iarna, agentiile de turism propun sejururi in metropolele europene, cu vizite in pietele de Craciun si tururi panoramice de oras. Una dintre cele mai frumoase atmosfere de sarbatori o gasesti in Praga, gratie aerului medieval si concertelor in aer liber.

Daca mergi cu familia, copiii vor fi incantati sa viziteze Muzeul Jucariilor, iar tu vei avea ocazia sa admiri focurile de artificii de pe Charles Bridge.


Ce faci de sarbatori in Praga

Targuri de Craciun in Praga. Targurile de Craciun din Praga se deschid inainte de Ajunul Craciunului si functioneaza pana la inceputul lui ianuarie. Anul acesta, perioada se intinde din 29 noiembrie 2008 pana pe 1 ianuarie 2009. Targurile functioneaza pe toata durata saptamanii. Principalele piete din Praga suntOld Town Square (Staromestske Namesti) si wenceslas square si tot aici se deschid cele mai populare targuri de Craciun.

Old Town Square dateaza din secolul al XII-lea si reprezinta de sute de ani centrul comercial al Pragai, unde se deschideau piete cu diverse produse. Old Town Square atrage turisti de pretutindeni si datorita cladirilor, bisericilor si monumentelor istorice de aici. De-a lungul timpului, in zona au fost ridicate cladiri in stil baroc, gotic sau romantic. Bradul de Craciun din Old Town Square este adus din Muntii Sumava si, odata ajuns in vechea piata din Praga, este impodobit cu beculete care se aprind in fiecare seara incepand cu orele 17:00. Tot in Old Town Square au loc concerte de Craciun cu interpreti internationali si spectacole sustinute de copiii din scolile orasului, imbracati in costume traditionale.

Targuri mai mici gasesti in zone precum Namesti Miru, Havelske Trziste sau Namesti Republiky. Daca ti se face foame, la pietele de Craciun gasesti mancare si bautura calda, de la vin fiert la specialitati locale. Exista o mare varietate de produse, de la dulciuri la obiecte de manufactura, jucarii din lemn, halbe de bere, haine si altele. Este un loc potrivit daca vrei sa te uiti dupa cadouri.

Pentru cei care cheltuiesc mai mult, exista bijuterii si piese din cristal de Boemia in multe magazine din Praga. In Vaclavske Namestie, in zona pietonala, gasesti magazine de lux.

Magazinele cu suveniruri sunt peste tot in Praga, insa produsele se vand cu preturi medii si mari. Astfel, cei mai mici magneti de frigider costa 2 euro, un calendar mare, 8 euro, suporturi pentru pahare, 6 euro etc.

Croaziera pe vaporas de revelion. Una dintre posibilitatile de a petrece Anul Nou in Praga este sa alegi o croaziera pe Raul Vltava. O astfel de oferta propune o noapte de muzica, dans si mancaruri festive. Plimbarea pe apa ofera panorame spectaculoase asupra orasului si asupra obiectivelor turistice pe langa care se trece: Prague Castle, Teatrul National sau Fortareata Vysehrad.  La miezul noptii vaporasul trece pe sub Charles Bridge, unde au loc cele mai mari focuri de artificii, la trecerea in noul an.

O croaziera de revelion costa 2750 CZK , conform Prague Experience si are durata de 5 ore . Pretul asigura croaziera, un welcome drink, masa, sampania si muzica live. Daca alegi o croaziera obisnuita, in afara sarbatorilor, biletul costa 17 euro.

Revelion la Opera. Opera de Stat din Praga organizeaza o gala in ajunul revelionului. Preturile incep de la 220 euro de persoana si ajung la 410 euro. Oferta propune un welcome cocktail, urmat de spectacolul "Die Fledermaus", de J. Strauss. Intre acte are loc cina, cu un bufet cu preparate variate, de la specialitati italienesti la cele frantuzesti si thailandeze. Dupa spectacol, petrecerea cu dans pe scena si muzica continua pana dimineata.

Concertul de Anul Nou cu Orchestra Filarmonica din Praga. Pe 1 ianuarie 2009 va avea loc Concertul de Anul Nou cu Orchestra Filarmonica din Praga, in sala Rudolfinum. In program sunt piese de J. Strauss, W. A. Mozart, A. Dvorak, G. Puccini si alti compozitori. Pretul unui bilet incepe de la 71 euro.

Mancare si bautura. Pe strazi poti lua o gustare la tarabele care vand celebrii carnati. Preturile insa sunt destul de mari de sarbatori. Un carnat cu paine si mustar poate costa si 10 euro. Turistii care doresc o cina speciala, cu degustare de vin si program artistic traditional, platesc 30 euro de persoana. Cea mai intalnita bautura este berea, pe care o gasesti peste tot, in toate formele posibile. La terase, se poate bea bere buna la halba, cu aproximativ 25 CZK.

In carciumi si restaurante, pretul la bere poate fi dublu sau mai mult, ajungand la 40 - 70 CZK. In supermarket, ca peste tot in Europa, mancarea si bautura sunt mai ieftine decat la terase si in restaurante. O sticla de bere de 0.5 l costa 10 CZK, 100g de sunca – 14 CZK, un litru de lapte – 18 CZK, un kg de rosii – 20 CZK etc.

Baie iarna in apa termala. Daca ai mai multe zile la dispozitie si vrei sa vezi si imprejurimile, fa o excursie la Karlovy Vary. Este cea mai mare si mai faimoasa statiune balneo din Cehia, fondata la mijlocul secolului al XIV-lea. Pe langa proprietatile curative ale apelor de aici, orasul si-a facut o traditie din produsele de manufactura din portelan si cristal.

Karlovy Vary este o destinatie potrivita si pentru turistii care doresc sa faca cumparaturi si sa gaseasca cadouri de sarbatori. Iarna poti avea parte aici de o experienta deosebita, daca faci baie intr-unul dintre bazinele cu apa termala, aflate in aer liber. 

Accesul intr-un astfel de complex te costa in jur de 70 CZK. Daca mergi cu o agentie, o excursie cu grupul costa intre 40 si 80 euro de persoana, in functie de servicii. Excursia dureaza o zi si poate include transport cu autocarul, un ghid local, un pranz si un tur de oras.


Posibilitati de distractie pentru copii

Praga este un oras atractiv si pentru copii, gratie posibilitatilor de divertisment si a atractiilor turistice special concepute pentru copii.

Labirintul Oglinzilor. Cladirea cu acest nume se afla pe Dealul Petrin, in apropiere de Observation Tower si a fost construita in timpul Expozitiei Jubiliare din 1981. Aspectul sau, asemeni unui castel in miniatura si peretii interiori cu oglinzi care distorsioneaza imaginea fac deliciul celor mici, dar si al adultilor. Tot in cladire exista o opera de arta care ilustreaza batalia finala din Razboiul de 30 de Ani, lupta cehilor cu suedezii de pe Charles Bridge.

Cand mergi in Labirintul Oblinzilor ia-i cu tine pe copii, se pot amuza pe coridoarele cu oglinzi, fara sa se piarda. Daca vrei sa-ti ramana amintiri, ia cu tine aparatul foto .

Program cu publicul: 10:00 – 17:00/18:00/19:00/22:00 in functie de anotimp
Intrare:  50 CZK adulti; 40 CZK copii peste 10 ani si studenti;  10 CZK copii sub 10 ani si persoane peste 70 ani.

Gradina zoologica. Una dintre cele mai vizitate gradini zoologice din Cehia este in Praga, cu peste un milion de vizitatori anual. Parcul se intinde pe o suprafata de 69 de hectare, unde traiesc 650 de specii de animale. Pentru a vedea marea majoritate a locurilor, ai nevoie de aproximativ 5 ore. Pentru cei mici, spatii de interes sunt Zona Copiilor si Zoo pentru Copii, unde acestia se pot juca, intr-o ferma special construita, cu animalele de casa, de la iepuri, porci si oi la gaste si gaini.

Asa cum unele piete centrale au tonomate cu hrana pentru porumbei, aici exista aparate cu hrana pentru animale. Aceasta poate fi cumparata de vizitatori si oferita vietuitoarelor de la ferma. Pentru cei cu gustul aventurii exista spatii mai exotice, precum Jungla Indoneziana sau Insula Maimutelor.

Pe site-ul oficial gasesti un tur virtual al Gradinii Zoo din Praga.

Program cu publicul: 9:00 –  16:00/17:00/18:00/19:00in functie de anotimp
Intrare: 150 CZK adulti; 100 CZK copii intre 3 – 15 ani, studenti si pensionari.

Muzeul de Jucarii. Este o experienta frumoasa pentru copii, care gasesc aici jucarii din perioade diferite, cu o vechime de peste 150 de ani: figurine chinezesti, papusi victoriene, seturi de tren, ferme, masini, roboti, ursuleti de plus, papusi chinezesti cu chipul din portelan si altele. Pentru fetite, deosebit de atractiva este colectia de papusi Barbie, din perioade diferite, incepand cu anii “60. Printre exponate, vizitatorii recunosc chipurile unor celebritati precum Elvis, Spice Girls, Dorothy (Vrajitorul din Oz) etc.

Muzeul Jucariilor este situat in cladirea Old Count’s Chambers din Prague Castle.
Program cu publicul: zilnic 9:30 – 17:30.
Intrare: 60 CZK adulti, studenti si pensionari; intrare libera pentru copii sub 15 ani.


Oferte in Praga de sarbatori

De Craciun si revelion, ofertele agentiilor de turism includ de obicei transportul cu avionul, cazarea in hoteluri de 3 si 4 stele, precum si cina festiva. O vacanta de 6 zile de Craciun costa aproximativ 600 euro de persoana.

Vacantele cu autocarul sunt mai ieftine, ajungand la 239 euro (agentia Giovanna Tours).  Oferta combina Praga cu Budapesta, Viena si Bratislava si include 3 tururi panoramice in primele 3 orase si o vizita, in ultimul. Durata circuitului este de 5 zile.

Cam aceleasi servicii si facilitati sunt oferite si in pachetele pentru revelion. Astfel, pentru 580 euro primesti biletul de avion, transferul de la aeroport, 4 nopti de cazare cu mic dejun intr-un hotel categoria 4 stele, un insotitor de grup si un tur panoramic. (Variant Travel)

Este bine sa stii

Moneda. Coroana ceha (CZK). 1 CZK = 0.039 euro / 0.148 lei.

Pentru informatii despre alte destinatii de Craciun sau revelion, citeste articolul Vacanta in Viena de sarbatori.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea