Vacante

#hierapolis #efes #pamukkale #turcia #kusadasi

Vacanta in Insula Pasarilor, Kusadasi

Inot alaturi de delfini si scufundari, safari cu jeep-ul sau o seara cu dans de cadane, o excursie la unele dintre cele mai vechi vestigii romane sau o vizita pe insula pasarilor, asa arata o vacanta in kusadasi .

Kusadasi se afla pe coasta de vest a Turciei, la o distanta de 90 km de Izmir. Gratie climei blande, statiunea se bucura de 300 zile insorite pe an si astfel sezonul cald este mai lung. Numele de Kusadasi semnifica "Insula Pasarilor" ( kus=pasare, ada=insula).

Variante de petrecere a timpului liber in Kusadasi

O vacanta in Kusadasi este foarte potrivita pentru turistii care nu se multumesc numai cu plaja, discotecile si relaxarea si care cauta sa vada cat mai multe lucruri noi. Iar atractiile turistice de aici sunt suficient de numeroase pentru a avea un program diversificat. In plus, unele dintre atractii sunt unice in lume prin atributele lor.

Pamukkale este un univers de calcar amestecat cu vestigii romane, frapant pentru cei care il viziteaza prima oara. Numai orasul antic Ephesus (Efes) include zeci de bogatii, in interior si in imprejurimi, de la Templul lui Isis si Amfiteatru la casa fecioarei maria si Basilica Sf. Ioan.

PamukkaleUna dintre cele mai frumoase excursii in natura o poti face la Bafa Lake, la aproximativ 150 km de Izmir. Peste 250 de specii de pasari traiesc aici si atrag turisti de pretutindeni. The Fortress Mosque, construita in secolul al XVII-lea, reprezinta unul dintre cele mai importante monumente istorice din Kusadasi.

Iata in continuare un obiectiv turistic unic in lume, declarat patrimoniu UNESCO, Pamukkale.

Terase de calcar in Orasul Sacru Hierapolis  (Pamukkale). Potrivit legendei, Pamukkale (nume modern) sau Hierapolis, a fost fondat de zeul Apollo. Hierapolis Biserica BizantinaDin punct de vedere istoric, se crede ca orasul a fost construit intre 197-159 i. Hr de catre regele Pergamului, Eumenes al II-lea. Astazi, orasul reprezinta una dintre cele mai importante atractii turistice din Turcia. Numele de Hierapolis, care inseamna “orasul sacru”, se datoreaza templelor ridicate aici. Pamukkale este denumirea moderna si, datorita zonei laptoase de calcar, a fost supranumit “castelul din bumbac”.

Mergi sa vezi Pamukkale Museum, care detine baile romane si colectii de bijuterii, monede vechi, fragmente de arhitectura si sarcofage cu sculpturi reprezentand personaje, coloane si alte elemente specifice. Datorita izvoarelor minerale naturale, exista bazile speciale pentru turisti in hoteluri, care pot sa le foloseasca contra unei taxe. Alte locuri care merita sa fie vizitate sunt terasele de calcar, amfiteatrul, construit in jur de 200 i.Hr, ruinele care dateaza in marea lor majoritate din perioada romana, Bazinul Sacru, ruinele Templului lui Apollo sau Martyrion Sf. Filip. Hierapolis face parte astazi din patrimoniul mondial UNESCO. Daca alegi o excursie optionala la Pamukkale, te costa in jur de 30-35 euro, cu pranzul inclus. Detalii despre celelalte obiective UNESCO ale tarii gasesti in articolul Vacante de exceptie marca UNESCO (VI): Turcia.

Pamukkale - video

Adaland2• Scufunda-te in parcurile acvatice. Doua dintre parcurile acvatice din Kusadasi sunt printre cele mai mari din Europa: Adaland si Aquafantasy.Cel de-al treilea, Aqualand, este ceva mai mic. Primele doua sunt situate la 4 si, respectiv, 6 km de Kusadasi. Daca Adalandul este un parc acvatic independent, cel de-al doilea centru face parte dintr-un complex hotelier. Aquafantasy este potrivit pentru persoanele de toate varstele, in timp ce Adalandul pune accentul pe atractiile pentru cei mici. Daca mergi cu copiii, nu rata spectacolul cu delfini.

Exista pachete speciale, la agentiile locale, atat pentru adulti, cat si pentru copii, care asigura o zi in interiorul unui astfel de parc acvatic. Oferta s-ar putea sa ti se para atragatoare deoarece agentia trimite masina sa te ia de la hotelul la care esti cazat si te duce pana la destinatie.

AquafantasyIn suma pe care ai platit-o sunt incluse transportul si intrarea in aquapark. Trebuie sa stii ca intr-un astfel de centru nu poti intra cu mancare sau bautura, prin urmare ceea ce vei consuma va fi cumparat de la restaurantele din interior. La intrare primesti un card pe care iti pui cati bani doresti si cu care platesti serviciile neincluse in biletul de intrare. Daca nu reusesti sa cheltui toata suma de pe card, cand pleci ti se returneaza acei bani ramasi nefolositi.

Adaland-ul este format de fapt din 3 parcuri acvatice: aquapark, dolphinpark si seapark si de aceea este preferat de majoritatea turistilor. Fiecare dintre cele trei parcuri are o taxa de intrare. Unele dintre cele mai frumoase experiente pe care le poti avea aici este sa inoti cu delfinii in dolphinpark si sa faci scufundari in seapark. Toate detaliile le gasesti pe site-ul oficial.

- Pret Aquafantasy: 16.95 euro (adulti) si 10.95 euro (copii peste 3 ani). Sub 3 ani se ofera gratuitate.
- Pret Adaland: 20 euro (persoane cu varste peste 9 ani), 13 euro (intre 4 si 9 ani), gratuit sub 3 ani.

Ladies Beach• Femeile primesc pamanturile refuzate de barbati: Ladies Beach. Ladies Beach reprezinta una dintre cele mai cunoscute plaje din Kusadasi. Numele vine de la femeile de vita nobila care au mostenit aceste locuri. Pe vremuri, lorzii care stapaneau pamanturile au renuntat la bucatile aflate in regiunea de coasta, deoarece acestea nu erau potrivite pentru agricultura. Singurele “demne” sa primeasca un astfel de cadou au fost fiicele lor. Desigur, cu timpul pamantul aflat la malul marii a inceput sa fie la mare cautare si, dintr-un loc nedorit de nimeni, a ajuns ceva de pret. Plaja este destul de ingusta si are o lungime de 1 km.

• Cadane, safari, calarie si rasfat de hammam. Si daca siturile arheologice sau parcurile acvatice nu sunt de ajuns, in statiune se organizeaza safari cu jeep-uri, safari pe cai si nopti turcesti, cu muzica si mancare traditionala. O alta experienta tipic turceasca o reprezinta baile, hammamuri. Pentru acestea din urma, poti apela la o agentie locala sau platesti direct la hammam. Un pachet in care ai inclus transportul de la hotel la baia publica si un masaj te costa cam 12 euro. Gasesti toate detaliile pe site-ul oficial.

piata in Kusadasi• Grand Bazaar sau arta de a te tocmi. Se spune despre Kusadasi ca este o statiune-bazar, deoarece peste tot sunt comercianti care incearca in toate felurile sa te convinga sa le cumperi produsele. Grand Bazaar se afla in apropierea portului din Kusadasi si este cel mai mare centru comercial din zona. Important este sa te tocmesti, pentru ca numai astfel poti plati mai putin de jumatate din pretul cerut initial. Pe langa tocmeala, o afacere buna este posibila numai daca ai suficienta rabdare sa cauti printre marfurile expuse. Unele sunt simple kitsch-uri, in timp ce altele sunt produse bine realizate, care-ti pot fi de folos. Se gasesc aici produse de toate felurile, de la haine la bijuterii, de la suveniruri pentru turisti la mirodenii, condimente si mancare. Pentru cei carora nu le place sa stea minute in sir sa negocieze, negustorii din Kusadasi pot fi destul de suparatori cu insistentele lor.

Este bine sa stii

• Cazare. Hotelurile din Kusadasi nu au toate servicii la nivelul numarului de stele. Este bine, asadar, sa te interesezi inainte, pentru a sti sigur ce te asteapta. In iulie-august, o camera costa 86 euro pe noapte, la un hotel de 5 stele, potrivit agentiei Qeen Travel. Oferta asigura cazarea cu all inclusive, iar preturile sunt valabile pentru sejururile de minim 5 nopti.

Kusadasi, orasul vech• Transport. In privinta transportului, pentru a ajunge in Kusadasi poti opta pentru masina personala, autocar sau un pachet cu zbor charter. Un bilet de autocar dus-intors te costa 95 euro, conform agentiei All Turism. In pret sunt incluse transportul Bucuresti-Kusadasi-Bucuresti, taxele vamale si de ferryboat.

In ceea ce priveste transportul local, masinile care fac legatura intre hoteluri, plaje sau diferitele obiective turistice sunt cunoscute sub numele de “dolmus”. O calatorie costa in jur de 2.5 – 3 lire, dar preturile difera in functie de locatie. Poti cere sa fii dus in ce parte vrei. Dolmus-urile circula intre 7 dimineata si 12 noaptea. Exista si taxiuri in statiune, daca vrei o alta varianta. Pentru cei care vin cu masina personala, este bine sa aiba suficienta experienta la volan, deoarece traficul din Kusadasi are un renume negativ.

Insula Porumbeilor• Moneda locala. Noua lira turceasca (TRY). 1 lira = 1.89 lei / = 0.45 euro (1 euro inseamna cam 2.22 lire turcesti)

• Mancare si bautura. Daca mananci la restaurant, pentru o masa de o persoana platesti intre 14 si 28 lire. Iata cateva preturi pentru mancare si bautura, in Kusadasi: kebap – 8 lire, inghetata – intre 2 si 5 lire, bere – 3 lire, apa minerala la 20cl – 2 lire, rahat turcesc – 10 lire. Vinul este una dintre cele mai scumpe bauturi in Kusadasi, astfel incat este bine sa-ti iei dintr-un duty-free din aeroport. O sticla in statiune te poate costa 20 euro.

Excursii optionale. Agentiile sau hotelurile propun turistilor excursii optionale, in imprejurimi. Pentru o excursie de o zi in Efes, cu pranzul inclus, platesti 40 euro, iar pentru Pamukkale, 30-35 euro. Daca doresti sa faci o croaziera pe Marea Egee, scoti din buzunar cam 15 euro. Iar pentru o seara turceasca in localitate, cu traditii locale , distractia costa 30 euro de persoana.

Kusadasi - video

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea