Vacante

#eger #ungaria

Vacanta in Eger, orasul baroc al sangelui de taur

Orasul Eger se afla in nordul Ungariei, in partea sudica a muntilor Bukk, la o distanta de 130 km de Budapesta. Inca din perioada turcilor si raspunzand totodata perfect traditiei hammamului, Egerul si-a castigat faima internationala gratie statiunilor sale termale. Izvoarele cu apa termala au fost folosite de catre turci si nu numai la vindecarea unor boli precum reumatismul. Simbolurile sale sau aspectele cele mai cunoscute ale Egerului sunt strans legate de baile termale, castelul orasului, cladirile istorice si vinurile unguresti.

Ce poti vizita in Eger

In afara de lunga cultura a vinului si de baile sale termale, orasul merita vizitat gratie cladirilor in stil clasic si baroc. Catedrala, Lyceum, minaretul, castelul sunt cateva dintre cele mai cunoscute atractii.

• Castle of Eger. Daca ajungi in Eger, este important sa vizitezi una dintre cele mai renumite monumente din intreaga Ungarie: Castelul din Eger. Istoria castelului incepe undeva in secolul al XI-lea. Astazi este cunoscut pentru zidurile sale vechi, expozitiile care au loc aici si panorama asupra orasului. Unul dintre cele mai importante muzee ale Ungariei, Istvan Dobo Castle Museum, se afla aici. Piesele expozitiilor prezinta istoria castelului, lucrari ale unor pictori baroci unguri si straini etc. Detalii despre program si bilete gasesti pe site-ul oficial.

Telekessy Pharmacy Museum. Daca te atrag pravaliile de moda veche, cu mobila de pe vremuri, atunci probabil ca-ti va placea sa vezi Telekessy Pharmacy Museum, unde gasesti cea mai veche mobila pentru farmacie din orasul Eger. Mobila este realizata intr-o manastire iezuita, la jumatatea secolului al XVIII-lea, in stil baroc. Biletul de intrare la muzeu costa 30 HUF.

Minaretul. De pe vremea stapanirii otomane, Egerul a ramas cu un minaret, construit din gresie cioplita. Monumentul este unul dintre cele trei minarete ramase pe teritoriul Ungariei si cel mai inalt dintre acestea, avand 40 de metri inaltime si 97 de trepte. Intrarea la turn teEger Castle costa 200 HUF.

Erseki palota (Archbishop's Palace). In apropierea catedralei se afla Erseki palota, o cladire baroca ridicata prin anii 1764 -1766 si renovata in secolul al XIX-lea. Cladirea a fost resedinta arhiepiscopala a Egerului inca din 1804. Vizitatorii pot vedea aici colectia arhiepiscopala, capela in stil rococo, vesminte sfinte, obiecte liturgice etc.

Foszekesegyhaz (Catedrala din Eger). Catedrala  este una dintre cele mai mari lacase religioase din Ungaria si a fost construita la inceputul secolului al XIX-lea, in stil clasic. Catedrala are trei cupole si este ornamentata cu picturi de Jozsef Donhauser, artist vienez si cu sculpturi ale lui Marco Casagrande, reprezentand sfintii Stefan, Petru si Paul.

De la ritualurile turcesti la spa-urile de astazi

Baia Termala si Baia Turceasca. In centrul orasului se afla Thermal Bath of Eger, alaturi de Turkish Bath. Multumita izvoarelor sale termale, Egerul a devenit cunoscut in toata Europa. Baia Termala este o cladire moderna, terminata in 2002, unde s-au dezvoltat spa-uri pentru locuitorii orasului si pentru turisti.

Baia Turceasca a fost construita in secolul al XVI-lea si a inceput sa fie folosita pentru ritualul zilnic al turcilor care ocupasera orasul. Dupa ce si-au dat seama de proprietatile tamaduitoare ale apelor, cladireEger, Ungariaa a devenit si un centru de tratament. Baia Turceasca merita o vizita, deoarece cladirea are elemente superbe de arhiectura otomana.

Trei dintre cele mai cunoscute locuri cu bazine pentru adulti si copii sunt Lido, Barany si Bitskey Aladar. Complexele balneare detin bazine cu apa termala, jocuri si instalatii pentru cei mici, ofera cursuri de inot si zone de relaxare pentru adulti.

Sangele de taur din orasul vinului

Orasul si imprejurimile sale sunt faimoase pentru cultura vinului. Intreaga zona are o lunga istorie in spate, in productia de vin. Printre cele mai cunoscute sunt Egri Bikaver, Egri Chardonnay, Debroi Harslevelu, Egri Merlot, Kekmedoc sau Kekfrankos. In Eger exista pivnite de vinuri cu o vechime de pana la 400 de ani, dar si pivnite mai noi, unde turistii pot face popasuri cu degustare.

In oras exista si un muzeu al vinului (Istvan Cellar), unde vizitatorii pot vedea sisteme vechi de producere a licorii bahice. Tururile facute aici cu grupuri organizate ofera informatii si prezentari in limbi de circulatie internationala.
Egri Bikaver reprezinta cel mai cunoscut vin rosu unguresc. I se mai spune si “ sange de taur ”, iar numele sau este legat de o legenda despre o tanara fata si un sultan turc.

Eger, bai termaleCat te costa cazarea in Eger

Orasul este destul de ofertant din punct de vedere al cazarii. Gasesti camere in casele de oaspeti, pensiuni, apartamente si hoteluri. In toamna 2009, o camera dubla costa  60 - 80 euro pe noapte, intr-un hotel de 3 stele. Pentru un apartament de doua persoane, pretul este de 35 – 50 euro pe noapte.

Este bine sa stii

Moneda locala . Forintul (HUF). 100 de forinti maghiari = 1.57 Ron.

Clima. Aflat in nordul tarii, orasul inregistreaza diferente destul de mari de temperatura intre sezonul cald si cel rece. Inceputurile verii sunt fierbinti si ploioase, precipitatiile scazand treptat in a doua parte a verii, ajungand la perioade uscate spre inceputul toamnei. Iernile sufla un vant rece. Cele mai ridicate temperaturi se inregistreaza in iulie si august, in jur de 26°C.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea