Vacante

#bihor #beius #baile felix #oradea

Vacanta de sarbatori in Bihor

Bihorul detine un patrimoniul cultural cu o vechime de 2000 de ani. Trei dintre marile atuuri ale zonei sunt reprezentate de frumusetile naturale, monumente istorice si traditii locale, bine conservate.

Bihorul se afla in partea de nord-vest a Romaniei si are resedinta de judet in Oradea. Teritoriul judetului include toate formele de relief, de la Campiile Crisurilor la Muntii Bihor. Judetul detine peste 60 de zone protejate (rezervatii naturale si monumente ale naturii). Printre cele mai cunoscute dintre acestea sunt Poiana Florilor, Parcul National Apuseni , Cetatile Ponorului, Cetatea Radesei, Tara Beiusului sau Defileul Crisului Repede.
Printre atractiile naturale remarcabile se afla si cascadele (Saritoarea Iedului, Iadolina, Valul MIresei etc), lacurile (Dragan, Lesu), pesterile ( Pestera Vantului , Pestera Ursilor , Pestera Ghetarului Focul Viu).

Bihorul detine numeroase biserici vechi, putin cunoscute publicului larg, dar nu mai putin atractive. Biserica cu Luna (Catedrala Adormirea Maicii Domnului), din Oradea, este una dintre ele. Construita la sfarsitul secolului al XVIII-lea, biserica a fost denumita astfel ca urmare a unui mecanism care pare a fi unic in Europa si care se deplaseaza dupa miscarea de rotatie a Lunii in jurul Pamantului.

Cei care aleg varianta balneo pentru sarbatorile de iarna pot vizita lacul cu nuferi de la Baile 1 Mai, cu specii protejate si au ocazia sa faca excursii in zonele din jur, pentru a vizita bisericile vechi de secol XIV (Rontau) si XVII (Haieu).

Sarbatori cu traditii in Beius

Cei care doresc sa-si petreaca sarbatorile de iarna in Romania pot alege Bihorul. Regiunea este o destinatie potrivita pentru o astfel de vacanta, deoarece multe dintre zonele sale pastreaza inca vii traditiile si folclorul, iar obiceiurile din preajma Craciunului si Anului Nou sunt reale atractii pentru vizitatori.

Una dintre aceste zone traditionale este Tara Beiusului, aflata in centrul Bihorului. In Tara Beiusului, turistii descopera produse cu specific autentic bihorean. In zona exista ateliere unde se realizeaza lazi de zestre, ateliere de tesaturi, biserici de lemn, mori de apa etc.

sarbatori de iarna cu apa termala

Cei carora nu le place sa calatoreasca iarna din cauza frigului pot lua in considerare optiunea unei vacante la Baile Felix sau Baile 1 Mai. Izvoarele termale de aici sunt cunoscute inca din antichitate, iar astazi, statiunile balneare din apropierea orasului Oradea atrag numerosi turisti. Chiar si in anotimpul rece zona se bucura de o iarna moderata, gratie padurilor de foioase, iar baile in piscinele cu apa termala, in aer liber, sunt o experienta frumoasa in iarna.

Pentru cei care doresc sa asiste la obiceiurile de sarbatori, se pot face vizite la stana de oi, unde se asista la prepararea branzei si unde sunt prezentate mestesuguri vechi. De asemenea, doritorii pot lua parte la taiarea si pomana porcului. De sarbatori, hotelierii si proprietarii de pensiuni servesc oaspetii cu tuica de casa (tuica de Bihor) si organizeaza mese festive, atat pentru Craciun, cat si pentru revelion.

O vacanta de Craciun la Baile Felix costa in jur de 580 Ron de persoana, pentru un sejur de 3 nopti. Vacanta de revelion este mai scumpa, pretul ajungand la 1400 Ron de persoana.

Sarbatori de iarna in Oradea

Aflata in partea de vest a Romaniei, Oradea este capitala de judet in Bihor si totodata una dintre principalele atractii turistice ale zonei. Orasul este deosebit de ofertant din punct de vedere al monumentelor. Palatul de Justitie, Palatul Primariei si cel al Episcopiei Greco-Catolice sunt trei dintre principalele atractii arhitecturale.

Daca iti petreci vacanta de sarbatori aici, merita sa faci o plimbare prin centrul istoric al orasului, pentru a descoperi Palatul Episcopal, Sirul Canonicilor si Basilica Romano-Catolica, cele trei fiind cunoscute sub numele de Complexul Baroc.

O camera dubla la o pensiune de 4 margarete din Oradea costa aproximativ 125 Ron pe noapte, in timp ce o camera de lux ajunge la 250 Ron pe noapte.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea