Vacante

#the gladiator #gladiatorul #roma #locatii filme #tururi filme #maroc

Tururi si locatii din filme IV: Gladiatorul

Locatiile in care s-a filmat The Gladiator sunt la fel de impresionante precum muzica, design-ul si actorii care au fost premiati cu Oscar. Un oras nascut din nisipul rosiatic al Saharei sau o padure veche de peste 1000 de ani sunt doar doua dintre aceste locatii.

gladiator imperiuArta gladiatorilor il duce pe turist departe, din lumea antichitatii pana la Roma Italiei de astazi, iar experientele care i se ofera nu pot fi decat fascinante.

“The Gladiator” a fost filmat in mai multe locatii, intre ianuarie si mai 1999: Surrey (Marea Britanie), Ouarzazate (Maroc), Alabama Hills din California, Toscana (Italia) si Malta. Iti prezentam in continuare primele doua zone, folosite ca locatii de baza pentru film.

Bourne Woods, padure veche de 1000 de ani

Filmul se deschide cu scena de lupta dintre soldatii Imperiului Roman si trupele germanice. Eroul principal, Maximus (Generalul Maximus Decimus Meridius) isi conduce armata romana impotriva germanilor barbari, in anul 180 AD. Dorind sa puna capat unui sir lung de razboaie, Maximus obtine victoria si, odata cu ea, respectul batranului Imparat Marcus Aurelius.

Bourne Woods scena de inceputDaca filmul incepe cu una dintre cele mai dramatice scene, introducand publicul in atmosfera de lupta, in realitate, locurile acestea sunt mult mai pasnice. Filmarile s-au desfasurat timp de 3 saptamani in Bourne Woods, comitatul Surrey, din Marea Britanie.

Din documentele vechi ale timpului, se stie ca zona este impadurita inca din anul 1086. Astazi este o  arie protejata , cu natura salbatica, vizitata de turisti care vin aici sa se relaxeze. Unii se plimba cu bicicleta, altii vin aici insotiti de animalele de companie, altii isi petrec weekendul cu familia, bucurandu-se de linistea naturii. Padurea detine o parcare, o zona de picnic , toalete si spatii de joaca pentru cei mici.

Bourne Woods picnicIn padure sunt organizate diverse activitati, legate in special de domeniul botanicii. Tururile, potrivite atat pentru adulti cat si pentru copii, propun: plimbari si discutii despre plante medicinale, identificarea florilor de primavara, identificarea copacilor fructiferi, intalnire cu Mos Craciun in sezonul sarbatorilor de iarna etc. Mai multe detalii afli aici si aici.

Un castel tacut de nisip, in Ouarzazate

Dupa ce-si inmormanteaza sotia si fiul ucisi la porunca lui Commodus, Maximus este capturat si dus in Zucchabar, intr-o provincie din nordul Africii. Este luat de Proximo, capul unei scoli de gladiatori si devine faimos printre gladiatorii care aduna un numar impresionant de oameni la spectacolele de lupta.

OuarzazateScenele de sclavie, drumul prin desert si pregatirea din scoala de gladiatori sunt filmate in Ouarzazate, Maroc. Oras aflat in sudul Marocului, Ouarzazate (nume care inseamna “fara zgomot”), este astazi o mare atractie turistica si cinematografica. Aici au fost filmate diverse productii precum Mumia, Babel, Asterix si Obelix: Misiunea Cleopatra, Lawrence al Arabiei sau Gladiatorul.

Ouarzazate. Situat intr-o zona desertica, la poalele muntilor Haut Atlas, pe inaltimi care ajung la 1200 metri, Ouarzazate este supranumit “Poarta Desertului”. Regiunea, aflata la o distanta de 200 km de Marrakesh, contrasteaza prin masivele muntoase acoperite de zapada si climatul saharian, unde oamenii traiesc in oaze, de-a lungul vailor Dades si Draa.

Kasbah de TaourirtOrasul este folosit ca punct de plecare pentru cei care doresc sa viziteze Sahara, astfel incat turismul a inflorit in zona si au aparut diverse hoteluri cu strandarde inalte, cluburi de golf, agentii de voiaj, inchirieri de masini, un aeroport etc.  Pe de alta parte, numarul restaurantelor nu este deloc mare, astfel incat alternativa o reprezinta mancarea stradala, vanduta la tarabele din piata centrala.

Din cauza climei desertice, cele mai bune perioade pentru a vizita orasul sunt primavara si toamna. Daca vizitezi Ouarzazate-ul in anotimpul rece, trebuie sa ai la tine haine groase, in special seara, cand temperaturile scad drastic. Pentru mai multa siguranta, poti cere la hotel sa ti se dea o patura in plus. O camera la un hotel de 4 stele incepe cam de la 57 euro pe noapte.

Kasbah Taourirt, OuarzazateKasbah de Taourirt. Cei care ajung in Ouarzazate trebuie sa vada monumentul istoric Kasbah de Taourirt, intrat in patrimoniul mondial UNESCO. Uriasa cladire reprezinta un kasbah (sau quassabah), un fel de fortareata islamica, folosita ca resedinta de catre conducatorul unei regiuni. Kasbah-ul, avand rol de aparare, este construit de obicei pe un relief inalt si are ziduri drepte, de obicei fara ferestre.

In secolul al XIX-lea, istoric Kasbah de Taourirt a fost locuit de Pasa din Marrakech, Thami El Glaoui. Cladirea, cu ziduri modelate de vanturi si ridicata din materiale simple precum lutul, paiele sau varul, se confunda cu decorul caramiziu al desertului.

O singura alee ingusta si intortocheata leaga lumea exterioara de complexul de case si turnuri. In curtea interioara se organizeaza spectacole folclorice si, in luna mai, aici are loc Sarbatoarea Trandafirilor. 

Ait Benhaddou. Pentru a filma orasul african unde Maximus este vandut ca sclav, s-a folosit ca locatie zona Ait Benhaddou, din apropierea Ouarzazate-ului. Se ajunge cu masina in aproximativ 40 de minute. Orasul fortificat a intrat in patrimoniul mondial UNESCO inca din 1987.

rasarit la Ait BenhaddouAit Benhaddou este un “ksar”, care reprezinta un amestec intre un kasbah si alte cladiri cu scopuri diferite: locuinte ale oamenilor de rand, cladiri publice, granare, staule etc. Ksar-ul este un tip de locuinta de factura traditionala, presahariana. Nu se stie de cand este zona locuita, insa primele semne de populare ajung undeva in antichitate.

Orasul vechi este despartit de partea moderna, aflata pe malul celalalt al raului catre traverseaza Ait Benhaddou. In orasul vechi nu exista apa curenta si electricitate, insa mai sunt cativa locuitori care nu s-au mutat dincolo.

Se spune ca femeile cu probleme de fertilitate trebuie sa petreaca o zi si o noapte in mausoleul Ait Benhaddou pentru a putea deveni mame.

Proximo si sclaviiDaca vrei sa ramai cu un suvenir pretios, pregateste-ti aparatul de fotografiat la rasaritul soareului sau la apus, cand lumina galben-rosiatica invadeaza cladirile orasului. Panorama este impresionanta.

Gladio-turismul: ce legatura exista intre o simulare de lupta si un masaj de relaxare

Povestea luptatorilor din Roma antica, siliti sa se bata pana la moarte, a devenit o puternica atractie turistica. Astfel, s-a nascut un termen relativ recent, “gladio-turismul” si exista chiar Oferte speciale, in care turistii pot trai la propriu experienta unui astfel de luptator.

Maximus luptand in arenaItalienii, inventivi si totodata receptivi la succesul filmului, au creat o “Scoala de Gladiatori” la Roma, destinata celor care doresc sa traiasca o experienta deosebita.

Scoala apartine societatii Gruppo Storico di Roma si propune programe care includ: camera la hotel, prezentarea contextului istoric, echipament de gladiator (tunici, sandale, arme false etc), training de lupta si distractia ca atare.

Spre deosebire de omologul sau din Imperiul Roman, “gladiatorul” contemporan o duce mult mai bine: nu este obligat sa lupte pana la moarte si, dupa ce iese din “rol”, merge sa se relaxeze intr-un spa.

Un astfel de pachet costa in jur de 500 euro. Mai multe detalii gasesti pe site-ul oficial.

Daca vrei sa afli cate ceva si despre alte tururi si locatii din filme , citeste articolele despre Mandrie si Prejudecata,  Codul lui Da Vinci si seria Harry Potter.

Participa la concursul de turism si castiga genti de calatorie Lamonza pentru vacanta ta.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea