Vacante

#manastire #manastiri #oltenia #cozia #polovragi #hurez #turism #turism monahal

Turism monahal in Oltenia

Odata cu venirea primaverii si incalzirea vremii, poti sa te gandesti spre noi destinatii pentru excursii de un week-end, ori pentru o mini-vacanta. O idee buna pentru cei care vor sa imbine sentimentul apropierii de Dumnezeu cu plimbarile in aer liber si descoperirile arhitecturale, se pot gandi sa opteze pentru turismul monahal. Si cum una dintre cele mai bogate zone in acest sens este cea a Olteniei, iata unde poti practica acest tip de turism in zona Vaii Oltului.

Zona Horezu este una cunoscuta nu doar datorita ceramicii sale unice, ci si prin bisericile si manastirile care pot fi gasite in apropiere. Astfel, de jur-imprejurul Horezului, pe langa Manastirea Hurezi si in zona Valcea, sunt situate majoritatea manastirilor din nordul Olteniei care pot fi vizitate pornind din Horezu. Daca vrei sa mergi sa vezi aceasta localitate, poti planui si un pelerinaj la bisericile, schiturile si manastirile din zona. Iata ce astfel de monumente poti vizita.
 

Unde poti merge
 

Biserici
 

Biserica Horezu, cu hramul "Intrarea Maicii Domnului in Biserica"  este asezata in centrul orasului Horezu si poarta urmele traditiei orasului-targ din nordul Olteniei. A fost construita intre anii 1800-1804 de catre Ioan Ursanu, vataful de plai din acel timp si a fost declarata monument istoric. Tot in Horezu mai poti gasi si biserica cu hramul "Nasterea Maicii Domnului", care a fost construita in 1946 de preotul Mateescu Brutus impreuna cu locuitorii orasului.

Biserica “Toti Sfintii” din Balanesti. Acest lacas de cult este considerat a fi cea mai veche biserica din zona Horezu. A fost construita pe vremea lui Matei Basarab de catre Mitropolitul Tarii Romanesti, Stefan iar pictura dateaza din 1658, atunci cand a fost sfintita de catre ctitor, pe vremea domnitorului Mihnea al III-lea. Este renumita pentru pictura unicat in Europa, in care este reprezentata "Femeia cu coasa".

Lacasul bisericesc cu hramul "Intrarea Maicii Domnului in Biserica" si "Sfantul Ioan Botezatorul" din Ursani este un alt monument istoric important din zona. Lacasul de cult a fost construit in anul 1800 de catre Ioan Ursanu si adaposteste mormantul fostului prim-ministru al Romaniei, Ion Gh. Duca.
 

Manastiri
 

Sursa foto: manastiri-romanesti.infoCozia

Manastirea Cozia este probabil cel mai vizitat lacas de cult din zona Vaii Oltului. Fiind situata pe drumul national Ramnicu Valcea - Sibiu, pe malul drept al Oltului, intre munti impaduriti cu brazi , fagi, stejari si tei, manastirea este unul dintre cele mai vechi monumente din tara. Este cunoscuta pentru faptul ca a fost cladita de voievodul Mircea cel Batran, dupa un sfat al cunoscutului calugar Nicodim de la Tismana. De altfel, domnitorul este inmormantat in interiorul bisericii complexului manastiresc, care a fost pe vremuri adapost pentru soldatii si locuitorii care se refugiau din calea dusmanilor care cotropeau tara. Despre aceasta manastire se spune ca gazduieste o adevarata comoara:  sculptura in piatra, lemn, pictura murala si un stil arhitectonic special.

class ="xirtireh" href="//www.acasa.ro/hurez" title="hurez">Hurez

Acest locas, cu hramul "Sfintii Imparati Constantin si Elena" este situata la 1 kilometru de oras si la 50 kilometri de localitatea Ramnicu Valcea pe Drumul National 67. Locasul a fost ridicat intre anii 1690-1693 de catre Constantin Brancoveanu, fiind considerat a fi unul dintre cele mai frumoase monumente religioase din Romania. Datorita acestui lucru si pentru faptul ca este cea mai mare constructie brancoveneasca manastirea a fost inscrisa in patrimoniul UNESCO.

Bistrita

Manastirea Bistrita cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" este asezata la intrarea in defileul Bistritei, chiar la poalele muntilor Capatanii. A fost ctitorita in secolul al XV-lea de catre fratii Craiovesti si restaurata apoi in anul 1683 de catre domnitorul Constantin Brancoveanu. Este cautata de multi dintre crestini datorita faptului ca gazduieste moastele Sfantului Grigorie Decapolitul. Acest locas a trecut de-a lungul timpului prin mai multe incercari: a fost distrusa de domnitorul Mihnea cel Rau si a suferit o avarie la cutremurul din 1838, insa de fiecare data a fost reconstruita. Domnitorii Gheorghe Bibescu si apoi Barbu Stirbei au construit aici un palat voievodal ca resedinta de vara, iar in mijlocul curtii a fost inaltata o biserica domneasca gen catedrala. Pictura monumentala din interior poarta semnatura lui Gheorghe Tatarescu. Tot aici a existat si un important centru tipografic, care in 1508 a tiparit "liturghierul lui Macarie".La Manastirea Bistrita a existat o binecunoscuta scoala de gramatici, copisti si miniaturisti, iar cronicarul Mihail Moxa a scris aici prima istorie universala intitulata "Da-inceputul lumii deintai pana la 1489". In timpul razboiului de independenta din 1877 manastirea a servit ca spital pentru prizonierii turci si pentru ranitii romani, iar apoi corpul de cladiri a fost destinat unei scoli de ofiteri si subofiteri unde au studiat generalii Dragalina si Eremia Grigorescu.

Arnota

In apropiere de Manastirea Bistrita se afla Manastirea Arnota, localizata in comuna Costesti, judetul Valcea. Aceasta a fost ctitorita de Matei Basarab in 1633-1634, cu hramul "Sfintii Arhangheli Mihail si Gavriil", pe temelia unei biserici mai vechi. Biserica poarta cu sine legenda conform careia Matei Basarab a zidit manastirea aici deoarece, inainte de a fi domn,  se ascunsese aici de turci.

In timp, biserica a mai suferit modificari: pridvorul cu turla i-a fost adaugat de catre Constantin Brancoveanu, la inceputul domniei lui, odata cu reparatiile, in anii 1705-1706.

Tot el ii reconstruieste catapeteasma, o adevarata opera de arta sculpturala, in stil brancovenesc, care din 1913 se afla la muzeul din Bucuresti si renoveaza pictura, fara sa o inlocuiasca pe cea originala. Locasul are o importanta istorica si religioasa deosebita si datorita faptului ca in pronaosul bisericii actuale se afla doua morminte: mormantul lui Matei Basarab, care a fost adus la Arnota de la Targoviste si mormantul lui Danciu vel-vornic, tatal lui Matei Basarab, fost ostean al lui Mihai Viteazul.
 
Manastirea dintr-un lemn si Surpatele

Manastirea Surpatele, aflata la 20 kilometri de Ramnicu Valcea poarta hramul "Sfanta Treime", fiind ctitorita la inceputul secolului al XVI-lea. Interiorul sau gazduieste o fresca originala ramasa intacta pana in ziua de azi, iar in exterior se afla langa Manastirea dintr-un Lemn, de care se leaga prin intermediul unei carari, printr-o livada de pruni.

Manastirea dintr-un lemn isi sarbatoreste hramul cu ocazia sarbatorii Nasterii Maicii Domnului si il are drept ctitor pe domnitorul Constantin Brancoveanu. Legenda spune ca aceasta biserica a fost construita dintr-un singur trunchi de stejar batran. Are o forma dreptunghiulara, este inconjurata la exterior de un brau in torsada, sapat in grosimea lemnului, cu un pridvor deschis, fara turla. Iconostasul a fost sculptat in lemn de tei in anul 1814, fiind o veritabila opera de arta, ca si multe dintre icoanele de lemn care impodobesc bisericuta in interior. In spatele Manastirii inca se mai afla cativa stejari seculari iar in interior exista o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului.

Sursa foto: Panoramio.comPolovragi, Jgheaburile si Govora

Aceste trei manastiri sunt printre cele mai cunoscute din tara, nu doar datorita peisajelor naturale, ci si datorita preotilor care slujesc aici, despre care se spune ca sunt printre cei mai “cu har”.

Manastirea Polovragi a fost ctitorita in secolul al XVIII-lea de logofatul Danciu Paraianu cu hramul "Adormirea Maicii Domnului" se afla printre cele mai cautate manastiri din zona, asa cum este si cea de la Jgheaburile, care gazduieste Izvorul Tamaduirii, asa cum este numit izvorul de ape sulfuroase din zona. Aceasta din urma manastire a fost ctitorita in secolul al XIV-lea de catre Radu Negru si reconstruita in secolul XVII de catre Matei Basarab, intr-o vale adanca si ingusta, marginita de rapi inalte si ape repezi, impadurite si alunecoase.

Complexul Govora este recomandat mai ales celor care au nevoie de liniste. Aceasta manastire este una retrasa, fiind asezata intre dealuri, fiind construita in secolul al XIV-lea - al XV-lea. Acum complexul manastiresc cuprinde chilii spre est, nord si vest, turnul clopotnitei si biserica, care gazduieste o pictura pretioasa din secolul al XV-lea.

Manastirea Frasinei este cunoscuta drept cea mai stricta manastire din tara noastra, fapt care i-a atras numele de Athos romanesc. Regulamentul Sfantului Ierarh Calinic a impus unicitatea lacasului: nu se mananca niciodata carne in manastire, se interzice cu desavarsire accesul femeilor, iar slujba se tine de la miezul noptii si pana dimineata. In plus este si loc de unitate ortodoxa, datorita faptului ca gazduieste calugari din toate zonele tarii. Despre acest locas se spune ca este unul in care poruncile sfinte traiesc intens, fapt pentru care aici se fac si cele mai puternice slujbe pentru alungarea diavolului din corpul celor posedati.
 

Unde te poti caza
 

Daca te-ai decis sa mergi intr-un pelerinaj pe la aceste biserici si manastiri, ar trebui sa iti planuiesti din timp excursia. Pentru cazul in care mergi cu trenul sau cu masina, impreuna cu familia sau prietenii, ar fi indicat sa va stabiliti punctele in care veti poposi pentru a innopta. Posibilitatile dintre care poti alege sunt cele de cazare in cadrul manastirii, acolo unde manastirile ofera un astfel de serviciu ori la pensiunile sau casele private din zona.

In primul caz, ar fi indicat sa te interesezi din timp in legatura cu preturile practicate pentru cazarea si masa in interiorul manastirii, aceste detalii putand fi aflate fie la telefon, fie de la cei care organizeaza excursii spre aceste destinatii. In plus, daca vei merge in excursie cu ocazia unei sarbatori religioase, precum Pastele, ar trebui sa-ti faci o rezervare din timp, pentru ca multe dintre locuri se rezerva cu mult timp inainte.

Si tine minte faptul ca daca te vei caza in manastire, va trebui sa te supui regulilor impuse in interiorul acesteia: culcarea si trezirea se fac la anumite ore, muzica si galagia nu sunt permise, meniul este cel stabilit de catre gazde etc.. Preturile difera de la manastire la manastire, insa la inceputul acestui an preturile vehiculate erau intre 50 si 100 de lei pe zi, cu masa si cazare incluse.

In al doilea caz, in ce priveste cazarea la case private sau pensiuni, ar trebui sa stii ca rezervarile in zonele aglomerate se fac din timp, vara fiind perioada cea mai aglomerata a anului. Rezervarile se pot face fie prin telefon, fie pe site-urile de internet, in cazul locatiilor care beneficiaza de o astfel de facilitate. Preturile sunt in intervalul 60-130 de lei pe zi, pentru cazare si mic dejun, costul restului meselor zilei fiind stabilit impreuna cu gazda.
 

Sursa foto : Panoramio.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea