Vacante

#low-cost #avion #bilete #pasageri #zboruri

Tot mai multi romani zboara cu low-cost

Piata aeriana autohtona este considerata a fi printre cele mai dinamice din lume, cu o majoare de 25% pe an Anul trecut peste patru milioane de romani au calatorit cu avionul, ceea ce reprezinta o crestere a numarului acestora cu circa 25-30%, fata de 2006.

Preferinta romanilor pentru cursele low-cost si biletele uneori foarte ieftine pe aceste zboruri au plasat tara noastra pe primul loc in Uniunea Europeana din punctul de vedere al cresterii numarului de pasageri care au folosit transportul aerian, conform biroului de statistica al UE, Eurostat.

„Cresterea este una dintre cele mai dinamice din lume, rata clientilor majorandu-se cu 25% in fiecare an, pana la 4,72 milioane persoane in 2006 fata de 2005, a declarat Monte Fraizer, directorul pentru Europa de sud est al Boeing. El a adaugat ca destinatiile de zbor din Romania se extind cu rapiditate, iar numarul clientilor operatorilor de profil va creste in continuare.  

Romanii au calatorit cel mai mult in interiorul spatiului european, numarul pasagerilor catre sau dinspre alte state membre UE ridicandu-se la 3,6 milioane, fata de 675.000 de persoane care au calatorit in state dinafara blocului si comparativ cu doar 381.000 de persoane care au folosit avionul pentru a se deplasa in interiorul tarii.

Rezervarile low-cost au crescut cu 20% Totusi, concetatenii nostri calatoresc cel mai mult cu masina proprie si apoi cu autocarul, spune Dragos Anastasiu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT). „Pana acum, biletele de avion, mai ales cele pe rutele low-cost, au fost destul de ieftine. Intre timp, pretul lor va creste si vom vedea daca romanii vor mai alege acest mijloc de transport", mai adauga Anastasiu. Acesta a precizat ca tendinta de folosire in crestere a avioanelor ca mijloc de transport s-a inregistrat din ultimii 3-4 ani, iar cresterile au fost intre 25 – 30%.

De asemenea, Cristina Irimia, director de marketing la J’Info Tours spune ca, pentru 2008, agentiile au rezervat mai multe chartere ori au ales avioane mai mari. „Rezervarile au fost in crestere cu 10 – 15% pe cursele clasice si cu + 20% pe cele low-cost", mai adauga Irimia. In ciuda cresterii puternice, numarul romanilor care au calatorit cu avionul in 2006 ramane de aproape 50 de ori mai mic decat numarul de pasageri din Marea Britanie, statul membru UE cu cel mai mare trafic aerian , de 211,2 milioane de pasageri.

Prin aeroportul bucurestean Henri Coanda au trecut, in 2006, aproape 3,5 milioane de pasageri, ceea ce plaseaza punctul de transport aerian pe locul 19 printre principalele aeroporturi ale statelor europene. Calatoriile aeriene in UE, in cifre Numarul total al persoanelor dintr-un stat membru UE care au luat avionul in 2006 a fost de 738,4 milioane, in crestere cu 5% fata de anul precedent Aeroportul londonez Heathrow a fost cel mai aglomerat din UE in 2006, cu un numar de 67,3 milioane de calatori, fiind urmat de Charles-de-Gaulle din Paris, cu aproape 56,5 milioane de pasageri si de Main, din Frankfurt, cu 52,4 milioane de persoane.

Numarul britanicilor care au folosit transportul cu avionul in 2006 a crescut usor, cu 3,5% anul trecut fata de 2005. Dupa Marea Britanie, cel mai mare numar de pasageri l-au avut Germania (peste 154 milioane persoane), Franta (113,18 milioane) si Italia (95,9 milioane).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea