Vacante

#vacanta #dubrovnik #croatia

Toamna se poarta Dubrovnik

Pe strazile inguste, construite in piatra alba, se plimbau, demult, piratii. Cateva veacuri mai tarziu, s-au plimbat armatele yugoslave care le-au distrus in proportie de 70%. Totusi, orasul a gasit forta sa se refaca in totalitate, astfel ca, astazi, ai ocazia sa vizitezi Dubrovnikul aventurierilor secolului al VII-lea si nu Dubrovnikul bombardamentelor deceniului trecut.

Cand patrunzi prin poarta principala a cetatii te simti ca si cum ai face salturi in istorie. Istoria Dubrovnikului, cel mai important port martim al Croatiei, se imparte intre toate imperiile care au dominat pe rand coasta Adriaticii. Vezi stradute ramase de la stramosii romani, case in stil venetian cu acoperisuri din tigla rosie, moschei otomane sau, din contra, biserici catolice in stil gotic.

Ce vizitezi


Strada principala a Dubrovnikului este un autentic monument de arta. Placa (sau Stradun) desparte orasul in doua parti si se constituie ca debuseu pentru toate strazile laterale. Astfel ca, in Dubrovnik, nu ai cum sa te ratacesti. Daca cobori dealul pe care este asezat orasul, vei ajunge intotdeauna in centrul lui, iar daca il urci ajungi la vechile ziduri de aparare.
Construita din dale de piatra, Placa este marginita de case cu fatade impodobite care redau atmosfera medievala a secolului al VII-lea si de numeroase monumente declarate patrimoniu mondial. Printre ele Fantana cea Mare pozitionata imediat la intrarea in cetate cu 16 izvoare care acum cinci secole era singura sursa de apa pentru intreg orasul.

Imediat in stanga ei gasesti intrarea in una dintre cele mai vechi biblioteci din lume in care s-a organizat un impresionant muzeu. Tot aici ai si accesul spre zidurile cetatii care strajuiesc orasul. Costa 6,5 euro plimbarea pe deasupra Dubrovnikului si dureaza aproximativ doua ore, timp in care ai ocazia sa privesti orasul si litoralul Adriaticii din toate unghiurile posibile. Culorile se schimba la fiecare pas.

Marea este cand albastra, cand siclam sau verde, iar acoperisurile caselor variaza de la rosu aprins pana la maro caramizu. Plimbarea este incantatoare, dar obositoare pentru cei neobisnuiti cu efortul fizic deoarce vor avea de urcat si coborat numeroase scarite inguste. De asemenea, ar fi indicat sa te aprovizionezi cu apa potabila mai ales daca ziua este torida.

Continuand vizita vei observa numeroase biserici, Catedrala, piatete construite din marmura precum si Orologiul din capatul strazii. Sub el, veidescoperi a doua poarta a orasului vechi care face trecerea la plajele si insulele Adriaticii.

Orasul de sus


In partea stanga a strazii principale ai de urcat numeroase scari inguste, intrerupte din cand in cand de strazi paralele cu Placa. Aici se desfasoara viata de noapte a Dubrovnikului. Ai de ales dintr-o puzderie de restaurante si terase cu meniuri bogate in fructe de mare sau in celapi, mancarea traditionala a croatilor. Au aspect de mititei romanesti si gust asemanator, dar se mananca cu ceapa si sos de rosii. Preturile variaza de la 8 euro pana la 12 euro pentru un platou, in timp ce berea costa intre 2,5 euro si 4 euro.

Cat te costa sa ajungi la Dubrovnik


Pentru sfarsitul de septembrie, agentiile ofera circuite cu autocarul de-a lungul intregii coaste Adriatice croate. O saptamana te costa intre 450 de euro si 500 de euro, dar nu uita sa adaugi preturile de cazare.

Daca doresti sa calatoresti cu avionul este bine sa stii ca nu exista curse directe Romania- Dubrovnik si nici nu se organizeaza chartere. Totusi, Dubrovnikul detine un aeroport propriu, in concluzie, exista posibilitatea de a ajunge cu avionul din alte orase ale Europei.

Masina personala pare a fi cea mai buna solutie, Dobrovnikul fiind un important nod rutier .

Vacanta de toamna la Dubrovnik


Toamna poate fi o anotimpul perfect pentru a merge la Dubrovnik. Caldura inabusitoare specifica sezonului estival nu mai este atat de puternica, numarul turistilor se diminueaza, iar preturile scad cu 10-15%, dupa cum afirma Ioana Ratea, agent de turism la agentia turism .
“Desi nu este o destinatie de top pentru romanii care s-au speriat de razboaiele balcanice din anii ‘90, Croatia ofera o cultura bogata si orase incantatoare care merita vizitate. De asemenea, Croatia este aproape tot timpul anului in sezon turistic , aici variatiile de clima fiind seminificative. Si, totusi, in lunile de toamna preturile scad”, afirma acelasi agent de turism.

In ceea ce priveste oamenii, turistii spun ca sunt tot timpul zambitori de parca istoria zbuciumata a Croatiei nu ar fi lasat nicio urma in viata lor. De exemplu, Jacques S. (Franta) pe care l-am intalnit plimbandu-se pe stradutele Dubrovnikului afirma ca oamenii sunt foarte primitori si amabili si recomanda sucul de grenadine , adevarata binecuvatare a Dubrovnikului pentru turisti in timpul zilelor calduroase.
Xavier (Spania), intalnit pe meterezele zidului de aparare a Dubrovnikului, spune despre acesta ca este principalul monument architectural al Croatiei si ca ofera o priveliste magica asupra orasului si a coastei Adriatice.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea