Vacante

#obiective turistice #oras #cetate #romania #timisoara

Timisoara, vacanta in Viena Romaniei

Fosta cetate a Timisoarei este astazi al treilea oras ca marime din Romania si unul dintre cele mai frumoase locuri din tara noastra. Cei care viziteaza orasul de pe malurile Begai promit sa revina, iar localitatea si-a castigat renumele de “Viena romaneasca”. Daca vrei sa afli ce obiective turistice nu ar trebui sa ratezi in Timisoara, citeste randurile care urmeaza.

Actuala resedinta de judet a judetului Timis este un oras vechi de peste 730 de ani, o veche cetate fortificata cu ziduri, bastioane, santuri cu apa si valuri de pamant, care se numea in 1212 Castrum Temesiense. Era situata la rascrucea drumurilor comerciale si militare, astfel ca a devenit un obiectiv principal al disputei dintre turci si austrieci, fiind apoi dorita de burghezia si aristocratia maghiara.


Ce obiective turistice sa nu ratezi in Timisoara


Odata ajuns in acest oras, ai cateva locuri pe care ar fi bine sa le vezi. Printre acestea se afla Piata Unirii, Palatul Baroc, Monumentul Sfintei Treimi, Piata Victoriei, Teatrul National etc.

Piata Unirii. Acest loc, situat in centrul orasului este un loc reprezentativ pentru Timisoara, devenind in timp o emblema a orasului. Este cea mai veche piata a orasului, construita in stil baroc si gazduieste cateva monumente incarcate de istorie: Domul sau Catedrala Episcopala Romano-Catolica, Palatul Baroc, Episcopia Ortodoxa Sarba, Catedrala Episcopala Ortodoxa Sarba, Liceul Teoretic N. Lenau, Monumentul Sfintei Treimi, fantana cu apa minerala si alte cladiri din secolele al XVIII-lea – al XIX-lea. Daca te vei plimba prin piata, vei gasi in dreptul farmaciei de langa Palatul Baroc, printre dalele ce formeaza pavajul pietei o piatra inscriptionata cu planul fostei Cetati a Timisoarei din sec. al XIX-lea.

Palatul Baroc. Este situat in centrul Timisoarei, in Piata Unirii si are o vechime de aproximativ 300 de ani. A fost de-a lungul timpului resedinta oficiala a comitelui de Timis, a guvernatorului Banatului Timisan si al Voivodinei si a Prefecturii. Insa din 1984 este locatia ce gazduieste Muzeul de Arta.

Monumentul Sfintei Treimi. Acest monument este amplasat in centrul Pietei Unirii, in memoria victimelor molimei de ciuma din 1738-1739. A fost construit in stilul baroc, cu un piedestal imbogatit cu statui de sfinti in partea inferioara si basoreliefuri care reprezinta scene din timpul epidemiei de ciuma.

Episcopia Ortodoxa Sarba. Este amplasata in Piata Unirii, langa Catedrala Episcopala Sarba, fiind construita in anii 1745 in stil baroc, cu o fatada care a fost transformata cu elemente de arhitectura sarba in anii 1900.

Domul. Cladirea Catedralei Episcopale Romano-Catolice a fost construita in anii 1740, fiind considerata astazi cea mai valoroasa opera de arhitectura baroca din Timisoara. Altarul principal, semicircular, realizat din marmura, este dedicat Sfintei Treimi si are la baza statui aurite de sfinti si de ingeri. Altarele interioare sunt in stil gotic, decoratiunile in stil baroc cu elemente rococo create la Viena iar ceasurile si orga au fost fabricate in atelierele timisorene.

Piata Libertatii si Primaria veche. In aceasta piata, care este una dintre cele mai vechi ale orasului se afla vechea primarie, dar si cateva monumente: cel al Sfantului Ioan Nepomuk, un bust al lui Decebal, precum si Palatul Contelui de Soro (sau Casa Comandantului Militar). Piata a fost construita in anii 1730 dupa planurile unui arhitect italian si a fost refacuta in anii 1850 si 1935. Stilul fatadei cladirii primariei combina elemente de ornamentatie baroca si renascentista.

Palatul Dicasterial. Este o cladire construita in stil renascentist, fiind o copie a Palatului Strozzi din Florenta. Este cea mai mare cladire din oras, avand trei curti interioare, 273 de camere si 365 de ferestre. Denumirea sa provine din grecescul „dikasterion” care in antichitate denumea „curtea cu juri”. In prezent gazduieste Tribunalul Judetean, Judecatoria Timisoara si Parchetul.

Catedrala Mitropolitana Ortodoxa. Este si ea una dintre cladirile emblematice ale orasului de pe malul Begai. A fost construita in anii 1930 intr-un stil care combina armonios elemente de arhitectura bizantina si de arhitectura veche romaneasca moldoveneasca, cu o pardoseala interioara dupa modelul covoarelor banatene. Are 11 turnuri, o inaltime de 83 de metri, o forma sub forma de cruce si sapte clopote facute dintr-un material rar, adus din insulele Sumatra si Borneo. Aceste clopote au fost acordate de compozitorul Sabin Dragoi si sunt actionate electric. Catedrala a fost sfintita in 1946 in prezenta ctitorului sau, regele Mihai I al Romaniei si poarta hramul SfintiiTrei Ierarhi si a Sfantului Iosif de la Partos. Subsolul Catedralei adaposteste colectia de Arta veche bisericeasca a Arhiepiscopiei Timisoarei.

Sinagoga din Cetate. Aceasta cladire dateaza din anii 1860, atunci cand a fost construita in stil maur, dupa proiectul arhitectului Ignatz Schumann. Planul bisericii este in forma de cruce greaca, cupola este semisferica iar exteriorul are putine decoratii de ceramica smaltuita. In prezent este in curs de renovare. 

Opera si Teatrul National. O alta cladire emblematica a orasului este cea a Operei – Teatrului National, care poarta urmele istoriei: aici se tineau reprezentatii teatrale – trupa Pascaly, din care facea parte si Mihai Eminescu, concerte ale marilor vremii – Franz Liszt si Johann Strauss fiul. Este construita in stil renascentist, care se pastreaza si azi. Cladirea gazduieste patru institutii culturale importante, Opera Romana, Teatrul National, Teatrul German de Stat si Teatrul Maghiar de Stat, Timisoara fiind singurul oras european unde functioneaza trei teatre de stat in limbi diferite.

Bastionul. A fost construita in anii 1720 si este cea mai mare cetate in stil Vauban din tara noastra. Avea 9 bastioane si avea un important rol de aparare., insa la inceputul secolului al XX-lea s-a decis demolarea ei. Astazi mai exista doar cateva parti din fortificatiile postei cetati a Timisoarei.

Lupa Capitolina. Aceasta statuie din bronz este localizata in Piata Victoriei in mijlocul unui covor de flori si a fost primita in dar din partea oficialitatilor din capitala Italiei, Roma, in anul 1926. Este copia de bronz a lupoaicei capitoline din secolul al V-lea i.Hr., simbol al Romei si al latinitatii.

Castelul Huniade. Are o vechime de aproximativ 300 de ani, fiind construit de mesterii italieni pentru a-i servi drept resedinta regelui Carol Robert de Anjou. Numele castelului provine de la numele lui Ioan Huniade, fost Conte de Timis. In 1849, cladirea a fost distrusa pana in temelii si a trebuit sa fie complet refacuta, forma sa actuala datand din 1856. Din 1946 gazduieste Muzeul Banatului , sectiile de istorie si stiintele naturii.

Palatul Dejan. A fost construit in anii 1700 si reconstruit in 1800, fiind la inceput proprietatea unei familii de origine franceza. Partea din spate a palatului a fost construita mai tarziu ca un han, la parter fiind grajdurile pentru cai, iar la etaj camerele. Aceasta parte a cladirii a gazduit o perioada de timp un bazar, apoi in timp a mai fost construit un etaj unde a fost deschis un cazinou. Stilul arhitectural a fost modificat, cladirea devenind una dintre cele reprezentative pentru  stilul neoclasic.    

Piata Victoriei. Este o emblema a orasului, fiind cunoscuta mai ales cub numele de Piata Operei sau Piata Revolutiei. Este amplasata in centrul orasului, fiind marginita de cladiri vechi, ce poarta amprenta arhitecturii secession a Timisoarei la inceput de secol XX. Este incadrata de cladiri-emblema ale orasului: catedrala mitropolitana, construita in stil bizantin moldovenesc, cu turnurile acoperite de tigla smaltuita, in partea de sud a pietei; cladirea teatrului si a operei, in partea de sud, in rest fiind cladiri vechi, care sunt acum fie sedii de locuinte, magazine, restaurante sau baruri, dar si locuinte pentru timisoreni. In partea centrala se afla o suprafata verde, cu flori, alee cu banci si fantani arteziene, cei care vin aici putand sa hraneasca stolurile de porumbei. In zona pietonala pe parcursul anului au loc diverse evenimente - targ de iarna , targ de martisor , concerte si alte manifestari cultural-artistice, iar cei care trec pe aici au dovada faptului ca Revolutia romana din 1989 a inceput in aceasta locatie.
Plecand din aceasta piata se poate ajunge usor spre Castelul Huniade, canalul Bega si alte obiective turistice.


Ce poti face in Timisoara



Daca ai ajuns la Timisoara, ar fi indicat sa fii pregatit/a pentru o incursiune in istorie, pe care o vei putea parcurge mai ales la pas. Majoritatea obiectivelor turistice se afla in zona centrului, insa nu ocoli nici partea veche a orasului, acolo unde se pastreaza inca arhitectura veche, asemanatoare cu cea din Viena, fapt care i-a adus Timisoarei numele de “Viena Romaniei”. Daca te tenteaza muzeele, atunci cand ajungi la cladirile vechi, cauta sa intri si in muzeele pe care le adapostesc. Insa daca tot ai ajuns aici, ar fi bine sa vezi o pagina de istorie: Memorialul Revolutiei, o casa situata pe strada Emanuil Ungureanu nr 8, care adaposteste documente, forografii si povesti ale revolutiei spuse de revolutionarii din 1989.

Vei gasi aici toate conditiile pentru a face plimbari indelungi: obiectivele turistice si parcurile din oras iti vor crea o stare de relaxare. In cazul in care iti place sa te plimbi cu barca, poti alege si o plimbare pe Bega cu vaporasul, precum si o masa la restaurantele-vaporas de pe malurile raului. Iar romanticii vor avea ocazia sa se plimbe cu persoana iubita pe poduri: vei gasi aici si unul despre care se spune ca ar fi fost construit de Gustave Eiffel, Podul Metalic. In plus, daca iti place sa mergi pe bicicleta, o poti face si aici, pentru ca multi dintre timisoreni aleg acest mijloc de locomotie: in centrul orasului vei gasi centre de inchiriere de biciclete, preturile practicate fiind modice.

Cei care vor sa mearga la plaja se pot indrepta spre strandul din oras, care este amplasat in vecinatatea Stadionului Dan Paltinisanu. Iar daca intentioneaza sa evadeze din oras, mai au la dispozitie inca doua stranduri: la Jimbolia si Lugoj. Iar cei care vor sa mearga la shopping, au la dispozitie un mall care a fost pentru cativa ani cel mai mare din tara.

Vrei sa vezi spectacole de teatru? Aici ai posibilitatea sa ajungi la spectacolele celor patru teatre nationale: romanesc, maghiar, evreiesc si german, la opera, dar si la teatru pentru copii. Iar daca esti pasionat de fotbal, poti merge pe stadion sa joci sau doar sa asisti la antrenamentele echipelor timisorene.

Daca esti fan al vietii de noapte, vei gasi aici multe locuri care iti vor placea. In centru si in zona studenteasca exista multe cluburi, discoteci, baruri, Timisoara fiind cunoscuta pentru ca a gazduit pentru o vreme cea mai mare discoteca din sud- estul Europei .


Cum sa ajungi la Timisoara


Poti veni la Timisoara cu masina, trenul sau avionul. Aeroportul din Timisoara gazduieste plecari si sosiri atat interne, cat si internationale, acelasi lucru fiind intalnit si in cazul garilor din oras. Daca ai ajuns in aeroport, vei putea lua autobuzul 26 pentru a ajunge in oras, in timp ce din gara poti opta pentru autobuze sau trolee care merg spre centru. Din gara Timisoara poti pleca nu doar spre marile orase din Romania, ci si spre Budapesta, Belgrad, Viena sau Munchen.

Daca nu ai venit cu masina proprie si nu vrei sa te deplasezi cu transportul in comun, poti inchiria o masina sau folosi taxiul. Atentie, insa: si aici functioneaza multe taxiuri pirat – inainte de a te urca in masina uita-te la tariful pe care il are afisat pentru o ora, dar si pentru pornire. Iar daca esti pasionat de mersul pe bicicleta, cauta centrele de inchiriere de biciclete amplasate in centrul orasului.


Unde sa stai si cat te costa masa in Timisoara


In oras vei gasi cazare pentru toate buzunarele: de la moteluri si pensiuni pana la hoteluri de cinci stele. Preturile sunt in functie de confortul si serviciile alese, dar si in functie de perioada aleasa. Acestea sunt cuprinse intre 60 si 250 de lei pe zi, pentru o persoana, intr-o camera dubla, cu mic dejun inclus. Iar pentru mancare nu va trebui sa platesti mai mult decat in alte zone ale tarii: pentru un pranz cu doua feluri si desert, o persoana va plati in jur de 30-40 de lei.

Sursa foto : wseas.us
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea