Vacante

# vacanta persoane singure #destinatii vacanta #vacanta

Sunt singur acum! Unde imi petrec vacanta?

„Si nu stiu cum si de unde sa reincep viata”. Este intrebarea pe care si-o pun peste 30% din oameni, aflati in urma unei despartiri, sau mai dramatic a unui deces al partenerului. Cei care au devenit neasteptat si independent de vointa lor, single.

Si considera ca nimeni nu-i poate ajuta nici cu sfaturi, nici cu indrumari, pentru ca doar ei stiu prin ce trec, ce le face bine, ce le face placere. Prima faza este cea de izolare, de detasare de prieteni, de activitatile care pana atunci ofereau placere si relaxare. Si pentru ca se percepe nevoia unei protectii, se creaza in jur un soi de cusca, care apara de ce se mai intampla afara. Asa se intampla dupa fiecare suferinta, ne micsoram perimetru de siguranta, sporeste neincrederea, se accentueaza nevoia de evaluare suplimentara. Este faza in care nimeni nu poate interveni, ajuta, pentru ca deseori creaza iritare.

Urmeaza apoi o perioada de (re)asezare. Ne obisnuim cu ideea ca suntem singuri, ne formam noi tabieturi, noi obisnuinte, incepem sa cautam noi activitati. Fotografiem, incercam pictura, ascultam muzica, ne plimbam, citim, ne cautam timid fostii prieteni. Dar simtim ca nu e suficient. Mai ales daca suntem o persoana activa. Realizam apoi ca raportul cu fostii prieteni nu mai este acelasi: ei sunt in cuplu, noi suntem single. Incomod de iesit impreuna, de mers in vacanta, de participat la petreceri in trei sau cinci sau sapte.

Se dezvolta sentimentul de independenta, de solitaritate, gasim ca unele lucruri sunt mai comode facute singuri, devenim tot mai tabietari. Dar incepem sa gasim noi activitati, noi lucruri pe care le gasim atragatoare, motivante, subtitute. Una dintre aceste activitati este calatoria. Statistic, persoanele single calatoresc mai mult decat cele aflate in cupluri.

Important este insa cum calatorim, cu cine, unde, in ce conditii. Pai hai sa vedem ce variante avem:

  1. Sa ne organizam singuri o excursie. Rezervam zbor, rezervam pe booking.com o camera, ne facem un program, ne documentam un pic si gata! – bagajele si am plecat. Singuri sau cu inca o prietena, colega, cunostiina. Sau intr-un mic grup format ad-hoc.
  2. Sa alegem un sejur de pe online reservation sau de la o agentie. Mergem intr-o statiune, ne relaxam la soare, la baie, ne plimbam, poate cunoastem persoane noi.
  3. Sa plecam intr-un circuit. Ne alegem o destinatie care ni se pare interesanta, o agentie care prezinta recomandari si siguranta si... suntem pe drum, impreuna cu alti 40-50.

Ce dezavantaje au toate aceste forme de vacanta. Sa le luam pe rand:

  1. Poate fi plictisitor singur, sau cei cu care am plecat sa nu se dovedeasca de acelasi profil cu noi: eu vreau sa vizitez muzee, ei sa mearga la shopping sau la bere; eu vreau sa dansez intr-un club, ei sa stea lafaiti pe o terasa.
  2. Daca nu gasesti pe cineva potrivit cu care sa schimbi o vorba, sa comunici, sa-ti faci cat de cat un program comun, sa stai o saptamana intr-o statiune in care se intampla zilnic acelasi lucru poate fi relaxant la inceput, dar la final devine plictisitor si abia astepti sa ajungi acasa
  3. Aici e cel mai greu. Daca te-ai inscris intr-un circuit, inseamna ca esti o persoana care doreste sa vada, sa inteleaga, sa cunoasca lucruri noi. Ori grupurile formate fara un criteriu de profil, sunt eterogene si este greu de gasit un numitor comun. Ghidul isi face doar datoria de a insoti, de a da informatii, de a caza. Atat. Nu ajuta deloc la socializare, asta pentru ca in astfel de circuite cei mai multi vin in cuplu si nu au nevoie de prea multa comunicare cu ceilalti. Dar tu ai. Se poate intampla ca toti ceilalti sa fie in cupluri, doar tu singur single. Neplacut si incomod.

Toate aceste inconveniente dispar in momentul in care ai pleca cu persoane de acelasi profil cu tine, single, cam de aceiasi pregatire, cam cu aceleasi dorinte de vacanta.

De la ideea aceasta s-a plecat cand a fost lansat proiectul Singles Camp, turism specializat pentru persoane singure. In actiunile grupului ai ocazia sa socializezi, sa cunosti persoane apropiate ca profil cu tine, sa-si faci noi prieteni, sa-ti dezvolti un nou cerc de cunostiinte. Asa reusesti sa spargi barierele cercului inchis in care te invarti zilnic, asa reusesti sa-ti petreci vacantele si sarbatorile intr-un cadru placut si potrivit.

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea