Vacante

#turisti #turism #siet #sistemul integrat de evidenta a turistilor

Sistemul Integrat de Evidenta a Turistilor (SIET), functional din decembrie 2012

Turistii cazati in hotelurile si pensiunile din Romania vor fi inregistrati in Sistemul Integrat de Evidenta a Turistilor (SIET). Acest sistem ar urma sa fie functional din decembrie 2012.

Sistemul Integrat de Evidenta a Turistilor

Noul sistem va furniza date folosite pentru a justifica finantarea unor proiecte de infrastructura turistica si informatii care vor fi puse la dispozitia ministerelor si presei interesate. In acest fel, oficialitatile doresc sa se inlesneasca accesul spre destinatiile turistice si serviciile de transport, energie electrica etc.

Un alt scop al sistemului SIET este acela de a descuraja turismul la negru si de a permite unitatilor de cazare sa intre in legalitate si sa se promoveze in cataloagele operatorilor de turism.

Prin intermediul sistemului, vor fi preluate date referitor la numarul de turisti, varsta acestora, locul de unde vin si destinatia spre care se indreapta.

Hotelurile si pensiunile urmeaza sa se inscrie intr-un sistem de evidenta a turistilor. Acest sistem permite ministerului (MDTR) sa stie cine si unde este cazat. Ministerul explica aceasta masura ca o modalitate de a combate evaziunea fiscala si de a acumula date statistice. Totodata, persoanele care au savarsit infractiuni si sunt urmarite, ar putea sa fie depistate mai usor.

Fiecare turist trebuie sa completeze o "Fisa de anuntare a sosirii si plecarii turistilor". Fisa este completata de catre turist cand ajunge la unitatea de cazare, pe baza actului de identitate. Receptionistii trebuie sa informeze turistii in ceea ce priveste prelucrarea datelor cu caracter personal si a obtinerii consimtamantului acestora.

Turistii care vor avea vizitatori sunt si ei afectati de aceasta masura. Vizitarea persoanelor cazate in structurile turistice este posibila cu conditia ca vizitatorul sa anunte receptia.

Hotelierii, in schimb, considera ca noul sistem incalca libera circulatie a persoanelor si faca posibila transmiterea unor informatii confidentiale, precum numele, prenumele, actul de identitate, data de sosire si plecare etc. Hotelierii se asteapta sa aiba pierderi de clienti din cauza acestor masuri, multe lume nefiind de acord ca datele personale sa mearga in alte institutii.

Foto: infolitsummit.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea