Vacante

#turism rural #turisti romani #sarbatori de iarna

Romanii au ales turismul rural

Singurul segment de turism care a inregistrat cresteri, in comparatie cu anul precedent, pentru petrecerea revelionului, este cel al turismului rural. Aproximativ 30 de mii de turisti si-au petrecut Anul Nou in zone rurale, cu 5 mii mai multi fata de 2009.

Pentru vacanta de revelion, romanii au cautat ofertele din zonele rurale, inregistrandu-se o crestere a cererilor in comparatie cu anul trecut. Pe langa turistii inregistrati in mod oficial, se adauga turistii care s-au cazat in pensiunile neomologate , preciezeaza FPTR (Federatia Patronatelor din Turismul Romanesc ).

Zonele rurale sunt singurele care au inregistrat cresteri, in alte parti turistii fiind mai putini decat anul trecut sau acum doi ani.

 

Cu 20% mai putini turisti in strainatate , de sarbatori

 

Sarbatorile de iarna au atras mai putini turisti romani , procentul fiind cu 20% mai mic fata de anul trecut. Cele mai cautate destinatii pentru petrecerea sarbatorilor de iarna au fost Austria (2150), Grecia (1950), Bulgaria (1.000) si Turcia (900).

De asemenea, preturile au fost mai mici decat in anii precedenti. Pretul unui pachet mediu in Austria a ajuns de la 450 euro la 400 euro, in Grecia de la 300 euro la 250 euro, iar in Bulgaria, de la 380 euro la 350 euro. In Turcia, insa, pretul mediu al unui pachet de vacanta in perioada sarbatorilor de iarna a ramas constant, aproximativ 600 euro.

 

Mai putini turisti romani in tara si in strainatate, de sarbatori si mai putini bani

 

In perioada sarbatorilor de iarna, s-au inregistrat scaderi atat la numarul turistilor care si-au petrecut sarbatorile in tara si in strainatate, cat si la cheltuielile facute de acestia. Romanii au cheltuit 124,45 milioane de lei, cu 13% mai putin fata de anul trecut, in hotelurile si pensiunile din tara. In strainatate, acestia au cheltuit 5.750.000 euro, tot cu 13% mai putin in comparatie cu aceeasi perioada a anului trecut.

In Romania, si-au petrecut sarbatorile de iarna cu 8% mai putini turisti romani, iar in strainatate, cu 20% mai putini. "Se observa ca in turismul intern tarifele au scazut cu 20-25% fata de anul trecut, ajungand la nivelul de acum doi ani, in timp ce in turismul extern tarifele au scazut cu numai 10%. Cu toate aceste reduceri, numarul turistilor a scazut la nivelul revelionului 2004-2005", se arata intr-un comunicat al Federatiei Patronatelor din Turismul Romanesc (FPTR), citat de NewsIn.

 

Valea Prahovei, grad de ocupare de 95%

 

Cu toate ca zonele montane din Romania au inregistrat o scadere cu 12% a numarului de turisti, in perioada sarbatorilor, Valea Prahovei a ramas in topul statiunilor de iarna, cu un grad de ocupare de 95%.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea