Vacante

#reguli de conduita #eticheta #cehia #cehi #eticheta business #republica ceha

Reguli si eticheta in Republica Ceha

A folosi papucii de casa intr-o vizita in alta tara sau a alege florile nepotrivite sunt exemple de situatii in care poti ajunge daca nu cunosti regulile de conduita ale poporului respectiv. Cehia nu face exceptie de la regula. Urmeaza pasii de mai jos pentru a sti cum poti face o impresie buna, cand te afli in Republica Ceha in vacanta.

Pasi de urmat

Pasul 1. Salut& Intampinare . Exista locuri in care spatiul mic si prezenta a catorva persoane ne face sa simtim nevoia de a saluta. Ni se intampla in lift, in minimarketul din apropierea casei, in compartimentul de tren etc. Aceeasi procedura este valabila si pentru Cehia, unde se spune buna ziua (Dobry den) / buna seara (Dobry vecer) si la revedere(Na schledanou).

Pe langa salutul verbal, mai este obisnuita si strangerea mainii. Cand te adresezi cuiva, este indicat sa folosesti titlul academic, acolo unde este cazul. De obicei, adresarea este una formala. Daca persoana in cauza adopta un comportament mai putin formal, este adesea un semn de prietenie, insa trebuie sa astepti sa faca ea pasul, altfel gestul este ofensator.

Pasul 2. Imbracaminte&tinuta. Hainele pe care le porti trebuie alese in functie de situatie. Pentru afaceri, se impune o tinuta sobra. Pentru o iesire la iarba verde, iti poti permite sa mergi in pantaloni scurti . Pentru o iesire in oras, tinuta casual este cea mai potrivita.

Pasul 3. In vizita&la masa. Daca esti invitat in casa unei persoane de origine ceha, trebuie sa stii ca in aceasta tara se folosesc adesea papucii de casa. Prin urmare, este indicat sa te descalti la intrare, chiar daca ti se spune ca poti intra in casa cu incaltamintea de strada. Se cuvine sa respecti ora stabilita, punctualitatea este importanta. Tinuta trebuie sa fie una modesta, insa de bun gust. Furculita se tine in mana stanga si cutitul in dreapta. Gazda este cea care invita pe toata lumea sa inceapa masa.

Poti face complimente asupra mancarii servite, gestul tau va fi apreciat. A cere o noua portie de mancare reprezinta, de asemenea, un compliment. Daca te-ai saturat, va trebui sa refuzi fermn, dar politicos, pentru ca se poate ca gazda ta sa insiste.

La masa nu se discuta afaceri, deoarece viata personala este bine delimitata de cea profesionala. Alte subiecte de evitat sunt politica si religia. Poti aborda, in schimb, subiecte legate de sport si de vreme.
O vizita la cineva acasa nu trebuie sa dureze prea mult. Poti pleca cel tarziu pe la orele 22:00.

Pasul 4. Cadou. Poti oferi in semn de apreciere un mic dar, precum flori, vin etc. Evita trandafirii, deoarece au conotatii romantice si crizantemele, deoarece sunt un general un simbol funerar. Florile trebuie cumparate in numar impar si niciodata in numar de 13, care se crede ca poarta ghinion. Pe langa flori, un cadou potrivit poate fi sa oferi ciocolata sau o sticla de vin.

Daca tu esti cel care primeste un cadou din partea unei persoane de origine ceha, este politicos sa desfaci darul la primire.

Pasul 5. Eticheta business . Pentru intalnirile de afaceri trebuie facute programari. Punctualitatea este deosebit de importanta. Primele intalniri care au loc sunt mai degraba unele de a testa terenul, in care cehii vad daca persoana in cauza merita sau nu increderea lor. Contactul vizual joaca un rol important in impresia facuta.

Maniera de a trata o situatie nu este de tip confruntativa. Adesea, un raspuns negativ este dat intr-un mod indirect. Tinuta la intalnirile de afaceri trebuie sa fie conservatoare si modesta.

Pasul 6. Restaurant. In Republica Ceha, la restaurant se lasa un bacsis de aproximativ 10% din nota de plata. In zonele mai putin turistice si in cele rurale, atat preturile cat si bacsisul sunt mai mici, in comparatie cu Praga si alte zone foarte vizitate.

Restaurantele au de obicei un personal la intrare (host sau hostess) care iti indica locul la masa. Daca nu exista asa ceva, poti lua loc singur. Verifica pe nota de plata daca este trecuta taxa pentru cosul cu paine sau farfuria cu alune, acestea fiind adesea adaugate automat la pretul final.

Sfaturi&Avertismente

• Cehii pot discuta cu placere despre lucruri care sunt de interes pentru ei: sport, cultura, istorie, traditii. Poti sa faci o impresie buna intr-o astfel de discutie si sa afli informatii pretioase, care te ajuta sa le cunosti mai bine mentalitatea si mostenirea culturala.

• Alaptatul in public este permis, insa este indicat sa folosesti o batista sau o esarfa cu care sa te acoperi. In schimb, este considerat un gest foarte urat sa-ti sufli nasul in public.

Ai avut o experienta deosebita in Cehia, legata de regulile de conduita? Povesteste-ne impresiile tale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea