Vacante

#austria #eticheta business #austriac #eticheta #reguli de conduita

Reguli si eticheta in Austria

Despre austrieci exista multe clisee, care ii arata ca fiind oameni scortosi, severi si dependenti de reguli si eticheta. Ca orice cliseu, unele cazuri sunt adevarate, altele exagerari sau fabulatii. Daca mergi in Austria si vrei sa faci o impresie buna, urmeaza pasii de mai jos.

Pasi de urmat

Pasul 1. Ce trebuie sa stii despre salut&Intampinare. Austriecii s-au facut cunoscuti ca persoane conservatoare, cu un comportament moderat, prudenti in gesturi. Salutul este unul formal, cu o strangere de mana rapida si ferma, mentinand contactul vizual. Se strange mana tuturor persoanelor prezente, inclusiv copiilor. Se da mana cu doamnele inaintea domnilor. La plecare se strange mana din nou.

Barbatii, in special cei in varsta, saruta mana femeilor., insa barbatii straini nu saruta niciodata mana unei austriece. Barbatii nu se saruta intre ei, insa o femeie poate sa sarute pe obraz un barbat. Cand te adresezi unui austriac, este indicat sa folosesti titlul acestuia si apoi numele de familie. Se obisnuieste sa se salute si sa se multumeasca in majoritatea cazurilor de interactiune cu alte persoane: cand intri intr-un magazin, cand pleci dintr-un compartiment de tren etc.

Pasul 2. Cum iti alegi tinuta&vestimentatia. Hainele si intreaga tinuta reprezinta chestiuni importante pentru austrieci. Tinutele sunt sobre sau cel putin conservatoare, indiferent de loc, chiar si in vacanta sau in locurile unde se poate adopta un comportament neprotocolar.

Hainele si tinutele sunt alese in functie de ocazie: austriecii se imbraca intr-un fel daca merg la restaurant, in alt fel pentru o intalnire business, in alt fel pentru teatru etc. In biserici si lacase religioase bratele si picioarele trebuie sa fie acoperite. In astfel de locuri este bine sa pastrezi linistea.

Pasul 3. Ce cadou oferi. In cazul in care mergi in vizita la cineva, poti oferi un mic cadou. Ciocolata, o sticla de vin/brandy, whiskey sau florile reprezinta o alegere potrivita. In privinta florilor, nu se dau crizanteme, garoafe, trandafiri sau crini. Cadoul trebuie ambalat frumos si se deschide la primire. Nu se ofera obiecte cu margini ascutite, produse costisitoare sau cadouri prea personale.

Pasul 4. Cum te porti la masa. Daca mergi in vizita, fii punctual. In cazul in care intarzii intre 5 si 15 minute, anunta, dar fa tot posibilul sa nu dureze mai mult de atat. Imbraca-te elegant si conservator. Daca esti invitat la masa la cineva acasa, o poti considera o onoare deoarece, in Austria numai prietenii apropiati si rudele sunt de obicei invitati in vizita. In astfel de momente exista posibilitatea unei abordari mai putin formale.

Asteapta sa fii invitat sa iei loc. Masa se serveste in stil continental, furculita in mana stanga si cutitul in dreapta. Poti folosi servetelul de masa punandu-l pe genunchi. Mancarea din farfurie trebuie taiata in bucatele marunte. Este un semn ca produsele sunt proaspete si faci astfel un compliment gazdei. Daca se servesc galuste , acestea nu trebuie taiate folosind cutitul. Tine-le cu acesta si taie-le cu furculita. Este recomandabil sa termini tot din farfurie. La masa nu se discuta afaceri, cu exceptia cazului in care gazda deschide acest subiect .

bal in VienaPasul 5. Ce eticheta business adopti. In cazul unor relatii profesionale, prima impresie este deosebit de importanta. De aceea, trebuie sa te imbraci corespunzator. Austriecii sunt interesati sa faca afaceri cu persoane care au o pregatire solida in domeniul lor de activitate si care pot dovedi ca lucreaza intr-o companie de succes, mai ales intr-una cu o lunga traditie. Ai grija sa mentionezi clar gradul tau, in ierarhia firmei, pentru ca ei sa stie unde te situezi. Inainte de a intra in subiect, se poate face o conversatie usoara, fara a exagera.

In comunicarea profesionala se folosesc mult faxul, emailul si toate celelalte cai de comunicare in scris. Comunicarea este una formala, dependenta de reguli si protocol. Se pune mare pret pe detalii, austriecii sunt oameni meticulosi.

Pasul 6. Cat si cui lasi bacsis. In majoritatea cazurilor, bacsisul este inclus in nota de plata. In caz contrar, poti rotunji suma. Daca o persoana de origine austriaca te invita la masa, ea este cea care se ocupa de nota de plata. Este bine sa faci o invitatie la randul tau, pana pleci din tara. Nu lasa un bacsis foarte mare, deoarece in Austria nu se practica acest lucru. In restaurante, domnii intra pe usa dupa doamne.

Sfaturi &Avertismente

• Deoarece austriecii sunt persoane formale si retinute, gesturile de afectiune in public sunt nerecomandate: atingere, sarut, imbratisare etc. In schimb, este o dovada e onestitate sa vorbesti cu cineva privindu-l in ochi. Complimentele personale nu sunt bine primite. Cand vorbesti cu cineva, nu trebuie sa tii mainile in buzunar.

Ai avut o experienta deosebita in Austria, legata de regulile de conduita? Povesteste-ne impresiile tale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea