Vacante

#englez #anglia #marea britanie #reguli de conduita #eticheta

Reguli si eticheta in Anglia

"Sunt englez, noi ne manifestam afectiunea fata de caini, nu fata de oameni", spunea cineva. Desigur, aceasta imagine este una exagerata, insa britanicii sunt cunoscuti pentru firea lor rezervata, formala, care poate impresia de indiferenta, la o prima vedere. Daca vrei sa faci o impresie frumoasa cand te afli in Marea Britanie, urmeaza pasii de mai jos si afla care sunt regulile de conduita in aceasta tara.

Pasi de urmat

Pasul 1. Intampina oamenii prin strangere de mana. Salutul obisnuit este strangerea usoara de mana (nu ferma), atat cu femeile, cat si cu barbatii. Se da mana si cu copiii. Gestul se repeta la plecare. De obicei, doamnele sunt cele care intind mana barbatilor. Se strange mana dreapta tot cu mana ta dreapta.

Pasul 2. Fii politicos. In orice relationare cu un englez, este considerat firesc sa spui “multumesc”, “te rog”, “scuzati-ma”. De aceea, se poate sa auzi adesea in jur aceste cuvinte si expresii de politete, please, thank you, excurse me.

Pasul 3. Adopta o tinuta eleganta si conservatoare. In general, tinuta este una eleganta si conservatoare, insa poate fi si relaxata, daca nu este vorba despre o intalnire de afaceri. In marile orase, tinutele sunt formale. Binenteles, cu exceptia unei ocazii in care trebuie sa tii cont de tinuta, poti purta orice iti doresti. Barbatii nu trebuie sa poarte palarie in interiorul cladirilor.

Pasul 4. Invata regulile de conduita la restaurant. Cand iei masa in oras, la restaurant chelnerul este chemat ridicand mana, fara sa o fluturi in aer si fara sa strigi dupa el. Daca ai fost invitat la masa, atunci gazda este cea care va plati nota. In baruri si pub-uri trebuie sa platesti bautura pe masura ce comanzi, in loc de a plati pentru toata consumatia la final.

Pasul 5. Invata regulile de conduita cand iei masa acasa la cineva. Cand un englez te invita acasa la masa, este bine sa mergi la ora stabilita, insa niciodata mai devreme. Poti oferi un mic dar, in semn de apreciere: ciocolata, sampania, florile sau cartile reprezinta o alegere excelenta. Evita sa oferi crini, deoarece au simbol funerar. Cadoul este deschis la primire.

De obicei, exista la masa un scaun special asezat pentru musafiri, in capul mesei sau in dreapta gazdei. Gazda este prima care incepe sa manance. Mainile se tin mereu pe masa, coatele – niciodata. Mancarea se mananca cu furculita si cutitul, iar desertul este servit cu o furculita si o lingurita. De obicei, gazda este cea care anunta terminarea mesei. Un semn in acest sens poate fi impaturirea servetelului.

Pasul 6. Eticheta business : fii punctual si concis. Este bine sa tii cont de punctualitate cand mergi sa te intalnesti cu un englez. Poti chiar sa sosesti cu cateva minute mai devreme. La o intalnire de afaceri se face initial o scurta conversatie usoara, apoi se trece direct la subiect. In astfel de imprejurari, se tine cont de formalitati si protocol.

Pasul 7. Tine cont de regulile nescrise. Britanicii nu obisnuiesc sa vorbeasca despre viata lor personala, prin urmare este indicat sa eviti intrebarile si subiectele de discutie particulare. De asemenea, spatiul personal este important, prin urmare in Anglia oamenii nu obisnuiesc sa stea foarte aproape unii de altii cand converseaza si nici sa se atinga. Gesturile de afectiune sau gesturile prietenesti precum a bate pe cineva pe umar nu sunt obisnuite in Anglia. In schimb, prietenii si rudele apropiate se imbratiseaza si sa saruta pe obraji.

Cand discuti cu cineva, mentine contactul vizual, pentru a face o impresie buna. Din contra, a privi insistent o persoana este considerat un urat. Cand intri pe usa si cineva vine in urma ta, regulile de conduita cer sa tii usa pentru persoana. Domnii obisnuiesc sa deschida usa unei doamne, insa se poate si invers, in functie de persoana care ajunge prima la usa.

Cand se sta la rand undeva, niciodata nu trebuie sa incerci sa-ti faci loc inainte, undeva mai in fata decat este locul tau. In public nu se vorbeste tare. Britanicii evita superlativele, exprimandu-se moderat, chiar si atunci cand sunt entuziasmati sau foarte incantati de ceva.

Pasul 8. Invata limbajul nonverbal. Pentru a arata ca un lucru este secret, englezii obisnuiesc sa-si atinga varful nasului cu degetul. Un gest ofensator, insa, este sa faci semnul victoriei din degete, cu palma spre tine. Daca esti femeie, o pozitie decenta o reprezinta sa stai cu picioarele incrucisate la nivelul gleznelor, nu al genunchilor. Cand stranuti sau casti, este necesar sa-ti acoperi gura cu mana. Nasul se sterge intotdeauna cu o batista. Pe strada nu se scuipa, este considerat un gest foarte urat.

Pasul 9. Evita subiectele nedorite. In conversatiile cu persoane de origine engleza este indicat sa eviti sa atingi anumite subiecte. Nu se discuta despre viata personala (familie, relatii, bani, job, varsta etc). Nu se critica familia regala a Angliei si nici nu se vorbeste despre politica. Nu se fac glume pe seama scotienilor care poarta -uri.

Sfaturi&Avertismente

•In Anglia exista numeroase apelative care se folosesc in limbajul uzual: flower, son, mate, chuck, chick, dearie, dear, treacle etc. Acestea variaza in functie de sexul si varsta persoanei careia i se adreseaza persoana in cauza. Aceste cuvinte sunt folosite ca un semn de respect, chiar daca unele sau senzatia de gluma nereusita.

Ai avut o experienta deosebita in Anglia, legata de regulile de conduita? Povesteste-ne impresiile tale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea