Vacante

#bune maniere #reguli de conduita #eticheta #eticheta in japonia #imbracaminte japonia #vizita japonia #japonia

Reguli si eticheta cand vizitezi Japonia

O vacanta in Japonia presupune cunoasterea traditiilor, obiceiurilor si etichetei, care in aceasta tara este deosebit de importanta. Daca vrei sa faci impresie buna, este recomandat sa te informezi inainte de plecare asupra felului in care se procedeaza in anumite situatii. Urmeaza pasii de mai jos si invata cate ceva despre regulile si eticheta japoneza.

Pasi de urmat

Pasul 1. Imbracaminte. Imbracamintea trebuie sa fie una cat mai decenta. In intalnirile de afaceri sunt preferate tinutele conservatoare, evitandu-se culorile tipatoare, bijuteriile sau accesoriile care ies in evidenta.

Pasul 2. In public. Cand te afli in public trebuie sa faci tot posibilul sa-ti pastrezi bunavointa si calmul, indiferent de situatiile intalnite. Aglomeratia din metrou, de exemplu, este extrem de suparatoare, dar nu trebuie sa-si pierzi cumpatul pentru ca esti impins ca un pachet inert.

Pe strada si in public nu este recomandat sa-ti sufli nasul, acesta fiind unul dintre cele mai ofensatoare gesturi. Cauta un loc retras pentru acest lucru. Vorbitul tare, ridicarea vocii, gesticulatia excesiva sunt nerecomandate. Nici gesturile de afectiune nu sunt recomandate in public sau atingerea unei persoane, mai ales una de sex opus. Daca folosesti scarile rulante, pentru stationare trebuie sa stai pe partea stanga.

Pasul 3. Vizitarea lacaselor de cult. Unele dintre cele mai frumoase obiective turistice ale Japoniei sunt templele, altarele si alte locuri sfinte. Cand faci o vizita aici, trebuie sa urmezi cateva reguli de baza. Este important sa-ti arati respectul fata de aceste lacasuri. Poti face acest lucru aprizand un betigas parfumat, punand o moneda in cutia milei si chiar spunand o scurta rugaciune. La intrarea in templu lumea se descalta. Verifica indicatoarele care arata daca fotografiatul este acceptat sau interzis.

Pasul 4. Mersul in vizita la cineva. Daca iti petreci vacanta in Japonia si primesti o invitatie sa mergi in vizita la cineva, trebuie sa stii regulile de eticheta privind conduita in case particulare. O invitatie in spatiul personal al cuiva este considerata o mare onoare, astfel incat este bine sa-ti arati aprecierea.

Este indicat sa duci un cadou ca un mic gest de politete, fara insa sa fie vorba despre un lucru costisitor, pentru a nu obliga si pe gazda sa faca la fel. Cadoul trebuie impachetat cu grija, evitand culoarea alba, deoarece este un simbol al mortii.

intalnire de afaceri, JaponiaIn casele japoneze lumea se descalta la intrare si eventual se folosesc papucii de casa oferiti de gazda. Exceptie face incaparea cu podea cu rogojina, unde se serveste masa sau are loc ceremonia ceaiului . In baie exista alta pereche de papuci, spre a fi folositi doar acolo. In privinta incaltamintei, este bine sa alegi una care poate fi scoasa rapid, pentru ca in Japonia trebuie sa te descalti in multe locuri.

Pasul 5. Statul jos in maniera traditionala. Daca te afli intr-o vizita in casa cuiva sau la un restaurant unde se sta pe podea, in jurul mesei joase, in stil traditional, va trebui sa adopti pozitia corecta. Pentru ambele sexe, este acceptata pozitia cea mai usor de retinut, statul pe genunchi, cu picioarele sub sezut. Pentru femei,  pozitia corecta este cea cu genunchii indoiti, stand pe sezut si cu ambele picioare tinute pe o singura parte. Pentru barbati, pozitia corecta este cea cu picioarele incrucisate, stand pe sezut.

Pasul 6. Mancare si bautura.  Foarte multe reguli de eticheta se aplica in situatiile in care se ia masa. De exemplu, este considerat nepoliticos sa-ti torni singur de baut. Se obisnuieste ca cei de la masa sa-si toarne reciproc in pahare. In general la masa gazda sau ospatarul se ocupa cu servirea mesenilor, astfel incat principiul “help yourself” nu se aplica aici. Folosirea betisoarelor in loc de tacamuri cere o conduita anume. Daca te afli la restaurant, este indicat sa tii cont de politica acestuia. In general bacsisul nu este acceptat.

 

 

Lucruri de care vei avea nevoie

  • Ghid al bunelor maniere& eticheta in Japonia
  • Tinuta decenta

 

Sfaturi&Avertismente

• Daca ai o intalnire de afaceri sau trebuie sa faci o impresie buna cuiva in Japonia, este bine sa te documentezi inainte, deoarece regulile de buna purtare chiar sunt importante in aceasta tara, indiferent ca este vorba despre un spatiu public sau privat.

• Potrivit traditiei japoneze, numarul 4 este purtator de ghinion, astfel incat trebuie evitat.

Te-ai confruntat cu situatii in care a fost necesar sa tii cont de eticheta in Japonia? Povesteste-ne impresiile tale. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea