Vacante

#gazda #vizita #strainatate #invitatie la masa #eticheta

Reguli si eticheta cand mergi in vizita la cineva, in strainatate

Daca esti invitat in vizita la cineva, in timp ce te afli intr-o tara straina, este bine sa te pregatesti in functie de obiceiurile si eticheta locala . Desi bunul simt te ajuta in mod normal sa actionezi corect instinctiv, pentru a face o impresie buna trebuie sa iei in considerare acele aspecte care tin de mentalitatea si traditia locului. Urmeaza pasii de mai jos si vei sti cum sa te pregatesti pentru o vizita la cineva, in strainatate.

Pasi de urmat

Pasul 1. Obiceiuri locale &eticheta. Informatii despre obiceiurile locale si eticheta gasesti peste tot: pe site-urile oficiale ale ministerului de externe al tarii respective, pe forumuri, in ghidurile turistice etc. Este important sa te familiarizezi cu aceste obiceiuri, indiferent ca mergi intr-o tara cu o cultura extrem de diferita de cea romana sau daca mergi intr-o tara europeana .

Traditiile si mentalitatea locala pot sa te ajute sa intelegi mai bine anumite gesturi si astfel reduci posibilitatea de a face o gafa fara sa-ti dai seama.

Pasul 2. Daruri. Micile daruri oferite gazdei sunt binevenite in multe tari. Cele mai simple cadouri sunt florile, ciocolata, vinul etc. Ai insa grija sa alegi florile potrivite, evitand sa cumperi exact florile care in acea tara sunt adesea folosite la inmormantari . Pentru Cehia, de exemplu, trebuie evitate calele. Daca insa mergi in vizita la o familie musulmana, nu trebuie sa oferi vin sau alta bautura alcoolica , religia nepermitand consumul de alcool. In alte tari poti oferi, in loc de vin, o bautura locala, cum este sake pentru Japonia.

Pasul 3. Mod de adresare. Cand te adresezi gazdei, trebuie sa tii cont de eticheta locala privind numele si prenumele. In Germania este bine sa adaugi intotdeauna titlul nobiliar/profesional/academic, daca acesta exista, de exemplu Frau Professor Muller. In Cehia trebuie sa astepti decizia gazdei de a va spune pe numele mic, acest lucru aratand o anumita apropiere si prietenie.

Pasul 4. Strangerea de mana&sarutul. Cand te intalnesti cu gazda, strangerea de mana sau sarutul pe obraji pot fi gesturi obisnuite in unele tari si total nepotrivite in altele. Diferentele tin si de sexul persoanelor implicate. In Germania se obisnuieste ca intr-o vizita prieteneasca persoanele sa se sarute pe ambii obraji. In tarile musulmane, un barbat nu va saruta niciodata o femeie. Se strange mana, dar femeia este cea care o intinde prima. 

Pasul 5. Incaltaminte. Exista tari unde a vizita pe cineva fara sa te descalti la intrare reprezinta lipsa de educatie. Astfel se intampla in Scandinavia sau in Cehia, unde gazdele se asteapta sa te descalci. In special in Japonia acest obicei este deosebit de important.

Pasul 6. Cand iei loc. Odata ce intri in incaparea destinata vizitei, este normal sa astepti sa fii invitat sa iei loc. In Cehia, de exemplu, gazda ofera musafirilor un anumit scaun. In Japonia se poate sa stai pe jos, in maniera traditionala, dar exista si case cu mobilier occidental. In Japonia barbatii stau pe jos cu picioarele incrucisate, in timp ce femeile stau in genunchi, cu ambele picioare intr-o parte.

Pasul 7. Conversatia. Conversatia reprezinta o componenta esentiala pentru o vizita reusita. Insa subiectele abordate devin problematice daca nu cunosti obiceiurile locale. In Egipt, de exemplu, vei fi mai mult ca sigur intrebat ce-ti face familia, aceasta intrebare fiind un punct de pornire si o forma de politete foarte des intalnita. In tarile arabe, in functie de obiceiuri, intrebarile personale pot merge pana intr-un punct considerat ofensator de altii: de ce nu ai copii, unde este sotul/sotia, ce salariu ai etc. In Cehia nu se discuta afaceri cand esti invitat la masa.

Pasul 8. Mancare si bautura. Cand lumea se aseaza la masa, adesea este indicat sa incepi sa mananci numai dupa dupa gazda. Aceasta regula se aplica in tari precum Italia si Cehia. Dupa obiceiul european, in timpul mesei furculita se foloseste cu mana stanga si cutitul, cu dreapta. La final cele doua se aseaza paralel, pe farfurie, in partea dreapta a acesteia. In tarile musulmane masa este adesea servita dintr-un recipient mare, din care mananca toata lumea. Se foloseste mana dreapta.

In Germania este obisnuit sa ti se serveasca bere sau bauturi alcoolice. In Egipt, Iordania sau alta tara musulmana, vei fi “bombardat” cu pahare de ceai, oferite necontenit. Este nepoliticos sa refuzi al doilea pahar, dar pentru a scapa de acest proces, poti sa te scuzi intr-un mod politicos. In Iordania paharul gol se scutura usor inainte de a-l aseza inapoi, pe tava. Altfel se considera ca astepti o noua portie, iar paharul va fi umplut din nou. In Japonia este nepoliticos sa-ti torni singur in pahar, in timp ce iei masa cu altii. Toarna-i persoanei de langa tine si aceasta va face la fel pentru tine.

 

 

Lucruri de care vei avea nevoie

  • Informatii despre obiceiuri&eticheta locala
  • Daruri

 

Sfaturi&Avertismente

• Daca nu esti sigur ca faci ceea ce trebuie, poti intreba. Bunavointa de a invata obiceiurile locale este si ea o forma de respect fata de gazda. Iar cel mai adesea greselile sunt trecute cu vederea acolo unde exista o dorinta sincera de a le corecta.

Ai fost invitat la cineva in vizita in timpul unei vacante in strainatate? Impartaseste-ne experienta ta si ajuta-i si pe altii sa faca o impresie buna in astfel de imprejurari. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea