Vacante

#vacanta in grecia #eticheta business grecia #reguli de conduita in grecia #eticheta grecia #eticheta #reguli de conduita #grecia

Reguli si eticheta cand calatoresti in Grecia

Aflata in sudul Europei, Grecia este una dintre destinatiile de top pentru turistii romani, indiferent de perioada din an. Avand o puternica mostenire culturala, Grecia este un amestec de traditie, istorie, natura si gastronomie, irezistibila pentru straini. Daca vrei sa intelegi mai bine cultura locala si obiceiurile, trebuie sa cunosti cateva lucruri despre regulile de conduita si eticheta din Grecia. Urmeaza pasii de mai jos pentru a sti cum sa faci o impresie buna, cand mergi aici in vacanta.

Pasi de urmat

Pasul 1. Salut& intampinare . Cand faci cunostinta cu cineva din Grecia, se obisnuieste sa-i strangi mana ferm. La aceasta se adauga zambetul si privirea directa. In cazul persoanelor apropiate, acestea obisnuiesc sa se imbratiseze si sa se sarute pe obraz. Se poate strange mana oricarei persoane, barbat, femeie sau copil, iar la plecare se repeta gestul.

Pasul 2. Cadou. Daca mergi in vizita la cineva, oferirea unui mic cadou constituie un gest frumos. Cadoul nu trebuie sa fie foarte scump, pentru a nu obliga gazda, insa este bine sa fie ambalat. Evita sa alegi obiecte ascutite sau sa cumperi cadouri ieftine (la propriu si la figurat). De obicei, cadoul se desface la primire. Poti oferi flori, dulciuri, un vin bun sau prajituri. Un alt gest frumos este sa oferi cuiva un cadou de ziua de nastere sau de onomastica .

Pasul 3. Vizita. In cazul in care esti invitat in casa unui grec, ora stabilita pentru intalnire nu reprezinta deloc ora la care trebuie sa ajungi. Poti intarzia jumatate de ceas si totul va fi bine. Pregateste-ti cateva haine mai bune, fara a fi unele extrem de elegante. Daca ai un aspect ingrijit demonstrezi respect fata de gazda. Grecii sunt oameni foarte ospitalieri, astfel incat isi trateaza regeste musafirii.

Asteapta sa fii invitat sa stai jos. Se poate sa existe deja un loc pregatit pentru tine de catre gazda. Daca urmeaza sa iei masa cu un grec, trebuie sa te astepti ca persoana cea mai in varsta din familie sa fie servita prima. Familia reprezinta baza in structura sociala din Grecia. Asteapta ca gazda sa inceapa sa manance inainte de a gusta ceva din preparatele de pe masa. In timpul mesei grecii obisnuiesc sa discute mult, pentru ca acest moment din zi joaca un rol important in socializare. Bunele maniere la masa sunt cele de tip “continental”, cutitul fiind tinut cu mana dreapta si furculita cu stanga.

Este politicos sa complimentezi gazda asupra calitatii mancarii, sa lauzi frumusetea casei si eventual sa o ajuti sa stranga de pe masa. Se poate sa fii refuzat, insa gestul tau conteaza. La masa se obisnuieste sa se imparta mancarea unul altuia, din farfurie. Daca nu doresti sa ti se mai toarne in pahar, lasa-l cel putin pe jumatate plin.

Pasul 4. Eticheta business . Grecii prefera sa faca afaceri cu persoane pe care le cunosc si care le-au castigat increderea. De aceea, sunt preferate intalnirile fata in fata. In cadrul companiilor se obisnuieste sa fie angajati care apartin aceleiasi familii. In intalnirile de afaceri, tinuta este de tip business, la costum sau in haine sobre si de bun gust. In cazul unei intalniri de afaceri, este bine sa fii punctual, chiar daca partenerul tau grec poate sa intarzie.

Pasul 5. Incredere. Grecii sunt oameni prietenosi, carora le place sa cunoasca cat mai bine persoana cu care interactioneaza. Daca urmeaza sa faca afaceri cu un strain sau daca il invita pe acesta la ei acasa sau la o petrecere, vor incerca, probabil, sa afle cate ceva despre viata si caracterul acelui strain. Poti face o impresie buna daca esti atent la cateva lucruri. Iata cateva dintre modalitatile de care dispui:

a) Raspunde la intrebari. Se poate ca in unele ocazii sa ti se puna intrebari personale, legate de familie si copii, toate avand ca scop nevoia de a te cunoaste mai bine.

b) Incearca sa inveti cativa pasi de dans traditional. Efortul si interesul tau pentru cultura greceasca vor fi foarte apreciate.

c) Mananca tot din farfurie si complimenteaza gazda. Masa este deosebit de importanta pentru ei.

d) Cedeaza insistentelor gazdei de a ramane mai mult la petrecere sau de a manca o noua portie. Daca esti invitat sa stai mai mult sau ti se ofera mai multa mancare, este un semn de bunavointa din partea gazdei, care probabil incepe sa te simpatizeze.

e) Nu incerca sa platesti nota daca ai fost invitat. Persoana care a facut invitatia este cea care trebuie sa se achite.

Sfaturi&Avertismente

• Semnul “ok” in forma cercului, facut cu degentul mare si aratatorul, este considerat a fi vulgar. Un alt gest nepoliticos pentru greci este sa scuturi capul afirmativ. Este mai bine sa spui “da”.

• Grecii nu apreciaza persoanele care sunt exagerat de pretentioase sau care par scortoase. Prefera oamenii care stiu sa creeze o atmosfera relaxata, fara a fi insa una neserioasa.

Daca ai avut parte de o experienta interesanta in Grecia, privind regulile de conduita, impartaseste-ne impresiile tale si ajuta-i si pe altii sa se descurce intr-un mod onorabil.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea