Vacante

#eticheta #egipt

Reguli si eticheta cand calatoresti in Egipt

O vacanta in Egipt necesita cunoasterea unor reguli minime de conduita , specifice acestei tari musulmane . Urmeaza pasii de mai jos pentru a sti acele aspecte de care este bine sa tii cont in Egipt, pentru a face o impresie buna.

Pasi de urmat

Pasul 1. Haine. Hainele scurte, mulate sau decupate sunt acceptate numai pe plaja sau in zona piscinelor din hoteluri si resorturi. Acolo poti umbla in costum de baie sau in pantaloni scurti , indiferent ca esti barbat sau femeie. In rest, este preferabil sa adopti o tinuta formala, care sa acopere cotul si genunchiul. Pentru femei este important sa aiba umerii acoperiti.

Pasul 2. Intampinare , salut&strangere de mana. Egiptenii sunt oameni foarte prietenosi, dornici sa afle lucruri despre tine si sa-ti povesteasca despre tara lor. La o prima intalnire, obisnuiesc sa stranga mana interlocutoriului, zambindu-i si privindu-l direct in ochi. Strangerea de mana se face se ambele parti fara probleme, intre barbati. Pentru o femeie si un barbat, ea este cea care intinde mana prima, el nefacand niciodata acest gest inaintea ei. Daca femeia nu intinde mana, barbatul o saluta inclinand usor capul in jos.

Dupa primul contact, zilele urmatoare egiptenii te intampina de fiecare data cu un zambet si se intereseaza foarte curtenitor de sanatatea si familia ta. Poti face si tu la fel. Important este sa le arati acelasi respect si sa te porti la fel de elegant.

Intre persoanele de acelasi sex, odata ce s-au cunoscut, sunt obisnuite saruturile pe obraji, insotite de strangerea de mana. Intre un barbat si o femeie, gesturile de prietenie sau afectiune nu sunt recomandate, pastrandu-se o anumita distanta.

Pasul 3. Cadou. Daca te gandesti sa faci un cadou unei persoane de origine egipteana, evita florile. In timp ce acestea sunt cat se poate de firesti pentru alte popoare, in Egipt florile se ofera in caz de nunta, inmormantare sau bolnavilor. Nici bauturi alcoolice nu se ofera, musulmanii neconsumand alcool, conform preceptelor religiei.

Poti, in schimb, sa oferi dulciuri, electronice utile pentru casa si chiar busole, deoarece acestea din urma arata musulmanilor directia spre Mecca. Cadoul se ofera cu mana dreapta, nu cu stanga.

In cazul in care primesti un cadou de la un egiptean, este preferabil sa-l deschizi mai tarziu, nu pe loc.

Pasul 4. Situatii intr-un mediu business. In cazul unei intalniri de afaceri, barbatii se imbraca la costum, cu maneca lunga si pantaloni lungi, iar femeile adopta tinute cat mai decente si mai sobre. Este nerecomandata purtarea bijuteriilor la vedere, de catre barbati si a celor stridente, la femei.

Adesea intalnirile pot fi intrerupte de telefoane sau vizite. Cartile de vizita ale egiptenilor sunt adesea tiparite in engleza sau fata-verso, in engleza si araba. Marea majoritate a egiptenilor, de la directori la .

Pasul 5. Moschei. La vizitarea unei moschei, turistii trebuie sa aiba , barbatii purtand pantaloni lungi, iar femeile rochii sau pantaloni care le acopera picioarele si bratele. Singurele zone ale trupului care pot ramane neacoperite sunt fata, mainile si picioarele. Este necesar sa-si acopere capul cu ceva (esarfa, palarie, batic etc). Toti vizitatorii se descalta la intrarea in lacasul de cult.

eticheta EgiptPasul 6. La masa. Cand iei masa in Egipt, trebuie sa eviti sa mananci cu mana stanga sau sa pui sare in mancare. Este considerat ofensator. Daca mergi la masa in vizita la cineva acasa, cand te saturi poti lasa putina mancare in farfurie. Se intampla adesea sa ti se ofere mancare in mod repetat, chiar daca refuzi, astfel incat a lasa putina mancare in farfurie poate fi o buna strategie. Vei arata astfel ca a fost suficienta mancare. In cazul meselor de la restaurant, se lasa un bacsis de aproximativ 10 – 12% din pret.

Pasul 7. In vizita intr-o casa particulara. Daca esti invitat la cineva acasa, nu uita sa te descalti la intrare. Ofera cadoul gazdei si copiilor acestora. Este un gest politicos sa faci complimente in legatura cu locuinta in cauza. Daca ti se ofera cafea sau ceai, este politicos si recomandat sa accepti, indiferent ca o bei sau nu. O poti lasa pe masa, dar este elegant sa accepti ceasca oferita.

Pasul 8. Fotografiat. In Egipt este interzis sa fotografiezi cladirile militare si punctele de securitate, precum si personalul aferent sau soldatii din posturi. Exista si obiective turistice unde pozatul este interzis si chiar camerele de fotografiat sau filmat sunt interzise in acele locuri, chiar daca nu sunt folosite. Evita sa fotografiezi femeile care poarta vesminte traditionale si copiii. De obicei, inainte de a face o poza este politicos sa ceri acordul.

Sfaturi&Avertismente

• Informatii despre regulile de conduita gasesti si in ghidurile de turism cu destinatia Egipt sau la operatorii de turism prin care calatoresti. Egiptenii din mediul business si cei cu functii inalte in companiile care activeaza in turism sunt in general persoane care au calatorit mult si prin urmare, sunt destul de intelegatori cu turistii care nu le cunosc obiceiurile. Daca insa calatoresti pe cont propriu in Egipt si iei contact cu localnicii, atunci aceste reguli devin deosebit de importante.

Ai avut o experienta deosebita in privinta regulilor de conduita din Egipt? Povesteste-ne impresiile tale si ajuta-i si pe altii sa se descurce mai bine.

 

Alte articole care te-ar putea interesa:

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea