Vacante

#reguli de conduita #eticheta #bulgaria #bulgar #turisti #cadouri #eticheta business #haine

Reguli si eticheta cand calatoresti in Bulgaria

Cu o bogata mostenire culturala si frumuseti naturale atractive pentru orice turist strain , Bulgaria este vizitata an de an de milioane de romani. Apropierea de Romania constituie una dintre principalele motive pentru care Bulgaria ramane an de an in topul celor mai vizitate tari de catre romani. Daca vrei sa stii mai multe despre cultura acestui popor, trebuie sa inveti cateva lucruri legate de regulile de conduita . Urmeaza pasii de mai jos si afla ce trebuie sa stii.

Pasi de urmat

Pasul 1. Salut&intampinare. La o prima intalnire, se obisnuieste sa strangi mana persoanei in cauza, pastrand contactul vizual. La plecare, se strange mana din nou.

Persoanele care nu se cunosc prea bine au o relatie politicoasa, insa destul de oficiala si de rece. Prietenii si rudele obisnuiesc sa se salute mai putin formal, permitandu-si o imbratisare sau un sarut pe obraz.

Cand vorbesti cu o persoana de origine bulgara, este indicat sa folosesti titlul onorific al acesteia (daca exista) sau “domnul/doamna” (“gospodin/gospozha), urmat de numele de familie.

Pasul 2. Cadou. Daca urmeaza sa mergi in casa unui bulgar, oferirea unui cadou reprezinta un gest frumos, care este bine primit. Cadoul nu trebuie sa fie costisitor, pentru a nu indatora peste masura gazda. Daca oferi flori, evita sa cumperi florile funerare si anume: gladiole , crizanteme sau crini. Cadourile sunt desfacute la primire.

Pasul 3. La masa. Daca iei masa cu bulgarii, este bine sa tii cont de cateva reguli de conduita . Asteapta sa ti se indice locul pe care sa te asezi. Gazda este cea care invita pe toata lumea sa inceapa masa. De obicei, prima persoana care incepe sa manance este si cea mai in varsta. Coatele nu trebuie sprijinite pe masa, iar mainile este bine sa fie tinute la vedere.

Daca nu doresti sa ti se umple din nou paharul, lasa-l pe jumatate plin. Gazda se arata onorata daca mananci mult, pentru ca acest lucru demonstreaza ca preparatele ei sunt gustoase. Poti sa o flatezi punandu-ti de doua ori in farfurie, prima data mai putin, pentru a putea sa mananci si o a doua portie. Astfel, faci un compliment fara a fi nevoit sa consumi mai multa mancare decat iti cere organismul.

La masa se poate fuma, bulgarii avand acest obicei. Daca insa nu fumeaza nimeni si vrei sa-ti aprinzi o tigara, este indicat sa intrebi inainte.

Pasul 4. Eticheta business . Bulgarii prefera sa cunoasca persoana cu care urmeaza sa faca afaceri, astfel incat prima intalnire este mai mult de protocol, urmatoarele fiind cele in care se discuta serios despre subiectul in cauza. La astfel de intalniri tinuta si comportamentul formal sunt necesare, precum si un contact vizual permanent, interpretat ca un semn de incredere si onestitate.

Pasul 5. Imbracaminte in biserici. Religia ortodoxa este la fel de dezvoltata si de importanta ca in Romania, astfel incat bisericile nu pot fi vizitate daca nu ai o tinuta decenta. Se prefera hainele conservatoare. In unele biserici fotografiatul sau filmatul pot fi interzise. Este bine sa te uiti dupa semnele care indica astfel de informatii.

Sfaturi&Avertismente

Cu toate ca Bulgaria este vizitata in special in perioada verii, ea reprezinta o destinatie de vacanta potrivita pentru orice perioada din an. Istoria sa este una dintre cele mai vechi din Europa. Uleiul de trandafiri si iaurtul reprezinta doua dintre produsele bulgaresti care au ajuns cunoscute pe plan mondial. In Bulgaria gasesti si cateva atractii turistice intrate in patrimoniu mondial UNESCO.

Ai avut o experienta deosebita in Bulgaria, legata de regulile de conduita? Povesteste-te impresiile tale.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea