Vacante

#turism #ecologic #vacanta #ecoturism

Protejarea mediului. Cum sa fii un turist responsabil in vacanta

Turismul, prin activitatea lui, are o natura duplicitara. Pe de o parte, tarile cu un inalt nivel de civilizatie sunt printre cele care incurajeaza cel mai mult ecologismul. Pe de alta parte, turismul in sine produce poluare, deoarece se consuma resursele naturale din locurile vizitate si adesea se lasa in urma materie de aruncat. Cu putin efort, poti fi un turist ecologist, fara sa fie nevoie sa faci lucruri care sa-ti afecteze negativ vacanta. 

1 Circulatia cu trenul in loc de avion sau masina personala
 

Organismele internationale de profil atrag atentia asupra faptului ca este mai ecologic sa mergi cu trenul, care transporta un numar mare de oameni, decat sa consumi combustibilul de la masina sau sa mergi cu avionul. Acestia din urma au un factor de poluare mai mare. 
 

2 Folosirea materiilor usor reciclabile si nu a celor greu distructibile
 

Plasticul reprezinta un element care se degradeaza greu in timp. De aceea, hotelurile ecologice prefera sa foloseasca recipiente din sticla, care sunt mai ecologice. Daca nu vei vedea la hotel sticle de apa plata imbuteliata ci carafe de sticla, s-ar putea ca acesta sa fie motivul. 


3 Practicarea unui turism durabil (sustainable tourism)


Turismul durabil reprezinta un tip de turism care are ca scop un impact cat mai mic asupra mediului si culturii locale. Acest tip de turism responsabil include mai multe elemente: sa te informezi asupra culturii locale si a reglementarilor legale; sa manifesti intelegere si respect fata de a cultura locala; sa incurajezi productia locala a micilor intreprinzatori etc. 

In acest ultim caz, exista, de exemplu, numeroase ferme unde produsele se obtin prin mijloace naturale si care sunt comercializate inclusiv in magazinele pentru turisti. 
 

4 Respectul fata de bogatia si diversitatea naturala
 

O parte dintre obiectivele turistice ale tarilor vizitate sunt reprezentate de parcuri nationale , zone protejate, paduri, pesteri, recife de corali, alte monumente ale naturii. Cu cat sunt mai vizitate de oameni, cu atat riscul poluarii creste. De aceea, regulile privind vizitarea acestor zone joaca un rol esential in durabilitatea acestor bogatii naturale. 

 

5 Consumul masurat de resurse

 

Consumul exagerat de apa, electricitate, mancare, hartie etc sunt nerecomandate. Desigur, in vacanta toata lumea vrea sa se simta bine si sa nu-si mai refuze nimic. Este bine totusi sa se aiba in vedere un consum masurabil, firesc si nu unul exagerat, care depaseste in realitate nevoile personale. 

 

6 Exemplul personal
 

Indiferent de ceea ce se intampla in jur, daca respecti mediul si cultura locala devii automat un exemplu. Scuza celor aflati in propria tara: oricum tara este vraiste, ce mai conteaza un muc de tigara aruncat in nisip. Scuza celor aflati in strainatate: nu este tara mea, nu locuiesc eu aici asa ca nu-mi pasa. Ambele mentalitati sunt, evident, gresite. Schimbarea doar prin lamentare, fara actiune propriu-zisa, nu poate avea loc. 

Sursa foto : 1stadventure.net

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea