Vacante

#vacanta de paste #vacanta manastiri #paste 2012 # sfaturi de vacanta

Pleci in vacanta de Paste? Afla eticheta pentru vizitele la manastiri si biserici

Daca in vacanta de Paste urmeaza sa vizitezi obiectivele religioase, informeaza-te asupra etichetei din asezamintele de cult. Fotografiatul, vorbitul, codul vestimentar, perioada de vizita sunt doar cativa factori de care trebuie sa tii cont cand vizitezi moschei, biserici, temple, catedrale, manastiri etc.

Iata in continuare eticheta pentru vacanta de Paste in locurile de pelerinaj:

1 Alege perioada

Daca mergi de Paste in locurile cu incarcatura religioasa, asteapta-te la foarte multa lume si la cozi mari. In unele locuri deosebit de importante, precum cetatea Ierusalimului, nici macar agentii turistici nu pot garanta accesul. Chiar si atunci cand mergi inainte sau dupa un eveniment religios important trebuie sa stai la cozi si sa te grabesti. In Biserica Sfantului Mormant, de exemplu, exista preoti care stau de paza si indruma lumea astfel incat fiecare persoana are la dispozitie numai cateva secunde pentru a se inchina la altare.

In cazul in care are loc o ceremonie religioasa cand ajungi, trebuie respectata linistea, iar plimbarea prin biserica sau catedrala este permisa numai atata timp cat nu este perturbata slujba.

2 Imbraca-te corespunzator

Indiferent de religia lacasului de cult vizitat, trebuie sa te imbraci decent, avand pieptul, bratele si picioarele acoperite. In unele cazuri, femeile sunt obligate sa poarte fusta. La Meteora, in Grecia, calugaritele impart vizitatoarelor niste fuste largi, puse peste haine, daca acestea au pantaloni.

Pregateste-te sa te descalti in cazul in care vizitezi o moschee. Pentru femei, indiferent de religie este recomandat sa aiba o esarfa pentru a o folosi sa-si acopere capul, umerii sau picioarele.

3 Fotografiatul

Cauta semnele privind filmatul si fotografiatul in interiorul lacasului de cult. In bisericile functionale, de obicei poti filma si fotografia gratuit. Uneori vizitatorilor li se cere sa nu foloseasca blitul. In cazul bisericilor transformate in muzee, se plateste pentru folosirea camerei foto .

4 Bani

Daca vrei sa aprinzi o lumanare, este bine sa ai la tine ceva maruntis. In Europa, catedralele pun la dispozitia vizitatorilor candele si lumanari contra unei donatii la cutia milei. Vei mai avea nevoie de bani si daca lasi un acatist sa fie citit mai tarziu de catre preot.

Sursa foto: allposters.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea