Vacante

#padova #italia #obiective turistice

Padova, pe urmele lui Giotto si ale Sfantului Anton

Imagineaza-ti ca poti vedea cea mai veche planta din lume, din 1585. Daca esti pasionat de pictura, poti contempla unele dintre cele mai frumoase capodopere ale lui Giotto, in Capela Scrovegni. Iar daca pentru tine credinta este importanta, atunci fa o vizita in Mecca italiana, biserica Sant'Antonio. Bine ai venit in Padova!

Metropola veche, Padova este extrem de ofertanta pentru iubitorii de arhitectura, istorie si arta. Gasesti muzee, palate, poduri si peisaje spectaculoase si poti invata cate ceva despre oameni celebri care si-au legat cumva existenta de acest oras, precum Pico della Mirandola. Desi este unul dintre cele mai interesante orase ale Europei, nu vei intalni aici atat de multi turisti precum in Venetia sau Roma.

Padova, capitala provinciei cu acelasi nume, se afla in regiunea Veneto, din nordul Italiei, de-a lungul raului Bachiglione. Este usor de ajuns din orasul - laguna, multumita distantei mici, 40 km de Venetia.
 

 

Atractii turistice in Padova: arta si istorie seculara
 

Cu o istorie bogata in spate, Padova este unul dintre acele orase europene unde te poti pierde pe stradutele inguste si intortocheate, care par pietonale, strajuite de cladiri cu arhitectura veche, magazine pitoresti si terase imbietoare. Util pentru orice turist este pass-ul Padova Card.

Padova Card 2008. Noul pass turistic al orasului se numeste Padova Card 2008 si ofera diverse avantaje pentru cei care doresc sa viziteze orasul: gratuitate pentru transportul in comun in oras si in zonele extraurbane, parcare gratuita pentru autoturisme si motociclete in principalele parcari din Padova, intrare libera in 12 situri istorice de interes general, gratuitati si reduceri pentru intrarea la 24 de monumente si altele.

Poti opta pentru un card de 48 sau 72h, iar preturile sunt de 15 si 20 euro de persoana. Un astfel de card este valabil pentru un adult si un copil cu varsta mai mica de 14 ani. Mai multe informatii despre Padova Card 2008 gasesti aici.

Daca ajungi in Padova in perioada sarbatorilor de iarna, ai ocazia sa participi la “Notti di stelle”, un eveniment organizat de Municipalitatea din Padova si Camera de Comert. In cadrul evenimentului, desfasurat intre 29 noiembrie 2008 si 6 ianuarie 2009, au loc diverse manifestari, de la targuri la spectacole de teatru si concerte.

L'Universita degli Studi di Padova. Este una dintre cele mai faimoase institutii de invatamant superior din Italia si printre cele mai vechi din lume. A fost construita in 1222, ca urmare a migrarii unui grup de profesori si studenti de la Universitatea Bologna. Acestia doreau cursuri mai originale si o libertate academica, refuzata la Bologna. Initial, primele cursuri acopereau numai domeniile jurisprudentei si teologiei, insa mai tarziu s-au adaugat si alte studii, precum medicina, astronomia, retorica si filosofia.

Institutia a atras studenti de pe tot continentul European, in special in secolele al XVI-lea si al XVII-lea, gratie Republicii Venetiene, care era cunoscuta pentru spiritul ei tolerant.

La Universitatea din Padova au studiat personalitati de talie mondiala, precum Nicholas Copernicus, Giovanni Pico della Mirandola, Tommaso Campanella, Francesco della Rovere (viitorul Papa Sixtus IV) etc. Pentru mai multe informatii, acceseaza site-ul oficial.

Orto Botanico di Padova. Este considerata cea mai veche gradina botanica academica din lume, datand din 1545. A fost construita in scopul cultivarii si cresterii plantelor medicinale. Primul ingrijitor al gradinii se numea Luigi Squalemo (Anguillara), iar proprietarii acesteia erau calugarii benedictini de la Sf. Justine.

Daca vizitezi Gradina Botanica din Padua, vei avea ocazia sa gasesti aici plante foarte vechi si arbori istorici. Cea mai veche dintre exponate este un palmier mediteranean (Chamaerops humilis L.), plantat in 1585. Una dintre flori, o magnolie (Magnolia grandiflora L.), este considerata cea mai veche planta europeana.

Un serviciu deosebit, oferit de institutie, il reprezinta itinerariul pentru orbi si pentru persoanele cu dizabilitati vizuale. Aceasta vizita se organizeaza in timpul verii, in zona Arboretum. Informatiile despre plante sunt scrise in Braille. Mai multe detalii gasesti pe site-ul oficial.

Pret intrare: 4 euro bilet intreg; 3 euro bilet redus; 1 euro studenti.

Sant'Antonio da Padova. Una dintre atractiile turistice principale ale Padovei este Biserica Sfantul Anton. Mai este cunoscuta si sub numele de Sfantul ( “il Santo”). Biserica a fost construita de-a lungul unei perioade de aproximativ 70 de ani, intre 1238 si 1310.

In secolul al XIII-lea, pe timpul vietii Sfantului Anton, pe acest loc se afla o mica biserica, Santa Maria Mater Domini, actualmente inclusa in Sant'Antonio da Padova si cunoscuta sub numele de Capela Madonnei Negre. Aici gasesti un tur virtual al monumentului religios.

Cappella degli Scrovegni. Biserica este o capodopera de secol XIV, cu pictura din scoala italiana si europeana. Se considera ca interiorul ei detine cea mai completa colectie de fresce executate de Giotto, in perioada de maturitate a operei acestuia. Iconografia capelei include scene inspirate din Biblie, din viata Fecioarei Maria, a lui Iisus Hristos, alegorii ale Viciilor si Virtutilor si altele. Aici gasesti un tur virtual. Cappella degli Scrovegni a fost dedicata Sfintei Maria a Caritatii (Santa Maria della Carità), cu ocazia celebrarii revelatiei Mariei (Bunavestire), in 1303. Mai multe informatii sunt pe site-ul oficial al edificiului.

Un inconvenient al capelei consta in faptul ca timpul admis de vizitare este redus la o durata de 15 minute. Daca ai un bilet promotional  “Double turn” de 11 euro, poti sa vezi capela intre orele 7:00 si 19:20, insa vizita dureaza numai 40 minute. Este bine sa ai un ghid cu tine sau sa stii cate ceva despre ceea ce vei vedea, pentru ca intr-un sfert de ora este destul de dificil sa intelegi toate frescele.

Pret intrare:  11 euro bilet intreg.

Palazzo della Ragione. Palatul a fost supranumit “il Salone”, deoarece , in planul initial, partea superioara urma sa fie realizata dintr-o singura sala imensa. Palatul a fost construit intre secolele al XI-lea si al XIII-lea si urma sa functioneze ca tribunal al orasului. Cladirea contine un set de fresce al caror plan apartinuse initial lui Giotto, dar care au fost refacute de alti artisti (Nicolo Miretto si Stefano da Ferrara), in urma unui incendiu din 1420.

Picturile ilustreaza un sistem de justitie care leaga viata civica de simbolurile astrologice. Frescele reprezinta unul dintre putinele cicluri zodiacale complete, de secol XV. O sculptura de lemn, cu figura unui cal, este atribuita de unii lui Donatello, insa exista istorici ai artelor care contesta aceasta apartenenta.

La parterul palatului exista un targ intern de antichitati. In micile magazine de aici, numite “botteghe”, poti gasi suvenituri sau alte produse.

Pret intrare: 4 euro bilet intreg; 2 euro bilet redus.

Caffe Pedrocchi. La inaugurarea cafenelei, in 1831, era cea mai mare cafenea din Europa. Cladirea a fost construita in centrul Padovei, de arhitectul Giuseppe Jappelli, in stil neoclasic. Si ca orice cafenea de talie internationala, a atras oameni faimosi, de la politicieni la artisti. Localul a suferit avarii serioase dupa al Doilea Razboi Mondial si a fost reconstruit apoi in stil neoclasic. Interioarele elegante gazduiesc numeroase evenimente din domenii diferite: prezentari de moda, festivaluri de jazz, intalniri literare, conferinte etc.

Preturile din meniu difera considerabil, la masa si la bar. Daca alegi sa bei un cappucinno la bar, platesti jumatate din suma pe care o dai daca doresti un loc la masa. Seara se organizeaza concerte cu muzica live. Mai multe detalii gasesti pe site-ul oficial.

 

O vizita cu ghid la Caffe Pedrocchi costa 10 euro si asigura un tur prin piata din centrul istoric, la Piano Nobile si in cafenea, cu degustarea unui macchiato.
 

Este bine sa stii
 

Cazare. Hotelurile din Padova au preturi medii. Gasesti camere la 3 si 4 stele cu preturi intre 50 si 150 euro pe noapte.

Excursii. Agentiile de turism din Romania organizeaza excursii in zonele turistice din Italia apropiate ca distanta. Astfel, un circuit Venetia – Padova – Verona cu durata de 4 zile costa in jur de 200 euro. O astfel de oferta include asistenta turistica, ghidul, transportul cu microbuzul, cazarea cu mic dejun in hoteluri de 3 stele si tururile oraselor mentionate.

Mancare si bautura. Preturile la mancare si bautura sunt moderate. Meniurile sunt diversificate permanent si includ preparate tipice ale gastronomiei din regiunea Veneto. Feluri de mancare specifice bucatariei padovane sunt supa cu orez si paste (minestre maridae) sau mancarea din fasole si paste (pasta e fagioli).

Gasesti piete cu produse proaspete cam oriunde in vecinatatea Padovei, de la verdeturi la carne, branza sau peste. De exemplu, in Piazza delle Erbe, din centrul orasului, ai posibilitatea sa-ti faci cumparaturile la preturi mici.

Poti incerca si vinul din Padova, deoarece zona este cunoscuta pentru podgoriile sale. Sunt recomandate soiurile care cresc in zone precum Corte di Correzzola sau Riviera del Brenta.

Limba. In general, se vorbeste mai mult in italiana. In locurile turistice personalul vorbeste engleza, insa este recomandat oricum sa cunosti cateva cuvinte in italiana.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea