Vacante

#vacanta #strainatate #bacsis restaurant #bacsis #bacsis taxi

Maruntis pentru bacsis: cati bani lasi in restaurante, hoteluri si taxiuri in vacanta

Bacsisul este acceptat la nivel mondial ca o mica atentie pe care o oferi unei persoane care ti-a facut un serviciu personal. De multe ori, cand ajungi intr-o tara straina stii ca trebuie sa lasi 10% din nota de plata sau cat te lasa inima daca este vorba despre un serviciu pe care il ceri suplimentar, insa sunt si situatii in care bacsisul nu se accepta sub nicio forma, ba chiar este considerat o ofensa. Pleci in vacanta? Atunci ar fi bine sa stii cat maruntis trebuie sa ai la tine cand mananci la restaurant, calatoresti cu taxiul sau te cazezi la hotel.

America de Nord: 15-20%

Daca ajungi in America de Nord, ar fi bine sa ai mult maruntis la tine, deoarece toata lumea asteapta bacsis, de la portar si taximetrist, la barmani si ospatari. Astfel, pentru o masa la restaurant se obisnuieste sa se lase un bacsis consistent, de 15-20% din nota de plata. Daca bei doar cafea sau alcool, este bine sa lasi 1-2 dolari barmanului.

Cand ajungi la hotel si nu vrei sa-ti cari singur bagajele pana in camera, trebuie sa lasi baiatului care te ajuta in jur de 2 dolari, iar daca vrei sa te plimbi cu taxiul, pregateste inca 10% din costul calatoriei.

America de Sud: se poate si fara bacsis

In tarile din America de Sud bacsisul nu este obligatoriu, astfel ca poti lasa ceva in plus daca esti multumit de servicii. In general, la restaurant se lasa un bacis de 10% daca nu este inclus deja in nota, iar daca te cazezi la o pensiune poti lasa un bacsis mai generos. Cand calatoresti cu taxiul nu trebuie sa te simti stanjenit daca nu lasi bacsis.

India: 10%

Daca mananci la un restaurant din India, poti lasa un bacsis de 10%. La hotel platesti 1 dolar pentru fiecare bagaj carat de un angajat, iar taximetristului ii spui sa pastreze restul.

Africa: 10-15%

In cele mai multe tari din Africa, bacsisul la restaurant este de 10%, dar sunt si locuri in care poti lasa cu 5% mai mult. Baiatului cu bagajele ii lasi cate 1 dolar pentru fiecare valiza carata, iar taximetristului 10% din costul calatoriei.

Europa: 10%

In cele mai multe tari din Europa, bacisul de la restaurant este de 10%, daca nu este deja inclus in nota. Baiatului care te ajuta cu bagajele ii lasi 1-2 euro, iar la taxi rotunjesti costul calatoriei.

Asia: nu se asteapta bacsis

In tarile asiatice trebuie sa fii atent daca vrei sa lasi bacsis. De exemplu, in China si Japonia bacisul este privit ca o ofensa atat in restaurante, cat si in taxiuri. In restul tarilor, poti lasa un bacsis de 10% la restaurant.

Sursa foto: wisegeek.org

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea