Vacante

#marginimea sibiului #sibiu #marul de aur #pomme d'or #cultura #turism #turist #destinatie

Marginimea Sibiului, destinatie cu aroma de traditie si unicitate

Daca n-ai ajuns pana acum la Marginimea Sibiului, atunci trebuie sa o alegi pentru lista urmatoarelor tale destinatii. Aceasta zona este una dintre cele mai frumoase pe care le poti vedea in Romania, in care vechile obiceiuri se pastreaza si astazi, astfel ca anul trecut a fost aleasa sa primeasca Marul de Aur pentru Turism (Pomme d’Or) din partea FIJET (Federation Internationale des Journalistes et Ecrivains du Tourisme).

marginimea sibiului este o zona extinsa din partea de sud-vest a judetului Sibiu, care include 18 localitati (Boita, Sadu, Rau Sadului, Talmaciu, Talmacel, Rasinari, Poplaca, Gura Raului, Orlat, Fantanele, Sibiel, Vale, Saliste , Gales, Tilisca, Rod, Poiana Sibiului si Jina) cu o mostenire considerata unica in lume.

In aceasta parte de tara costumele, arhitectura, obiceiurile, limba s-au pastrat in timp, desi satele au o vechime de aproximativ 700 de ani. Localitatile se afla in preajma Sibiului, oras considerat centrul culturii sasesti din Transilvania, precum si intr-o zona cu munti si rauri, care dau locului peisaje aparte.

Nucleul acestei zone este format din patru sate: Rasinari, cel mai vechi sat cunoscut in zona, atestat de la 1204, veche resedinta episcopala ortodoxa amplasata la  mijlocul distantei dintre Sibiu si Paltinis, apoi Talmaciu, atestat din 1318, Orlat (1322) si Saliste, vechi loc administrativ si de judecata, denumit "Capitala Culturala si Spirituala a Marginimii Sibiului", recunoscut din 1354. Localitatile poarta si acum urmele istoriei, in zona Orlat fiind pe vremuri locatia unui regiment de granita a austro-ungarilor.
 

Eliznik.org.ukCe poti vedea si ce poti face in Marginimea Sibiului
 

Daca ajungi in aceasta zona nu trebuie sa ratezi obiceiurile care se pastreaza inca in aceste sate: purtarea costumului popular traditional cu ocazia zilelor de sarbatoare si a evenimentelor importante, mersul cu oile la munte cu ritualurile legate de acest lucru, nuntile traditionale respectate din generatie in generatie etc. . Nu uita sa ii rogi pe cei care te gazduiesc sa te duca sa vezi cum se picteaza pe sticla si bucura-te de arhitectura speciala pe care o vei gasi la casele locuitorilor din Marginimea Sibiului.

De asemenea, mergi sa vezi atractiile turistice din aceasta zona: bisericile din Rasinari, Saliste, Poiana Sibiului, Fantanele si Talmacel, care poarta picturi din anii 1600-1700, muzeele satului (muzeul icoanelor pictate pe sticla de la Sibiel si muzeul etnografic de la Cacova-Fantanele) si casa memoriala Octavian Goga, poetul care s-a nascut aici.

Nu rata nici situl de la Tilisca, acolo unde au fost descoperite urme ale civilizatiei dacice, dar nici muzeul de la Sadu, locul in care afost construita cea de-a treia uzina hidro-electrica din Europa. De asemenea, trece-ti pe harta obiectivelor de vizitat si Cetatea Scurta din Orlat, care a fost construita in 1317, Moara de hartie din Orlat, construita in 1524, fapt care o califica pentru titulatura de cea mai veche din Sud-Estul Europei si Casa de copii din Orlat, considerata a fi cea mai veche din Romania, fiind construita in 1921.

Worldisround.comDaca esti adeptul plimbarilor in aer liber, aici este locul potrivit pentru relaxare si miscare in aer liber. In afara plimbarilor la muzee poti incerca si varianta dealurilor si muntilor din zona, acolo unde vei gasi trasee bune de luat la pas, dar si locatii unde poti invata sa calaresti. Pentru acest lucru va trebui sa iti rogi gazdele sa te indrume spre locurile unde poti invata sa mergi in saua unui cal.

Ai putea sa ajungi si la stanile de oi, acolo unde vei putea vedea pe viu cum se obtin faimoasele branzeturi din Marginimea Sibiului. Poti incerca si mersul pe bicicleta, inclusiv in varianta de mountain-bike iar daca te tenteaza ideea de a inota in ape cu proprietati medicale ridicate si a-ti aplica namol, atunci trebuie sa ajungi la strandul de la Ocna Sibiului.

In cazul in care esti tentat sa mergi la ski sau sanius, ai in apropiere statiunea Paltinis, acolo unde iarna te poti bucura din plin de zapada, iar pentru excursii in natura poti incerca sa ajungi la rezervatia Iezerele Cindrelului, care gazduieste zimbri, cocosi de munte, cerbi, caprioare, ursi, capre negre. In plus, poti ajunge usor si la lacul glaciar Iezerul Mare, dar si in orasul Sibiu, fosta capitala culturala europeana.

Cum ajungi la Marginimea Sibiului

Majoritatea drumurilor spre aceasta zona trec prin orasele mari din apropiere: Sibiu, Sebes, Sighisoara, Alba Iulia. Daca vrei sa mergi cu avionul, atunci ar trebui sa stii ca cel mai apropiat aeroport se afla la Sibiu, de unde vei gasi usor mijloace de transport spre localitatile din Marginimea Sibiului.

De asemenea, cu trenul poti ajunge tot la Sibiu, precum si in celelalte orase mari, de unde poti apela la solutia transportului cu autobuz sau maxi taxi. Daca vei merge cu masina, atunci ar trebui sa stii ca pentru a ajunge la Marginimea Sibiului ar trebui sa mergi pe soselele mari care trec prin aceasta zona: DN1, DN7, E68, E81.
 

Transylvaniadreaming.euCat te costa cazarea in Marginimea Sibiului
 

In ce priveste cazarea, in Marginimea Sibiului vei gasi un "Rai” al agroturismului romanesc, cu oameni primitori si calzi, care vor face tot posibilul sa iti transforme vacanta intr-una de neuitat. Daca vrei sa simti pulsul vietii din aceasta zona te poti caza la pensiunile aflate in satele si comunele din zona.

Pretul pentru o noapte de cazare variaza intre 65 si 100 de lei, pentru o noapte de cazare, proprietarii oferind si oferte cu pachete de 3 zile cu demipensiune sau pensiune completa pentru preturi de aproximativ 250 de lei.

Si pentru pachetele de Pasti preturile variaza intre 300 si 500 de lei pentru un pachet de trei sau patru zile cu pensiune completa, cu mancare traditionala si masa speciala de Pasti.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea