Vacante

#maramures #cimitirul vesel de la sapanta #sighet #cavnic #turism #destinatie

Maramuresul, destinatie impresionanta pentru o vacanta linistita

Vrei o vacanta in care cuvintele de baza sa fie "liniste" si "frumos", in care sa te rupi de zgomotul si agitatia orasului? Atunci nu ai voie sa ocolesti Maramuresul, una dintre cele mai cautate destinatii din tara noastra. Locuri precum Cimitirul Vesel de la Sapanta , bisericile de lemn care au intrat in patrimoniul UNESCO, peisajele superbe, cu toate sunt detalii care recomanda acest loc pentru o vacanta speciala.

Maramuresul este considerat a fi una dintre cele mai frumoase zone din Romania, este situata in partea de nord-vest a Romaniei si cuprinde locuri care mai pastreaza inca traditii vechi de sute de ani: Valea Izei, Sighetu Marmatiei , Borsa etc..

Datorita vecinatatii muntilor Rodnei si raurilor Tisa, Iza si Viseu, aceasta zona beneficiaza nu numai de de peisaje naturale deosebite, cu vai, dealuri si platouri montane, ci si de o calitate deosebita a aerului. In plus, prin faptul ca se afla la granita cu judetul Suceava, aceasta destinatie se afla in apropiere de o alta destinatie de top a Romaniei, respectiv nordul Moldovei.

Principalele orase ale Maramuresului sunt Baia Mare, Sighetu Marmatiei, Borsa, Baia Spriee, Viseu de Sus, Cavnic si Targu Lapus, insa principalele atractii turistice sunt mai ales satele si comunele, acolo unde tradtiile stravechi sunt inca pastrate de locuitori. Astfel, din punct de vedere al culturii traditionale, regiunea Maramuresului este alcatuita din patru zone (etno-folcorice) distincte: Tara Chioarului, Tara Lapusului, Tara Maramuresului (jumatatea de nord-est a Maramuresului Istoric) si Tara Codrului (partea de sud-vest), la care se adauga Zona Baia Mare.
 

Ce poti vedea in Maramures
 

Daca vrei sa vezi specii rare de animale precum capra neagra, cocosul de munte, rasul sau cerbul carpatin, atunci trebuie sa vizitezi padurile din Maramures. Odata ajuns acolo, nu ar trebui sa ratezi o mancare de pastrav, dar si sa cauti sa vezi lostrita, care traieste in raurile de munte din zona. Datorita acestor bogatii naturale, acest loc a fost inclus in lista de obiective naturale-rezervatii naturale de interes national , Rezervatia naturala Pietrosul Mare devenind una dintre cele trei astfel de rezervatii din tara.

De asemenea, nu ar trebui sa ratezi satele in care mesterii inca se ocupa cu prelucrarea lemnului, aceasta zona fiind recunoscuta pentru aceasta ocupatie a locuitorilor sai. In majoritatea acestora inca se mai fac biserici din lemn, Troite sau porti de lemn unice, printr-un mestesug care a fost transmis din generatie in generatie. Odata ajuns/a in acest punct, ii poti ruga pe sateni sa iti arate si costumele populare pe care ei le poarta in mod regulat, dar si modul in care acestea sunt facute pentru a fi transmise mai departe.

Daca ajungi in Maramures, atunci nu ar trebui sa ratezi muzeele si bisericile de lemn din zona, ultimele fiind printre cele mai apreciate creatii romanesti, in intreaga lume. Ar trebui sa treci pe la Memorialul Victimelor Comunismului si al Rezistentei de la Sighet, Muzeul de Etnografie Sighetu Marmatiei, Muzeul de Etnografie si Arta Populara Baia Mare, muzeul de mineralogie Baia Mare sau Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Baia Mare, dar nici Cimitirul Vesel din Sapanta. Acest ultim obiectiv atrage in fiecare an mii de turisti, care sunt fascinati de modul in care satenii au ales sa-si marcheze trecerea in “lumea de dincolo”.

Iar daca vrei sa vezi bisericile care au fost atat de apreciate de catre straini , incat au fost incluse pe lista UNESCO a cladirilor de patrimoniu, atunci trebuie neaparat sa ajungi in stele Barsana, Budesti, Desesti, Ieud, Plopis, Poienile Izei, Rogoz si Surdesti. Dupa aceea nu ar fi o idee proasta nici sa mergi sa vezi cele trei case pe care Printul Charles le-a cumparat in satul Breb, loc pe care il viziteaza o data la 1-2 ani.
 

Ce poti face in Maramures
 

Odata ajuns in Maramures nu ar trebui sa ratezi bucatele traditionale maramuresene, pe baza de lapte, branza, carne si paine de tara, servite in farfurii si castroane din lemn. Multi dintre cei ajunsi aici au spus despre maramureseni ca au transformat lemnul intr-un mod de viata, incluzandu-l in viata lor de zi cu zi, de la masa, la pat si loc de rugaciune.

De altfel, daca vei intreba satenii, sigur vei gasi si un mester care sculpteaza in lemn si daca vrei, vei putea vedea cum se fac faimoasele porti din lemn sculptat, cunoscute in intreaga lume. In plus, daca vrei sa traiesti momente deosebite, atunci ar trebui sa incerci o plimbare cu mocanita pe valea Vaser, trenul local care circula pe calea ferata cu ecartament ingust, vechi de cateva sute de ani care circula si astazi. Daca vrei sa incerci aceasta experienta, atunci ar trebui sa afli care este itinerariul pe care ai putea sa-l parcurgi, in functie de locatia vacantei tale si sa-ti faci o rezervare aici.

Insa in Maramures poti exersa si odihna activa: o poti lua la pas prin satele din zona, in plimbari prin aerul curat de munte, dar ai si posibilitatea de a merge in sania trasa de cai pe drumurile care strabat dealurile si platourile montane. Daca vrei sa incerci sa parcurgi aceste distante cu bicicleta sau ATV-ul, nimeni nu te va opri sa faci acest lucru. Iar daca te atrage mountain bikingul, padurile si dealurile din zona sunt decorul perfect pentru aceste activitati.

De asemenea, daca te tenteaza sporturile de iarna, poti incerca schiatul sau saniusul, una dintre cele mai indicate partii fiind cea de la Cavnic, de unde poti urmari imagini aici. Aici preturile pentru o urcare cu teleschiul este de 10 lei si scade odata cu achizitionarea unui abonament.
 

Cum poti ajunge si cat costa cazarea in Maramures
 

Daca vrei sa mergi cu masina spre zona Maramuresului, ar trebui sa decizi mai intai ce itinerariu vei folosi si ce mijloc de locomotie detii. Poti calatori cu trenul, din marile orase ale tarii, pana la Baia Mare sau Cluj, de aici avand posibilitatea sa alegi intre mai multe variante. De asemenea, poti ajunge si cu masina sau microbuzul, chiar si pana in comunele mari din zona. Daca vrei sa mergi cu avionul, ar trebui sa stii ca cel mai apropiat aeroport este cel din Cluj.

Daca vrei sa te cazezi in Maramures, ai la dispozitie cateva hoteluri, moteluri si pensiuni, alaturi de care vei gasi si oferte ale localnicilor care isi pun casa la dispozitie pentru turisti. Preturile de cazare in zona sunt cuprinse intre 50 si 100 de lei pe noapte, pentru o camera dubla. Proprietarii pun la dispozitia celor care le calca pragul si posibilitatea de a manca produse traditionale, suplimentul de pensiune completa costand intre 20 si 50 de lei/zi de persoana iar o singura masa intre 10 si 20 de lei.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea