Vacante

#mare #bulgaria #litoral bulgaresc #varna

La mare in capitala turistica de vara a Bulgariei, Varna

Daca vrei sa mergi la mare intr-un loc plin de multe pagini de istorie, atunci ai putea alege Varna . Aceasta statiune bulgareasca are nu doar plaje cu nisip fin si ape linistite, ci si locatii pe unde au trecut grecii, romanii si otomanii, fiecare dintre aceste civilizatii lasandu-si urmele in orasul-port al Marii Negre.

Varna este cea mai mare statiune de pe litoralul bulgaresc, situandu-se pe locul al treilea in topul celor mai mari orase ale Bulgariei. Este considerata “capitala turistica de vara” a tarii vecine, datorita plajelor cu nisip fin, a izvoarelor minerale, a golfului Varna si a lacului cu acelasi nume.
 

Urme de istorie si amestec trecut - modernitate la mare la Varna
 

Odata ajuns aici, vei gasi o lectie de istorie. Statiunea detine cateva obiective culturale datand din perioada Imperiului Roman si o parte cu influenta greceasca: cladiri unde se faceau bai termale, necropole, locatii unde se scria in limba greaca, foste scoli, pesteri cu obiecte ale acelor vremuri.

Vei putea vizita muzeul de arheologie, care este amplasat acum intr-o fosta scoala de fete,  gara centrala a orasului, catedrala dom, iconostasul din lemn al scolii Debar, biserica Sfantul Nicolae, Vila Art Nouveau de pe bulevardul Printul Boris I.

La muzeul de arheologie vei gasi aur descoperit acum peste o mie de ani, precum si urme ale bailor romane. In apropierea acestuia mai merita vizitate si muzeul-parc dedicat bataliei de la Varna, muzeul naval din Villa Assareto si muzeul etnografic din vremea otomana. Nu rata nici Gradina de Mare (Sea Garden), care este astazi cel mai vechi parc din oras si gazduieste un teatru in aer liber, un acvariu , un delfinariu, planetariu, muzeul de istorie naturala, un terariu , o gradina zoo, un parc micut pentru copii cu lac, patinoar pentru perioada de iarna si o zona cu barci. In parc vei gasi si diferite alei celebre: cea a cosmonautilor, unde exista copaci plantati de cosmonautii rusi, precum si o alee unde sunt amplasate monumente din bronz ale diferitelor personalitati bulgare sau mondiale.

De asemenea, vei putea gasi urme ale Imperiului Bizantin, perioada in care la Varna se gasea o scoala de alfabet chirilic, care s-a pastrat pana azi, dar si ziduri ale locatiilor de aparare. Nici perioada turca nu lipseste din peisajul istoric al statiunii, astazi putand fi vazute aici cladiri si documente cu insemne otomane. In apropierea orasului vei putea vizita manastirea Aladzha, datand din perioada medievala, ecoparcul Varna, podgoria, parcul si palatul Euxinograd. Iar daca vrei excursii in locuri mai indepartate, vei putea merge spre alte statiuni de pe litoralul bulgaresc, precum Balchik , Nisipurile de Aur, Sunny Beach, dar si catre orase precum Sofia.

Iar daca esti pasionat de activitati culturale, cauta si obiectivele culturale: galeriile de arta din centrul orasului, opera si filarmonica, teatrul, spectacolele de muzica si dans traditionale, teatrul de papusi. In fiecare an, mai ales in timpul verii, in oras se desfasoara diferite festivaluri de muzica, dans, film sau cuprinzand activitati sportive.

In cazul in care esti tentat de ideea unui concediu relaxant si revigorant pentru organism, cauta centrele spa din statiune. Acestea folosesc izvoarele minerale care se regasesc in Varna pentru a le oferi turistilor servicii de balneologie. Pasionatii de cumparaturi vor gasi aici patru mall-uri si multe alte magazine mai mici

Unul dintre cele mai cautate puncte de atractie ale orasului este faleza, un loc de promenada, unde se gasesc multe cluburi, terase si restaurante. Seara, aceasta locatie este una foarte animata si atrage multi turisti si pe locuitori, care participa la mini-concerte, piese de teatru etc.

Vrei la shopping? Nu ocoli zona centrala a orasului si cele patru mall-uri mari, unde vei gasi magazine si produse pentru toate gusturile si buzunarele. Iar daca vrei sa vezi cum se poate face bungee-jumping sarind de pe un pod, mergi pe podul Ashparuhov.
 

La mare si bai de soare linistite pe plaja din Varna
 

Sursa foto: varnarooms.com

Varna are un climat subtropical, cu sezonul estival in perioada aprilie-octombrie. In aceasta perioada temperaturile sunt cuprinse intre 27 si 35 de grade. In mijlocul sezonului estival, in lunile iulie si august, poti face bai de soare pana la 11 ore pe zi, iar briza este una calda. Marea este calma, cu valuri mici, lucru care ii ajuta pe cei care vor sa inoate sau sa navigheze cu barca.

Plajele din Varna au nisip fin si o nivel lent de intrare in apa. Apa marii este potrivita pentru inot, motiv pentru care in aceasta statiune se desfasoara in fiecare an un concurs de natatie. Daca vrei sa practici diverse sporturi acvatice, o poti face insa doar pentru acelea care nu necesita o viteza mare a vantului: jet-ski, plimbari cu banana, chiar si surfing, mai ales in zona de est a statiunii, spre capatul statiunii.

Locatiile pentru plaja sunt dotate cu fotolii si umbrelute, existand insa si zone unde pot fi asezate cearsafuri. In anumite zone ale plajei se pot practica sporturi precum volei , tenis, badminton sau fotbal, insa cei care fac acest lucru ar trebui sa caute locuri indepartate de zonele unde sunt locurile destinate copiilor.

In plus, daca te tenteaza baile in ape minerale, cauta locurile cu izvoare de ape minerale sulfurice, folosite in centrele spa, dar si in piscine si dusuri publice.
 

Cat costa o vacanta la Varna
 

In statiunea-capitala a litoralului bulgaresc vei putea gasi hoteluri de la doua stele in sus, hosteluri, apartamente si vile. Preturile pornesc de la 25 de euro pentru hotelurile de doua stele, de la 30 de euro pentru cele de trei stele, de la 35 la cele de patru stele si de la 45 de euro pentru cele de cinci stele. Costurile sunt exprimate pentru cazarea pentru o noapte, pentru o camera dubla, cu mic dejun inclus.

Pentru serviciile de demipensiune sau all-inclusive se platesc suplimente de pret, pornind de la 15 euro pe zi de persoana. Copiii de pana la 2 ani beneficiaza de gratuitate, iar cei de pana la 12 ani au o reducere de 50%.

Cei care aleg apartamentele sau vilele vor scoate din buzunar de la 300 de euro pe saptamana, suma care reprezinta doar cazarea.

Pentru a ajunge la Varna poti alege trenul sau autocarul, statiile principale de pornire fiind Bucuresti si Giurgiu. Preturile sunt de 30-40 de euro de persoana. La aceste costuri va trebui sa mai adaugi taxa de statiune, de 6 euro de persoana, pentru adulti si de 3 euro pentru copii.

 

Sursa foto : www.minxsociety.com
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea