Vacante

#cascada #vulcani #ghetari #craciun #islanda

Islanda, cea mai fericita tara de pe planeta

Islanda este tara cu cei mai fericiti oameni de pe planeta. Asa sustine un studiu realizat acum cativa ani. De asemenea, este taramul elfilor si al trolilor si nu ar fi deloc greu de presupus ca insusi Mos Craciun are casa intre fiorduri .

IslandaSi, da, Islanda este unica si contradictorie in acelasi timp. Are ghetari pe o buna parte din suprafata, insa este si locul in care vulcanii scot fum si varsa lava aproape in fiecare zi. Are ape termale clocotitoare cat sa fierbi un ou, dar in acelasi timp este si cea mai apropiata tara de Cercul Polar. Tot aici gasesti cea mai inalta cascada din Europa.

Locuri de vizitat

Daca ai ales sa mergi de Craciun in Islanda, asteapta-te sa gasesti peisaje absolut fabuloase si un frig nebun. Ca sa scapi de ger, iti ramane sa sari in apele termale fierbinti pe care le vei gasi peste tot in jur. Celebra Laguna albastra este ideala pentru bai. O gasesti in apropierea capitalei Reykjavik. Cel mai cunoscut dintre izvoarele acestei lagune este Marele Geysir, un izvor de apa fierbinte care arunca apa la o inaltime de aproximativ 59 de metri. Practic, este o fantana arteziana naturala.

Tot in aceasta zona te asteapta lacul Myvatn cu piscinele de la Myvatn Nature Baths si cu un excelent Leirhnjukur, locul de unde poti admira desenele pe care le-a lasat lava vulcanului Krafla.

Ghetarii acopera Islanda in proportie de 10%. Iti recomand sa nu ratezi ocazia sa te plimbi pe Vatnajokull, cel mai intins ghetar al Europei (8.133 km/p). In acelasi timp, nu uita de vulcani. Peste 100 dintre ei sunt activi, iar cel mai inalt dintre acestia se numeste Hvannadalshnjukur (2.119 m).

Printre punctele de atractie ale Islandei se numara si cea mai inalta cascada de pe continent, cascada Dettifoss supranumita si " Niagara Islandei".  Aceasta arunca in fiecare secunda 500 de metri cubi de apa de la o inaltime de 44 de metri.

Daca esti amator de golf, nu ar fi rau sa iti incerci croseta pe cel mai nordic teren de golf al Europei. Il gasesti in orasul Akurezri care, de asemenea, poseda si cea mai nordica gradina botanica.

Daca in anumite zone lava vulcanilor remodeleaza neincetat aspectul peisajului islandez, in alte parti ale tarii vei avea ocazia sa gasesti peisaje ramase intacte, asa cum erau ele in vremurile in care vikingii se plimbau prin aceste locuri. Si totusi, vei observa ca arborii lipsesc cu desavarsire, ca oile pasc linistite in orasele pierdute intre fiorduri in timp ce capitala Reykjavik se inalta maiestuoasa cu cladirile ei construite din sticla.

Ce trebuie sa stii

Transport. Aproximativ trei sferturi din populatia acestei tari se concentreaza in capitala Reykjavik , astfel ca restul de teritoriu a ramas intr-o salbaticie greu de imaginat pentru o Europa industrializata pana la refuz.

De aceea, daca ai de gand sa calatoresti prin toata insula, este important sa stii ca nu exista optiunea de a merge cu trenul. Ai la dispozitie numeroase curse de avioane sau poti sa alegi sa mergi cu masina proprie. Atentie, insa! In afara perimetrului capitalei, drumurile sunt greu practicabile. Nu pleca la drum fara o masina sanatoasa de teren care sa fie capabila sa biruiasca orice surpriza neplacuta.

De asemenea, este important sa fii foarte atent la prognozele despre vreme deoarece exista zile in care ninge abundent, iar drumurile devin impracticabile atunci cand te astepti mai putin.

Temperaturi. Desi Reykjavik este capitala europeana situata cel mai aproape de Cercul Polar, temperatura este destul de usor de suportat. Acest fapt se datoreaza curentilor calzi ai Atlanticului care traverseaza Islanda.

Distractie. O data cu venirea lunii septembrie, se instaureaza anotimpul rece. Atmosfera devine apasatoare, iar locuitorii Islandei isi indulcesc viata cu mult alcool, de aceea viata de noapte din aceasta tara este foarte activa.

Nu iti va fi greu sa iti faci prieteni in Islanda. Locuitorii acestei tari sunt dornici oricand sa imparta o bere locala cu turistii veniti in vizita.

Special pentru doamne: media de inaltime la barbati este de 1.80, iar media de varsta 33,9 ani.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Cauta-ti perechea